Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.01.2021 08:47 | Správy | Domáce správy

Konkurencia medzi uchádzačmi o prácu vzrástla: O tieto pozície sa Slováci bili najviac

Konkurencia medzi uchádzačmi o prácu na portáli Profesia.sk počas minulého roka vzrástla.

Kým v roku 2019 na jednu ponuku práce na tomto portáli zareagovalo zhruba 17 uchádzačov, v roku 2020 tento priemer stúpol na 26. Najväčšia konkurencia medzi uchádzačmi bola v oblasti administratívy, marketingu a médií. Ak firma uverejnila ponuku na prácu v týchto sektoroch, v priemere obdržala viac ako 50 životopisov. Spoločnosť Profesia o tom informovala v tlačovej správe.

Administratíva stúpla v reakciách zo všetkých sektorov najvýraznejšie. V tomto sektore v roku 2019 na jeden inzerát poslalo firme životopis v priemere 33 ľudí, dnes je to takmer 57. Po dvoch rokoch sa opäť vrátila na prvú priečku obľúbenosti. Na vrchole vystriedala odvetvie žurnalistika, polygrafia a médiá, ktoré sa v roku 2019 dostalo na prvé miesto vôbec prvýkrát.

Spomedzi konkrétnych pozícií vlani reagovali uchádzači najviac na pozície anketárov a sekretáriek. Keď firmy uverejnili na Profesia.sk ponuku na tieto miesta, v priemere na ňu zareagovalo približne 100 ľudí. Záujem uchádzačov stúpol medziročne najviac pri pozíciách anketár a kuriér. V roku 2019 zareagovalo na jeden inzerát na prácu anketára v priemere necelých 24 ľudí, v minulom roku stúpol počet na takmer 103. V prípade kuriérov predstavoval priemer v roku 2019 vyše 33 uchádzačov. Vlani to už bolo viac ako 88.

 

V minulých rokoch bol v bratislavskom regióne priemerný počet reagujúcich uchádzačov na jednu ponuku práce najnižší. Podľa Profesie to spôsoboval najmä vysoký počet možností. Vlani však na jednu ponuku práce v hlavnom meste a okolí zareagovalo v priemere 28 ľudí. Toto číslo je vyššie ako trnavský, nitriansky, trenčiansky a dokonca aj žilinský priemer. "Dôvodom môže byť najmä to, že práve v bratislavskom regióne klesol počet ponúk najviac," uvádza sa v tlačovej správe. V minulom roku tu Profesia evidovala 75 243 inzerátov, teda o zhruba 35-tisíc menej ako predošlý rok.

Najvyššia konkurencia medzi uchádzačmi bola počas minulého roka tradične na východnom Slovensku. Na jednu ponuku práce v Prešovskom kraji zareagovalo v priemere 30 a v košickom regióne viac ako 43 ľudí. Kým v Bratislavskom, Trnavskom a Banskobystrickom kraji mali ľudia najväčší záujem o prácu v administratíve, v košickom regióne hľadali kandidáti uplatnenie najmä v pomocných prácach.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Richard Takáč (Smer-SD).
Uľahčenie práce či odbúravanie byrokratickej náročnosti: Minister poľnohospodárstva privítal novelu zákona
Hersh Goldberg-Polin sa objavil na videu Hamasu.
Hamas zverejnil video s rukojemníkom: Hrozivé slová 6 mesiacov po únose