Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.01.2021 09:59 | Správy | Domáce správy
Foto

Profesor Krčméry vo veľkom rozhovore o vakcínach: Tvrdé slová o očkovaní Dominiky Cibulkovej!

Kolabujúce nemocnice, unavení lekári, preťažené zdravotné sestričky, záchranári či nemocničný personál!

Zaočkovali vás ako prvého. Ako sa cítite?

- Tak ako predtým. A lepšie, ako si zaslúžim.

Nepociťovali ste nejaké nežiaduce účinky?

- Nie, je to moja 17. vakcína, zažil som ďaleko horšie, toto bolo asi najlepšie očkovanie. Ani som necítil, že som bol očkovaný.

Napriek tomu, že vakcína je nádej, je veľa ľudí, ktorí sú proti vakcinácii, ktorí rozširujú veľa hoaxov a neprávd. Napríklad o smrti po očkovaní.

- Nemám informáciu, že by niekto zomrel po testovaní. V jednom prípade došlo k úmrtiu na tretí deň po očkovaní, pitva ukázala že to nesúviselo s vakcínou. Držím sa čísiel, nechcem veľmi hovoriť o svojich názoroch. Dodnes sa mohlo zaočkovať všetkými vakcínami 30 miliónov ľudí a frekvencia závažných nežiaducich účinkov je cca jeden na milión dávok. Ťažká reakcia však neznamená smrť.

Čo to teda znamená? Akých reakcií?

- To napríklad znamená anafylaktický šok alebo vazomotorický kolaps. To vidíte aj u ľudí, ktorým sa to stane skôr, ako ich zaočkujete. Pred mesiacom som pri plošnom testovaní len vytiahol tampón a pani odpadla. V minulosti mala nejakú zlú skúsenosť a došlo k náhlemu poklesu tlaku.

Ďalšími negatívnymi účinkami môžu byť alergické reakcie, ale tých alergénov je tam strašne málo. Áno, je tam jeden komponent, na ktorý môže byť anafylaktická reakcia. Máme v hre 5 vakcín, ktorými sa na celom svete očkuje, a zatiaľ je bezpečnostný profil prekvapivo lepší, ako sme očakávali. Napríklad očkovacia látka na chrípku má jeden prípad na pol milióna a tu máte nežiaduce reakcie jeden prípad na milión.

Máme sa obávať, že pri niektorej reakcii môže pacient zomrieť?

- Nemali sme ani jeden prípad úmrtia po takomto šoku. Očkovanie sa robí v nemocniciach, je tam stolík, kde sú natiahnuté dve injekcie, v jednej je hydrokortizón, v druhej adrenalín. Ak sa tieto látky podajú do 5 až 10 minút, reakcia sa skončí. Za 38 rokov som nezažil smrť po očkovaní, ale zažil som niekoľko smrteľných reakcií pri uštipnutí osou. Na poštípanie blanokrídlym hmyzom zomrie 10-násobne viac ľudí ako po očkovaní.

Svet má k dispozícii niekoľko vakcín. Dá sa povedať, ktorá z nich je lepšia? V čom sú rozdiely?

- Každá má výhody aj nevýhody. Začnem tou, ktorou sa očkuje v Európe len vo dvoch krajinách, to je čínska vakcína Sinopharm - živá vakcína, ktorá vyvoláva robustnú odpoveď, ale stačí jej len jedna dávka. Potom máme Sputnik. To bola prvá vakcína, ktorá sa objavila v Európe, nejaké závažné účinky som nezaznamenal. Niektoré veľké krajiny ju objednali. Mnohé ázijské krajiny ňou začali očkovať. Inštitút, ktorý ju vyrába, je v súčasnosti prešpikovaný ľuďmi trénovanými v zahraničí.

Dokonca vzniká rusko-britské konzorcium. Ďalej máme dve vakcíny na čakačke Johnson & Johnson a AstraZeneca, ktoré očakávame v priebehu mesiaca. Vakcína Moderna je jednoduchšia na logistiku a ideálna pre DSS-ky, a na záver máme vakcínu Pfizer, s ktorou je najviac skúseností a ktorá sa zdá najbezpečnejšia a vyvoláva najlepšiu imunitnú odpoveď. Povedal som už, že ja by som sa dal zaočkovať hociktorou z týchto vakcín, lebo benefit očkovania je výrazne vyšší ako riziko a obavy.

Môžem sa dať zaočkovať, keď som práve chorý?

- Ide o to, či myslíme COVID, alebo nie. Lebo ak myslíme chorý na COVID, tak sa nemusíte dať očkovať, lebo tá samotná choroba vytvára dostatok protilátok, ktoré vás najmenej tri mesiace chránia. Sú údaje z lode Diamond Princess, kde zisťovali protilátky u nakazených pasažierov po siedmich mesiacoch. Tí, ktorí mali ťažký priebeh, ich majú stále dostatok.

Prečo sa teda minister zdravotníctva dal zaočkovať, keď COVID prekonal v októbri?

- Urobili mu vyšetrenie na protilátky a mal ich veľmi nedostatočné množstvo. Očkovacie centrá teraz robia každému pred samotným očkovaním test na protilátky. To trvá 30 sekúnd - je to malý vpich, zoberú vám krv a zistí sa, či máte čerstvé alebo staré protilátky. Pán minister je príklad tých, ktorí mali slabší priebeh, a majú teda slabšiu ochranu protilátok. Aby sme sa rozumeli - keď je niekto pozitívny, znamená to, že je len nakazený. Neznamená to, že je chorý.

V 70 - 80 % prípadoch ste nebezpeční len pre druhých, nie pre seba. Ďalších 20 - 30 % má príznaky, väčšina ľahké, a potom máme skupinu seniorov, ktorí majú ťažké príznaky a preťažujú zdravotníctvo. Keby sme napríklad dnes mali 2 000 pozitívnych, tak z nich asi 1 600 ide domov na 10 dní a nepotrebujú žiadnu liečbu. Tých 400 má klinické príznaky, z nich 200 ostane doma a tam sa bude liečiť tabletkami a 200 ide do nemocnice. A to nám môže zahltiť aj reprofilované lôžka.

Objavil sa ale nový typ coronavírusu, v čom je iný?

- Britský variant je omnoho infekčnejší. Existuje ešte aj juhoafrický a ten má zas vysokú mortalitu, je veľmi zriedkavý. Britský sa veľmi rýchlo šíri, ale nespôsobuje také ťažké klinické príznaky. Dlho mutuje, prispôsobuje sa, lebo cíti tlak, očkovanie, lockdowny. Tymito tlakmi sa vírus cíti tlačený do defenzívy, a keďže nechce vymiznúť z populácie, tvári sa menej nápadne, čo je z hľadiska infekciozity horšie - ľahšie sa nenápadne šíri, ale z hľadiska tažkých príznakov i úmrtia lepšie. Pokiaľ sa potvrdí hongkonský scenár, tak ten vírus nebude mať taký silný vplyv na zdravotníctvo.

Pred očkovaním lekár zistí môj aktuálny stav, čo to v praxi znamená?

- Že dostanete dotazník s piatimi otázkami a ak je odpoveď na niektorú áno, tak očkovanie odložia, alebo vás naň inak pripravia. Ten, kto má COVID, nemá ani čo chodiť do nemocnice. Druhá otázka je, či trpíte závažným ochorením, napríklad autoimunitného charakteru. Tu ak niekto zaškrtne áno, tak ho odložíme a nezaočkujeme v prvej vlne.

Ďalšia otázka je, či ste mali v minulosti závažnú anafylaktickú reakciu, šok. Tých tiež neočkujeme. Vedľajšie príhody sa zisťujú v ďalšej otázke, to sú tie vazomotorické kolapsy či zástavy rytmu. Mali ste závažnú poruchu zrážanlivosti krvi? To je dôležité, aby vám po vpichu nevznikol hematóm. Ďalšia otázka je, či ste tehotná. Aj tam musíme počkať, klinické štúdie nemáme.

V akom časovom horizonte by sa po očkovaní mohli objaviť nežiaduce účinky?

- To nevieme. Potrebujeme viac času. Možno o rok vám na to budem vedieť odpovedať. Osobne nepoznám vakcínu, ktorá by mala neskoré závažné účinky, ale na druhej strane poznám veľa liekov, ktoré majú veľa neskorých účinkov, niektoré sa prejavia až o niekoľko rokov. Čo viem povedať je, že vakcíny majú podstatne menej neskorých účinkov ako lieky.

Videl som pacienta, ktorý po pár paralenoch skočil na transplantácii pečene. Mali sme pacientov, ktorí na bežných antituberkulotikách mali zlyhanie orgánov a podobne. 30 % fajčí, ďalší pijú, aj tí majú neskoré účinky v podobe rakoviny, alebo cirhózy pečene, no to ich netrápi.

Ako dlho budem chránená po zaočkovaní?

- To je ďalšia vec, ktorú nevieme. Potrebujeme aspoň rok, aby sme zistili, či sa budeme ako pri chrípke preočkovávať každý rok, alebo či nám budú stačiť tieto dve očkovacie dávky. Odporúčanie výrobcu, ktorého sa držíme, sú dve dávky po sebe a imunita by mala pretrvávať rok, ale koľko to bude, len uvidíme.

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Denisa Fedoráková, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Mladá volejbalistka († 21) spáchala samovraždu: So záchranármi vypila čaj a potom skočila
Hands holding mobile phone on blurred background
Foto
Ľudia šírili HOAX: Nenormálne, aká lož koluje na internete
(ilustračné foto)
Rusi tvrdia, že Západ sa zúčastňuje vojny na Ukrajine: Toto má byť DÔKAZ!
David Beckham a Mark Wahlberg riešia spor.
Hviezdna vojna: Beckham žaluje slávneho herca o 10 miliónov dolárov!
Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba
Kuleba potvrdil to, čo sa šepkalo: Ukrajina pristúpila k ráznemu kroku!
Hana († 77) žila posledné roky v ústraní.
Foto
Skonala Hana Brejchová († 77): So sestrou sa zmieriť nestihla! Zvláštne, čo povedala jej neter
Ilustračné foto
Slováci, túto ZNÁMU aplikáciu si za žiadnu cenu nesťahujte! Predstavuje obrovské RIZIKO
Medvede sa vyskytujú už aj v oblastiach, ktoré pre ne nie sú prirodzené.
Odstrel medveďa, ktorý mal útočiť v Liptovskom Mikuláši: Iniciatíva podala trestné oznámenie! Prípad rieši polícia
Peter Pellegrini
Aktualizované
Web českej agentúry napadli hackeri: Vydali nepravdivú správu o Pellegrinim
Ilustračné foto
Trávite veľa času na telefóne? Môžete mať problém! Pozrite sa, čo ukázal prieskum
Známe tváre spomínajú na Grúňa († 81).
Foto
Odišiel velikán: Známe tváre spomínajú na Grúňa († 81), ich slová vám naženú slzy do očí
Ilustračné foto
Váš Tip
V slovenských lesoch sa deje niečo zvláštne: Prekvapení sú aj skúsení hubári!