Utorok 26. 10.
Demeter
Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.09.2021 05:00 | Správy | Domáce správy

Kyslá kapusta na posilnenie imunity: Vyskúšajte tieto chutné recepty

Hľadáte potravinu s obrovským prínosom pre vaše zdravie? Potom nezabudnite do svojho jedálneho lístka zaradiť kyslú kapustu.

Vďaka vysokému obsahu vitaminu C posilňuje imunitu a vitamíny skupiny B sa postarajú o vašu fyzickú a duševnú pohodu. Z kyslej kapusty si možno pripraviť množstvo vynikajúcich pokrmov.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Závin s kyslou kapustou

Otvoriť galériu

Potrebujeme:

  • 1 balíček lístkového cesta
  • 300 g kyslej kapusty
  • 200 g slaniny
  • 2 stredné cibule
  • 1 kápiu
  • 1 vajce na potretie
  • soľ, mleté čierne korenie, majorán, rascu celú

 


Príprava:

1. Vo väčšom hrnci dáme smažiť pokrájanú slaninku. Keď pustí masť a je takmer chrumkavá, pridáme nadrobno nasekanú cibuľku a restujeme do sklovita. Potom pridáme na kocky nakrájanú kápiu a minútku opečieme. Nakoniec pridáme scedenú kapustu, asi pol deci vody a zakryté necháme krátko podusiť 5 - 7 minút.

2. Na pracovnej doske rozbalíme už vyvaľkaný plát lístkového cesta. Keď kapusta vychladne natoľko, že nepáli, rovnomerne ju rozložíme na cesto a posypeme trochou majoránu. Cesto pozdĺžnou stranou zavinieme do rolky a premiestnime na plech vystlaný papierom na pečenie. Závin potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme rascou a pečieme pri teplote 180 °C približne 20 minút.

 

Pirôžky s kyslou kapustou

Otvoriť galériu

Potrebujeme:

  • 1 kg zemiakov
  • 800 g polohrubej múky
  • 2 vajcia
  • 1 cibuľu
  • 250 g bryndze
  • 150 g slaniny
  • 300 g kyslej kapusty
  • 1 PL kryštálového cukru
  • 1 KL drvenej rasce
  • 1 bobkový list
  • soľ


Príprava:

1. Zemiaky uvaríme v šupke a necháme vychladnúť. Potom ich očistíme a prelisujeme. Pridáme múku, vajíčka, soľ a vymiešame husté cesto.

2. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku cca 4 mm. Pohárom alebo formičkou na pirohy vykrajujeme pirohy, ktoré plníme bryndzou. Cesto preložíme napoly a okraje zlepíme tak, aby bryndza nevytekala. Pirohy uvaríme v mierne osolenej vriacej vode. Keď vyplávajú na povrch, sú hotové. Prepláchneme ich studenou vodou a udržiavame v teple.

3. V hrnci na horúcom oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme kryštálový cukor a miešame, aby nám vznikol karamel. Primiešame kapustu, rascu, bobkový list, všetko podlejeme troškou vody a dusíme cca 25 minút. Medzitým si opražíme slaninu. Pirohy podávame s dusenou kapustou a slaninou.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: red, Nový Čas víkend

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.


Gól spoluhráča Tomáša Suslova obletel svet: Ukážková pätička!
Foto
Krstný syn princeznej Diany sa oženil: Jeho manželkou je bohatá dedička
V ozbrojených silách USA sú vojaci so slovenským pôvodom: Naď vysvetľuje
Kúpa psa od podvodníka viedla k rodinnej tragédii: Žene zomrel brat, manželovi musia amputovať nohy
Fanúšik vrátil hviezde NFL jubilejnú loptu: Vďaka tomu sa dočkal štedrej odmeny!
Foto
Kráľovná Alžbeta II. sa vrátila k pracovným povinnostiam: Ten detail na jej tvári potešil všetkých
Modelka Silvia Kucherenko hviezdila v zámockej kuchyni: Sexi foie gras à la Kucherenko!
Britský odvolací súd potvrdil vysokú pokutu pre ruskú televíziu RT: Verdikt môže priliať olej do ohňa
Foto
Hlbšie sa už klesnúť nedá! Fanúšik si uťahoval z tragickej smrti brankára NHL
Podpredseda poľskej vlády chce radikálne posilniť armádu, prekvapivé vyhlásenie: Ak chceš mier, priprav sa na vojnu
Piško pomenoval tri bolestivé problémy Slovenska: Žijeme najhoršiu dobu od čias revolúcie
Infektológ Jarčuška si poriadne zavaril: Naozaj takto porušil opatrenia v červenom okrese?!