Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.01.2021 12:00 | Správy | Domáce správy

Zmarí Matovičove plány mrazivé počasie? Odborník zdvíha varovný prst, testy môžu byť neplatné!

Nebude to také jednoduché! Plán celoplošného testovania ohlásil premiér Igor Matovič (47) na 23. a 24. januára.

Problém pre väčšie mestá

Viaceré samosprávy už deklarovali, že chcú testovanie spustiť čo najskôr a sú na to pripravené. Problém môžu mať najmä veľké samosprávy, kde nájsť počet miest v interiéri nebude vôbec jednoduché.

„Budovy v Starom Meste sú prevažne historické. Priestorov vhodných na zriadenie odberových miest, vyhovujúcich požiadavkám hygieny, máme preto málo,“ napísala na sociálnej sieti starostka bratislavskej mestskej časti Zuzana Aufrichtová s tým, že je potrebné, aby boli chránení ľudia aj testovací personál.

 

Odborníci o celoslovenskom testovaní

Musíme prežiť ešte mesiac

Otvoriť galériu

- Ja by som odporúčal aj lockdown, aj celoplošné testovanie. Nemôžeme sedieť so založenými rukami, treba to kombinovať, keď sa to raz osvedčilo, treba to zopakovať. Podľa mňa by stačilo 1 kolo a potom testovať už len problémové okresy. Treba prežiť ešte 1 mesiac, kým sa začne kolektívna imunita zvyšovať, sprísňovať a uvoľňovať lockdown je dynamická vec. Testovať by sa malo vnútri, nie vonku - kvôli stabilite testov, tie by mali byť skladované a používané medzi 10 a 20 stupňami.

 

Treba testovať každé tri dni

Otvoriť galériu
Ivan Bošňák
Zdroj: anc

- Očakávam, že vrchol dosiahneme v polovici januára a potom by sa mali prejaviť výsledky opatrení, ktoré budeme zrážať asi až do Veľkej noci. Bude to klesať dlhšie, ako to stúpalo. Tu pomôže iba znížiť mobilitu alebo kontrolovať tých, čo sú mobilní. Treba spraviť opakované testovanie, každé tri dni najlepšie. Nedostaneme sa z toho, ak budeme testovať každých 7 alebo 8 dní. Zasahujeme oneskorene a celoplošné testovanie je chorý plán, zvlášť v tejto zime a v regiónoch, kde je situácia dobrá.

 

Britský variant komplikuje situáciu

Otvoriť galériu

- Tým, že je na Slovensku britský variant, neviem sa k tomu vyjadriť. To úplne mení riziká a benefity celoplošného testovania. Neviem, aká je prevalencia tohto britského variantu na Slovensku a vôbec neviem, aké rýchle to šírenie bude a či existuje niečo, čo by mohlo odvrátiť tvrdý lockdown. Od týchto zistení by sa mali odvíjať aj všetky možné riešenia. Navyše vyzerá, že s týmito antigénovými testami sa nedá testovať vonku pri nízkych teplotách, ale iba vo vnútri.

 

Výzvou bude počasie

Otvoriť galériu
Lukáš Baňacký
Zdroj: anc

- Viaceré mestá a obce deklarujú, že sú pripravené na celoplošné testovanie. Prvým limitom a výzvou pre nás bude počasie, aby nečakali ľudia niekde, kde ešte aj prechladnú, druhým problemom je nedostatok zdravotníkov a tretím problémom môže byť nedostatok testovacích sád. Navrhujeme, aby plánovacími jednotkami boli okresy. Samosprávy musia hľadať miesto v interiéroch, nielen kde budú testovať, ale aj kde budú ľudia čakať na výsledky, čo vo väčších mestách môže byť problém.

 

Testovanie len v postihnutých okresoch

Otvoriť galériu

- Testovanie by som odporúčala nasmerovať na najviac postihnuté okresy a najmä na osoby, ktoré musia chodiť do práce aj v súčasnej nepriaznivej situácii. Zároveň je potrebné dodržiavať všetky pravidlá na zabránenie kontaktu veľkého počtu zamestnancov medzi sebou. Nemá význam testovať osoby, ktoré poctivo dodržiavajú zákaz vychádzania najmenej 10 dní.

 

Zdravotníci nebudú problém

Otvoriť galériu
Richard Rybníček
Zdroj: tasr

- Podľa mňa je situácia dnes na celom Slovensku veľmi zlá, čiže neviem o nejakých okresoch, ktoré by boli na tom dobre... Ak také existujú, tak dobre, ale ja o takých neviem. Čiže celé Slovensko je vo veľmi zlej situácii, a ak to budú organizovať mestá, tak som presvedčený o tom, že tak ako v Trenčíne alebo teraz v Nitre, Púchove či Košiciach, si myslím, že nebude problém pre mestá zohnať zdravotníkov, že si to dokážu zabezpečiť.

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: kuk, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú
David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!