Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.01.2021 08:00 | Správy
Špeciálny projektSponzorované

Chceli by ste vyšší plat? Pozor na trik so stravným

V parlamente sa bude rokovať o podobe stravného na Slovensku. Vláda navrhuje zaviesť možnosť vyplácať príspevok na stravu v hotovosti. Na prvý pohľad lákavá zmena však so sebou nesie niekoľko rizík, na ktoré sa neupozorňuje.

Posledné roky rástli ľuďom na Slovensku priemerné platy silným tempom. Medzi rokmi 2017 a 2019 to bolo dokonca až o 13 %. Nanešťastie, ďalší rast platov môže negatívne ovplyvniť nielen koronavírusová kríza, ale aj zmeny v Zákonníku práce zavádzajúce stravné v hotovosti. To, že slovenské mzdy by ešte mohli rásť, dokazuje aj jednoduché porovnanie so susednou Českou republikou, kde si v roku 2019 užívali na výplate priemerne o 200 eur viac ako my na Slovensku.

Plat už predsa vyšší máte

Väčšina zamestnávateľov na Slovensku pocítila negatívne dopady koronavírusovej krízy. Je preto prirodzené, že sa budú snažiť maximálne šetriť. Keďže platy patria k najväčším položkám, je možné, že práve tu budú hľadať priestor na šetrenia. Ak by sa prijali plánované zmeny v stravnom, nebuďte prekvapení, ak sa vás zamestnávateľ opýta, či by ste nechceli použiť stravné ako časť mzdy. Papierovo by vám znížil hrubú mzdu, ušetrili by ste čosi na daniach a odvodoch, od ktorých je príspevok na stravu oslobodený. Vystavili by ste sa však riziku, že vám zamestnávateľ jednoducho odmietne zvýšiť plat, keďže vám už mesačne aj tak na účet posiela viac peňazí ako doteraz.

Ešte pred začiatkom krízy, vo februári 2020, vyjadrila viac ako polovica ľudí v reprezentatívnom prieskume agentúry 2muse obavu, že by im zamestnávateľ po zavedení stravného v hotovosti odmietol zdvihnúť mzdu. Dokonca 74 % z nich uviedlo ako dôvod nezvýšenia mzdy práve navýšenie mzdy o stravné v hotovosti. V porovnaní s februárom minulého roku, keď bola ekonomická situácia oveľa priaznivejšia a koronavírus sme zatiaľ poznali len z médií, by výsledky v súčasnosti boli pravdepodobne ešte horšie. Argument „Aké zvýšenie platu, veď som vám plat už zvyšoval o stravné!“ tak môže byť v súčasnosti, keď firmy musia šetriť, ešte populárnejší.

Otvoriť galériu
Zdroj: Reprezentatívny prieskum agentúry 2muse, február 2020

Problém je aj to, že tento argument nie je jednorazový. Stravné sa totiž bežne zvyšuje podľa vývoja cien jedla a nápojov v reštauráciách, momentálne je tento rast zastavený do konca roka 2021. To znamená, že váš zamestnávateľ bude môcť argument o raste platu používať každý rok. Zo zákona vám totiž bude musieť vyplácať vyššie stravné.

Vadia vám gastráče? Zvoľte si elektronickú kartu

Zavedenie hotovosti ako jednej z foriem vyplácania príspevku na stravu však môže znamenať aj krok k zrušeniu stravného ako takého. Nie je vylúčené, že ak sa stravné začne masívne používať na vyplácanie časti mzdy, otvorí sa debata o zmysle stravného ako takého. Aj ministerstvo financií sa obáva scenára, v ktorom sa časť mzdy bude vyplácať cez stravné. Tak sa vyjadrilo už počas pripomienkovania zmien v Zákonníku práce, ktoré stravné v hotovosti zavádzajú.

Hrozí tak, že príde na slová politikov presadzujúcich finančný príspevok, že nejde o poslednú zmenu. Neustále diskusie o tom, či zaviesť hotovosť, alebo ponechať lístky, ale aj o tom, kto bude rozhodovať o forme jeho vyplácania, môžu viesť k otázke, či stravné vôbec ako benefit ponechať. Aj preto je zrejmé, že o budúcnosti zachovania príspevku na stravovanie, jeho oddelení od výplat a ich prípadného zvyšovania budú rozhodovať poslanci Národnej rady SR. Nám ostáva len veriť, že rozhodnú tak, aby svojím rozhodnutím ešte nezhoršili ekonomickú situáciu občanov.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Medzi Izraelom a Iránom je napätá situáacia (ilustračná fotografia).
V hre sú jadrové zbrane! Irán sa vyhráža Izraelu: Hrozné, čo majú v pláne urobiť
Europol
Europol hlási úspech: Klepli po prstoch globálnym podvodníkom, pozrite sa, čo majú na rováši
Hoaxy zašli priďaleko.
FotoVáš Tip
Hoaxy zašli priďaleko, na ľudí číha nové nebezpečenstvo: Slovák šíri na internete strašidelnú výzvu!
Na scenáristu nedá televízia dopustiť.
Foto
Andy Kraus zdolal jeden zo svojich najväčší strachov: Uf, to chcelo ale odvahu!
Ilustračné foto
Aktualizované
V Keni sa zrútil vrtuľník s vedením armády: Hlásia mŕtvych! Trosky okamžite pohltili plamene
Ilustračné foto
Na západe zúri nebezpečné ochorenie: Slovensko tento rok láme rekordy, na zozname pacientov sú len tínedžeri
Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.
Šéf NATO na plné ústa: Ukrajina naliehavo potrebuje posilniť protivzdušnú obranu