Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.01.2021 22:06 | Šport | Šport mix

Hľadajú cestu, ako pomôcť: SOŠV chce športovcom uľahčiť testovanie

Na pôde Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) sa v piatok uskutočnilo stretnutie  športových funkcionárov s biochemikom Pavlom Čekanom, zakladateľom a výkonným riaditeľom spoločnosti Multiplex DX International, ktorá vyvinula slovenské RT-PCR testy na zisťovanie nakazenia novým koronavírusom s označením SARS-CoV-2, ako aj tzv. kloktacie testy.

Športovú obec na rokovaní zastupovali prezident SOŠV Anton Siekel, generálny sekretár SOŠV Jozef Liba, športový riaditeľ SOŠV Roman Buček, podpredseda Fondu na podporu športu Jaroslav Rybanský a športový manažér Richard Galovič. Informovala o tom oficiálna webová stránka SOŠV olympic.sk.

Motívom stretnutia bola snaha nájsť cestu, ako slovenským športovcom uľahčiť prístup k RT-PCR testom, ktoré sú podstatne spoľahlivejšie ako antigénové testy. Ministerstvo zdravotníctva odporúča RT-PCR testovanie pri objavení príznakov ochorenia, pri návrate z rizikovej krajiny, alebo v prípade úzkeho kontaktu s pozitívnou osobou minimálne po piatich dňoch od tohto stretnutia.

V prípade športovcov predloženie negatívneho výsledku RT-PCR testu znamená uľahčenie ich normálneho "fungovania" napríklad pri návrate z tréningového pobytu či súťaže v zahraničí, ale aj v prípade, že sa v ich okolí vyskytne infekcia novým koronavírusom a oni na pokračovanie v príprave potrebujú mať istotu, že nie sú nakazení a že teda ani nemôžu infekciu ďalej šíriť. V praxi však nie jednoduché sa na takéto testovanie v réžii štátu objednať a trvá to viac dní. Navyše výsledok testu podľa informácií na webovej stránke ministerstva zdravotníctva môžu formou SMS testovanému oznámiť až do 96 hodín.

 

Pre športovcov takáto zdĺhavá procedúra znamená výrazné narušenie ich ďalšej prípravy. Môžu síce využiť aj komerčné testovanie, ale nejde o najlacnejšiu záležitosť, najmä keď sa musí realizovať viackrát. "Považovali sme za kľúčové stretnúť sa priamo so šéfom slovenskej firmy, ktorá RT-PCR testy vyrába a dodáva aj štátu. V diskusii s Pavlom Čekanom sme sa zaujímali o možnosti testovania športovcov týmito testmi v širšom rozsahu a v zrýchlenom režime. Pán Čekan nám najprv objasnil fungovanie systému testovania a potom sme diskutovali o tom, aké sú možnosti na naplnenie našich predstáv. Hľadali sme prienik, ako by sme spoločnými silami mohli uľahčiť športovcom ich celkový život v období pandémie," informoval po rokovaní Jozef Liba.

Generálny sekretár SOŠV ďalej uviedol, že realizácia tohto zámeru sa dá rozdeliť na dve fázy. "Prvú fázu predstavuje nakúpenie samotných testovacích batérií, čo nie je až také ťažké. Zložitejšie je však vykonanie a vyhodnotenie výsledkov testov, ktoré sa musí realizovať kvalifikovanými pracovníkmi na certifikovanom pracovisku s príslušným prístrojovým vybavením. Teraz nás čaká hľadanie takéhoto pracoviska a potom rokovanie o možnosti využiť jeho disponibilné kapacity na realizovanie zrýchleného testovania slovenských športovcov v širšom rozsahu," dodal Liba.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Nový Atlas
Foto
Vývojár predstavil najpokročilejšieho humanoida: Pohyby ako z HORORU?! Sledujte, čo všetko už dokáže
Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj počas svojej cesty navštívil ukrajinské mestá zmietané bojom: Aký bol dôvod jeho návštev?
Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné