Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.01.2021 09:59 | Správy | Domáce správy
Foto

Profesor Krčméry vo veľkom rozhovore o vakcínach: Tvrdé slová o očkovaní Dominiky Cibulkovej!

Kolabujúce nemocnice, unavení lekári, preťažené zdravotné sestričky, záchranári či nemocničný personál!

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

COVID-19 zatriasa Slovenskom, pribúdajú desiatky mŕtvych a odborníci apelujú na osobnú zodpovednosť každého z nás. Nádejou na zlepšenie epidemiologickej situácie je vakcína. A hoci sme už za prvé týždne zaočkovali niekoľko tisíc ľudí, stále sa objavujú odporcovia vakcinácie. Profesor Krčméry, ktorého na Slovensku zaočkovali ako prvého, Novému Času vysvetlil, prečo sa očkovania báť netreba.

Epidemiologické opatrenia

Epidemiologická situácia je na Slovensku momentálne kritická. Hrozí nám taliansky scenár a zábery poľných nemocníc ako v Bergame?

- Myslím si, že nám hrozí polovičný taliansky scenár. Polovičný znamená, že v Taliansku skolaboval zdravotnícky systém, čo sa týka lôžok, a skolabovali tým, že zomrelo niekoľko stoviek lekárov a sestier a ďalší ochoreli. U nás hrozí druhá časť, že nebude mať kto tých pacientov ošetrovať. Takže vidím to polovične, aby som upriamil pozornosť na niečo, čo sa nedá postaviť. Poľnú nemocnicu môžete postaviť, môžete postaviť obrovské testovacie centrum, to sa dá. My sme na Haiti postavili poľnú nemocnicu za 12 hodín.

Ale čo sa nedá postaviť a naklonovať, to je personál zdravotníkov, laborantov - najmä sestry a lekári, alebo tí, čo majú určitú prax s COVID-om. Nie je jednoduché reprofilizovať lekára, ktorý robí celý život neurológiu alebo dermatológiu a teraz z neho chcete spraviť COVID-ového špecialistu. Toto nie je možné. Nenazval by som to taliansky scenár, ale preťaženie zdravotníctva, zdravotníckych pracovníkov. Je to pre nás poučenie, pretože nemôžeme mať ilúziu, že toto je posledná mimoriadna udalosť. Je to normálne, že ľudstvo bojuje s epidémiami. Musíme sa poučiť a vyriešiť ten katastrofálny stav zdravotníkov.

 

Treba sa obávať, že sa ľudia nedostanú do nemocnice v stave, keď budú potrebovať lekársku pomoc?

- Nemyslím si, že to hrozí. Ak je niekto indikovaný na hospitalizáciu, ak má niekto ťažký stav a potrebuje neinvazívnu, teda kyslíkovú podporu alebo kritickú starostlivosť, takáto situácia nehrozí. Hneď na začiatku Ústredný krízový štáb pracoval s číslami v tej prvej vlne, ktoré sa naplnili v druhej vlne, a preto sa pripravil, štát objednal dostatok ventilačných prístrojov, dostatok liekov, my sme pracovali s antivirotikami, ktoré potenciálne účinkovali, a preto aj tá mortalita u nás je stále okolo 1 - 1,5 percenta.

Ale práve úmrtnosť stúpa...

- Áno, ale to stúpa aj v iných krajinách. COVID porazíme vtedy, keď ho porazíme na celom svete. Nie že ho porazíme na Slovensku a v okolitých krajinách bude prekvitať. Museli by sme hermeticky uzavrieť krajinu, ale to nie je možné. Nie je možné ani poraziť COVID v EÚ, pričom by sa v Indii nakazilo stotisíc ľudí denne, to nie je možné pri dnešnom cestovaní. WHO povedala, že účelom nie je zaočkovať len bohaté krajiny, ktoré sú najviac postihnuté, ale treba problém riešiť globálne.

Stovka mŕtvych denne je dosť alarmujúce číslo...

- Slovensko má nárast mortality, ale treba férovo povedať, že v porovnaní s inými krajinami v Európe je situácia ešte dobrá. Tým to nechcem bagatelizovať, chcem povedať, že väčšina nemocníc je na pokraji kritického režimu. Zažil som päť- alebo šesťkrát, čo je to vojnový stav. Chcem to priblížiť – máte pacientov v parku, infúzne súpravy sú stromy, že zdravotnícki pracovníci pracujú na lôžkach, ktoré sú uložené, aby chránili tých pacientov, takže takáto situácia momentálne nehrozí.

Hrozí nám, že možno pri dostatku infraštruktúry alebo prístrojov ich nemá kto obsluhovať. Môžete objednať desaťtisíc ventilátorov, ale nezníži to mortalitu, musíte mať ľudí, ktorí vedia s tými strojmi pracovať. Videli sme, že tie prvé testy štát vedel kúpiť fantasticky rýchlo, ale u zdravotníckych pracovníkov to trvá mesiace. Časť ľudí vyčíta krízovému štábu, že navrhol veľmi mäkký lockdown.

Môžete prijať len také opatrenia, ktoré sú občania schopní pochopiť, po druhé sú schopní ich dodržať a po tretie, ktoré je štát schopný skontrolovať. A keďže Slovensko nie je policajný štát, my síce voláme po tom, aby policajti kontrolovali, pokutovali, ale občania sa hnevajú, píšu, že stretávajú ľudí bez rúšok a že sa o to nikto nestará.

 

Očkovanie

Ako vnímate fakt, že tenistka Dominika Cibulková a jej manžel sa dali prednostne zaočkovať?

- Pokiaľ bol zámer zvýšiť záujem svojich fanúšikov o očkovanie, tak sa to malo takto komunikovať. Teraz je logické dať prednosť zdravotníkom, zamestnancom DSS, testujúcim laborantom a verejným zdravotníkom, terénnym sociálnym pracovníkom, záchranárom a kritickej infraštruktúre, z epidemiologického, ale aj pragmatického dôvodu. Ak zomrie pacient, je to tragédia. Ak zomrie sestra alebo niekto z nás lekárov, je to 3 - 5 tragédií, lebo nemá kto zastúpiť a dalším pacientom nemá kto podať liečbu a zomrú... Mediálne známe osobnosti by som angažoval až v tretej etape, keď bude treba zvýšiť zaočkovanosť bežnej populácie.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Denisa Fedoráková, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ruský prezident Vladimir Putin.
Česko a Belgicko bijú na poplach! Prstom ukazujú na Rusko: Hrozné, do čoho majú zasahovať
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj žiada lídrov EÚ o pomoc: Vymenoval zoznam, toto by im pomohlo pri obrane krajiny
Pesničková súťaž Eurovízia bude prebiehať 7. až 11. mája.
Obľúbená Eurovízia je za dverami: Švédsko chce byť pripravené na najhoršie, drsné opatrenia
Predavčaka sedí v obchode počas výpadku elektrickej energie v ekvádorskej metropole Quito v utorok 16. apríla 2024.
Foto
V Ekvádore majú už víkend: Sú bez elektriny, z krajiny hlásia problém za problémom
Na snímke tréner ŠK Slovan Bratislava Vladimír Weiss st. počas tlačovej konferencie.
Slovan má údajne záujem o slovinského zakončovateľa: O šikovného útočníka sa zaujíma aj Bazilej
Švajčiarsky parlament zakázal používanie nacistických symbolov.
Tlak z Európy ich donútil konať: Švajčiarsko zakázalo používanie nacistických symbolov
(ilustračné foto)
Za pomoc Ukrajine mreže: Ruskí agenti zadržali štyroch ľudí, pozrite sa, čo mali urobiť
Všetky štyri deti sú Jennine biologické.
Foto
Jej dvaja synovia sa narodili iba 24 dní od seba: Ako je to možné? Toto dokáže napísať len život
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a prezident Ruska Vladimir Putin.
Napätie sa dá krájať: Ukrajina zaútočila dronmi a raketami na ciele v Rusku a na Kryme
Predseda Snemovne reprezentantov Kongresu USA Mike Johnson.
Aktualizované
Republikáni navrhli nové zákony o pomoci pre Ukrajinu a Izrael: Na stole je niekoľko noviniek
Mamička na prechádzke začula čudný zvuk: Keď sa pozrela do kočíka, zbledla od hrôzy
Working, Equality, Wages, Women, Paying
Novinka v právnej zmene pohlavia: Švédsky parlament schválil návrh zákona, cesta bude jednoduchšia