Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.01.2021 17:57 | Správy | Politika

Slovenská komora sestier pre celoplošné testovanie dvíha varovný prst: Hrozí vážny problém!

Presun sestier na mobilné odberové miesta (MOM) v rámci celoplošného testovania môže spôsobiť, že budú chýbať v nemocniciach pri lôžkach pacientov či v ambulanciách.

TASR o tom v utorok informoval riaditeľ kancelárie Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA) Lukáš Kober. Pripomenul, že úspech testovania a očkovania proti novému koronavírusu a aj poskytovania zdravotnej starostlivosti závisí od dostatku ľudských zdrojov v systéme zdravotníctva.

"Kroky vlády, ktoré smerujú k opätovným kolám celoplošného testovania, pokladáme za jeden zo spôsobov, ako zistiť aktuálny stav nákazy v populácii, odhaliť prípadné ohniská nákazy, a tak spomaliť šírenie vírusu. Tieto kroky spolu s ďalšími opatreniami, ktoré by sa v žiadnom prípade nemali zmierňovať, predpokladajú, že sa zníži nápor na už teraz preťažený systém zdravotníctva," zdôraznila komora, no poukázala na to, že pre sestry znamená takýto krok ďalšie zaťaženie, čo môže viesť k ich vyčerpaniu, vzniku ochorení, nárastu práceneschopnosti či odchodu ďalších sestier zo systému.

SK SaPA hovorí aj o tom, že prekážkou pri celoplošnom testovaní môžu byť pracovné podmienky zdravotníkov v MOM. "Mínusové teploty v exteriéroch v súčasnom období budú predstavovať ďalšiu záťaž nielen pre zdravotníkov, ale aj pre samotných občanov," doplnila organizácia. Komora aktuálne eviduje zvýšený počet sestier, ktoré požiadali o zrušenie registrácie z dôvodu odchodu do starobného dôchodku alebo predčasného starobného dôchodku. Podľa aktuálnych údajov z registra sestier a pôrodných asistentiek za december 2020 SK SaPA zrušila 138 registrácií, 91 sestier požiadalo o pozastavenie registrácie z dôvodu nevykonávania povolania. Za to isté obdobie zaregistrovala 29 nových sestier a dve pôrodné asistentky.

 

"Tento výrazný nepomer tu máme dlhodobo. Za celý rok 2020 sme zrušili 911 registrácií, 973 registrácií sme pozastavili. Zaregistrovali sme spolu 389 absolventov. Náš systém prichádza o stovky absolventov ročne a stráca skúsené sestry s desiatkami rokov praxe, ktoré odchádzajú pre zlé pracovné podmienky, mzdy a trpia syndrómom vyhorenia," dodala komora sestier. SK SaPA je stavovskou organizáciou s celoslovenskou pôsobnosťou. Združuje 40 000 sestier a pôrodných asistentiek.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Lykožrút trápi oblasť už dlhší čas.
Mimoriadna situácia na Horehroní: Nevyzerá to priaznivo! Znepokojivé správy o lykožrútoch
Demonštranti pochodujú k prezidentskému palácu počas protestu proti úsporným opatreniam vlády pod vedením prezidenta Javiera Mileiho.
Krajina je na nohách: Masové demonštrácie proti vláde! Čo sa to tam deje?
(ilustračné foto)
Mierite na hokejové MS do Ostravy? Dobre čítajte! Organizátori majú dôležité informácie
Speváčka trpela v bolestiach dva týždne.
Foto
Desivé dni Veroniky Nízlovej: Slzy a neutíchajúca bolesť! Twiinske zistili nepríjemné ochorenie
Bývalého mafiánskeho bossa Černáka čaká súd, ktorý rozhodne o jeho prepustení z basy.
Foto
Bývalý kulturista Reichel má pre Černáka drsnú výzvu: Ak bossa mafie prepustia, chce s ním bojovať!
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Toto Amerika nemala robiť! Čína zúri: Hrozí ďalší konflikt? Ich slová hovoria za všetko
 Nitrianski colníci zadržali falzifikáty riflí za 1,69 milióna eur
Foto
Nitriansky colníci zhabali fejky za 1,69 MILIÓNA! Odhalil ich tento DETAIL
Sydney Sweeney
Foto
Filmová producentka totálne NALOŽILA známej herečke: Nevie hrať a nie je ani PEKNÁ!
Minister označil udalosť za zbytočnú tragédiu.
Boj proti medveďom: Z envirorezortu sa presunie 200.000 eur zásahovým tímom
Budova RTVS
Vláda rozhodla o zákone o Slovenskej televízii a rozhlase! Čo sa mení?
Na snímke poslankyňa NR SR Mária Kolíková (SaS).
Zákony o strategických investíciách a VO sú podľa SaS nebezpečné: Sme zásadne proti
(ilustračné foto)
Zlé správy z Ukrajiny! Rusi tvrdo udreli: Zasiahli obytné oblasti