Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.01.2021 15:48 | Správy | Peniaze

Sociálna poisťovňa varuje pred chybami pri vypĺňaní e-formulárov o pandemické dávky: Odkaz aj pre rodičov

Sociálna poisťovňa (SP) pripravila pre klientov elektronické formuláre, ktorými si môžu uplatniť nárok na pandemické nemocenské dávky.

Snaží sa nimi zjednodušiť prácu žiadateľom. Napriek tomu sa poisťovňa stretáva s chybami, ktoré im bránia formulár úspešne odoslať, upozornil Marian Škotka z odboru komunikácie s verejnosťou SP.

Medzi najčastejšie chyby pri žiadosti o pandemické nemocenské a ošetrovné patri nezačiarknutie checkboxu. Ide o štvorček pri súhlase, ktorý sa zobrazuje po zadaní čísla účtu, na ktorý má byť dávka poslaná. Ďalšou chybou je, že žiadateľ o dávku zadáva rodné číslo v nesprávnom tvare. V žiadosti ho majú klienti písať ako jedno číslo bez medzier a lomky.

Sociálna poisťovňa upozorňuje, že formulár je možné odoslať len v prípade, ak je kompletne a správne vyplnený. V prípade, že niektoré údaje nie sú korektne vyplnené či prázdne, je potrebné nesprávny alebo chýbajúci údaj opraviť či doplniť.

 

"Využívanie elektronických formulárov je v súčasnej krízovej situácii dôležitejšie ako kedykoľvek predtým. Klienti takto prispievajú k rýchlejšiemu spracovaniu pandemického nemocenského i ošetrovného a Sociálna poisťovňa im dávky môže vyplatiť včas," dodal Škotka.

Rodičia,ktorí podali žiadosť o pandemické ošetrovné vlani, nemusia posielať novú

Rodičia, ktorí podávali žiadosť o pandemické ošetrovné v minulom roku, nemusia posielať novú žiadosť, upozorňuje na to Sociálna poisťovňa (SP). Informoval o tom špecialista komunikácie SP Marian Škotka.

Začiatok nového kalendárneho roka totiž podľa SP nie je dôvodom na opakovanú žiadosť. "Ak počas krízovej situácie, ktorá trvá od 12. marca 2020, už raz žiadosť o pandemické ošetrovné v minulom roku zaslali, za január 2021 pošlú do Sociálnej poisťovne už len čestné vyhlásenie," pripomenula SP.

Ako dodala, opakované zasielanie žiadostí v tejto mimoriadnej situácii zahlcuje pobočky Sociálnej poisťovne aj Informačno-poradenské centrum, ktoré sú aktuálne preťažené rekordnými počtami požiadaviek. Následne to spôsobuje zdržovanie vybavenia dávok pre ďalších klientov.

"Čestné vyhlásenie sa posiela za celý uplynulý mesiac - čiže vždy na konci mesiaca, keď sú presne určené dni, počas ktorých sa rodič o dieťa staral," zdôraznila poisťovňa s tým, že za január 2021 teda rodičia pošlú čestné vyhlásenie napríklad 29. januára 2021. Sociálna poisťovňa avizuje, že do e-formulára voľbu pre čestné vyhlásenie za január tohto roka pridá v druhej polovici tohto mesiaca.

Poisťovňa zdôrazňuje, že žiadosť o pandemické ošetrovné sa posiela do Sociálnej poisťovne len raz, a to pri prvom uplatnení nároku na pandemické ošetrovné počas celej krízovej situácie. "Nanovo sa žiadosť neposiela ani v prípade, ak poistenec medzitým zmenil zamestnávateľa," uzavrela SP.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO