Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.01.2021 09:15 | Správy | Domáce správy
Infografika

Biochemik Čekan upozorňuje na nový vývoj v ochorení COVID-19: Desivé slová o juhoafrickej a brazílskej mutácii

Zatiaľ čo na Slovensku vláda rieši plošné testovanie, zo sveta prichádzajú znepokojujúce správy.

Koronavírus má už najmenej osem mutácií a objavujú sa otázky, čo všetko vyvolávajú. Viaceré krajiny sprísnili režim na hraniciach, aby zabránili hroziacej katastrofe. Nový Čas oslovil odborníkov, ktorí priamo povedali, čo môžeme očakávať v najbližších týždňoch a aké kroky by mala podniknúť vláda.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Koronavírus sa šíri už viac než rok, no v momente, keď svetlo sveta uzreli účinné vakcíny, prichádzajú správy o jeho mutáciách. Momentálne vedci rozlišujú osem typov, nie je jasné, koľko presne ich je v Európe. Odborníci hovoria, že je to bežné a počítalo sa s nimi. Na Slovensku sme zatiaľ zaregistrovali britskú mutáciu, ktorá je infekčnejšia, no našťastie nespôsobuje vyššiu úmrtnosť.

O juhoafrickej mutácii sa to však nedá povedať. „Ak ich porovnáme, tá juhoafrická je, samozrejme, nebezpečnejšia. A to aj z pohľadu infekčnosti aj úmrtnosti,“ hovorí Novému Času biochemik Pavol Čekan, ktorý so SAV spolupracuje na vyvinutí PCR testov, ktoré by túto nebezpečnú mutáciu odha­lili.

 

Testy na juhoafrickú mutáciu

Čekanovi a jeho kolegom sa nedávno podarilo vyvinúť testy, ktoré odhalia britský variant. „To, že sa nám podarilo odhaliť britskú mutáciu, je skvelá vec, ale zmeny tej juhoafrickej sú sekvenčne také malé, že ešte nevieme, či ju budeme vedieť odhaliť testom. Ale robíme na tom,“ hovorí Čekan, podľa ktorého by sa mali podniknúť kroky, ktoré by zabránili zavlečeniu mutácie na Slovensko.

Po­dľa jeho slov je potrebné sledovať, v ktorých krajinách je potvrdená, a poctivo kontrolovať všetkých, ktorí z týchto krajín prídu. Hlavná epidemiologička ministerstva Henrieta Hudečková dodáva, že je nutné dodržiavať súčasné nariadenia a na mieste je popremýšľať aj o ich sprísnení. „Veď nakoniec aj Rakúšania urobili na hraniciach prísnejšie optrania, keď zistili, že je u nás viac tej britskej mutácie,“ hovorí Hudečková.

Účinnosť vakcíny

Vedci v Juhoafrickej republike robia, čo môžu, aby zistili, či je vakcína na tento typ mutácie účinná. Výstupy z predbežnej štúdie sú však pozitívne a naznačujú, že vakcína od Pfizer a BioNTech, ktorou očkujeme aj na Slovensku, by mala fungovať na britskú aj juhoafrickú mutáciu. Okrem nich predstavuje riziko aj brazílska vetva.

Čekan hovorí, že aj tento variant je nebezpečný a za pravdu mu dávajú aj kroky Veľkej Británie. Tá od piatka zatvorila hranice pre všetkých, ktorí prichádzajú z juhoamerických krajín a Portugalska. Britský premiér Boris Johnson priznáva, že brazílska mutácia krajinu znepokojuje.

 

Musíme mať tím, ktorý to bude sledovať

Vedec Pavol Čekan

Ktoré mutácie koronavírusu treba na Slovensku sledovať?
- Najznámejšie mutácie koronavírusu sú britská, brazílska a juhoafrická. Britská má 2,5-krát vyššiu väzbu na ace2 receptor, čo je dôležitá reakcia, akou infikuje vírus bunku. Ale tá juhoafrická má už dokonca 13-krát vyššiu väzbu, takže ak ich porovnáme, tá juhoafrická je, samozrejme, nebezpečnejšia. A to aj z pohľadu infekčnosti aj úmrtnosti.

Dajú sa tieto mutácie kontrolovať?
- Vedci dokonca tieto mutácie nazývajú „escape”, pretože je tu aj možnosť, že tieto mutácie sa dokážu skryť, alebo uniknúť imunitnému systému. Čiže ide naozaj, najmä v prípade brazílskej a juhoafrickej, o veľmi závažné mutácie.

Dá sa niečo robiť, aby sme zamedzili ich šíreniu na Slovensku?
- Žiaľ, jediná cesta, ako sa vyhnúť takýmto mutáciám, aby sa dostali na Slovensko, je: po prvé systematicky sekvenovať ľudí, ktorí prichádzajú zo zahraničia. Sekvenácia je tá najpresnejšia metóda a technológia na odhalenie týchto mutácií, a ak odhalíme mutáciu, musí nasledovať veľmi efektívna karanténa.

Musíme mať vytvorený tím, ktorý sleduje, v ktorých iných krajinách sa tieto nebezpečné mutácie už nachádzajú, lebo z týchto krajín to práve môžeme priniesť na Slovensko a ľudia, ktorí z nich prichádzajú, musia byť naozaj pretestovaní, aby sme si boli istí, že neprinesú túto mutáciu na Slovensko.

Mutácie vo svete

  • Doteraz boli v Európe zaregistrované talianska a britská mutácia. Práve tá je u nás najrozšírenejšia a kvôli nej sme sprísnili podmienky pre ľudí prichádzajúcich z Británie.
  • Šíri sa totiž rýchlejšie, ako klasický koronavírus, no nie je smrteľnejšia a zaberá na ňu vakcína.
  • Podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího je ňou nakazených 15 až 20 % všetkých infikovaných na Slovensku.
  • Celkovo vedci rozlišujú osem typov mutácií, nie je jasné, koľko ich je v Európe.
  • Nebezpečnejšou mutáciou je juhoafrická, ktorá sa šíri rýchlo a má aj vyššiu úmrtnosť.
  • Zaznamenali ju už v Nemecku, vo Švajčiarsku, Švédsku, Fínsku, v Írsku, vo Veľkej Británii aj vo Francúzsku.
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: pol, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Užitie lieku spustilo strašnú reakciu.
Foto
Užila známy liek a začalo sa PEKLO: Príšerná reakcia! Ide o tabletky, ktoré má doma snáď každý
Military combat drone UAV
Tragické okolnosti ukrajinského útoku: Smutné, kto má byť medzi obeťami
Ján Nezmar v drese Ružomberka.
Bývalý hráč Ružomberka má obrovský problém: Korupčný škandál?!
1994. (Zľava) Samuel L. Jackson, John Travolta, Harvey Keitel, Quentin Tarantino
Foto
Najväčšie hviezdy Pulp Fiction po 30 rokoch! Aha, ako zahviezdili na filmovom festivale
Ilustračné foto
Británia odmietla rokovania s Európskou úniou: Ohrozí to mobilitu mladých ľudí?
Speváčka Jana Kirschner
Foto
Jana Kirschner už do MHD nevkročí: Revízor na mňa KRIČAL a povedal, že som... Uff, silná káva!
Ostrý boj Kralevich a Chrena o nábytok z čiernej stavby!
Foto
Kralevich vs. starosta Ružinova: Ostrý boj o majetok z čiernej stavby! Nadávala mu do ZLODEJOV, čo jej odkázal?
Military surveillance drone flying over rocky deserts.
Ukrajina zasiahla viaceré ciele v Rusku: Medzi nimi aj viaceré elektrické stanice
Na archívnej snímke vľavo Stephane Da Costa (CSKA) a vpravo Tomáš Zigo (Slovan) počas zápasu KHL
Návrat do reprezentácie: Hráč z KHL ide na MS!
Poľský prezident Andrzej Duda podpísal v stredu 16. augusta 2023 zmenu zákona o referende.
Poľsko hovorí o jadrových zbraniach: Hrozby z Ruska silnejú, sme pripravení! Čo sa chystá?
(ilustračná fotografia).
Nečakaný zvrat! Kto môže za výbuchy na základni v Iraku?
Lonely sad woman deep in thoughts sitting daydreaming or waiting for someone  in the living room with a serious expression,  she is pensive and suffering from insomnia sitting on couch
Cítite, že sa s vami niečo deje? 11 príznakov rakoviny, ktoré by ste nemali ignorovať