Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.01.2021 12:48 | Správy | Domáce správy

Mestá opäť otvorili školy a škôlky: Vrátia sa do nich len niektoré deti, závisí to od práce rodičov

Mesto Partizánske otvorilo v pondelok v obmedzenom režime jednu materskú školu (MŠ). O deti sa tam budú starať i učiteľky, ktoré ich poznajú.

"Robili sme prieskum cez riaditeľky. Ide o deti rodičov z kritickej infraštruktúry, ako i deti zamestnancov, ktorí majú povinnosť byť na pracovisku, vykonávať prácu z domu, čerpať si dovolenku alebo realizovať pracovný výkon nejakou inou formou," spomenul primátor Jozef Božik.

Nateraz bola podľa neho otvorená jedna MŠ a v tomto režime bude mesto pokračovať i ďalej, pričom podľa počtu prihlásených detí sa otvoril i primeraný počet tried. "Zároveň máme taký model, že budeme brať učiteľky zo všetkých šiestich MŠ na území mesta. Z každej MŠ môže prísť skupina detí a pôjdu do triedy, do ktorej príde aj učiteľka z danej MŠ. To znamená, že minimálne časť detí bude mať aj svojho pedagóga, na ktorého sú zvyknuté, ale všetky budú alokované v rámci MŠ Malá okružná," dodal.

 

Vo Zvolene otvorili všetky základné a materské školy. Ako informoval hovorca mesta Martin Svatuška, navštevovať ich môžu iba deti rodičov pracujúcich v takzvanej kritickej infraštruktúre. Radnica sa týmto spôsobom rozhodla pomôcť hlavne zvolenskej nemocnici, aby sa jej zamestnanci mohli vrátiť do práce.

„Situácia v nemocnici vôbec nie je dobrá, pracovníci sú veľmi vyťažení, veľmi by privítali návrat kolegov, ktorí museli ostať doma s deťmi práve pre zavreté školy a škôlky. Verím, že tento krok pomôže nemocnici, a tým aj Zvolenčanom, ktorí potrebujú zdravotnú starostlivosť,“ hovorí zvolenská primátorka Lenka Balkovičová s tým, že školy i škôlky sú otvorené aj pre deti iných rodičov z prvej línie. Svoje dieťa tak mohol do zvolenskej školy alebo škôlky nahlásiť nielen lekár či zdravotná sestra, ale aj hasič, policajt alebo predavač.

Podľa predbežného záujmu malo v pondelok nastúpiť do školských lavíc zvolenských základných škôl spolu 126 žiakov. Záujem o umiestnenie dieťaťa do materskej školy bol ešte väčší, pričom rodičia avizovali nástup 357 detí, čo by bola takmer tretinová naplnenosť. V uvedenej forme budú zvolenské školy fungovať minimálne týždeň, pričom mesto pozorne sleduje situáciu s ich možným plošným otváraním. Pri škôlkach bude aktuálna situácia trvať dlhšie, pretože s ich otvorením ministerstvo školstva nateraz nepočíta skôr ako 25. januára.

Do materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Svidník v pondelok 11. januára nastúpilo 38 detí. Časť z nich museli pre havarijný stav potrubia premiestniť do inej školy. Ďalších 17 žiakov 1. až 4. ročníka základných škôl od dnešného dňa navštevuje školský klub detí na svojej základnej škole. Agentúru SITA o tom informovala PR manažérka mesta Svidník Kristína Tchirová. Ako dodala, materské školy a školský klub mesto otvorilo v prvom rade pre deti zákonných zástupcov pracujúcich v kritickej infraštruktúre a pre deti rodičov, ktorým povaha práce nedovoľuje pracovať z domu.

Tri materské školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta navštevuje celkovo zhruba 350 detí. „Pôvodne bolo nahlásených 56 detí so záujmom prísť do materskej školy, reálne ich napokon prišlo 38. V každej škôlke sme ponúkli možnosť vytvoriť jednu triedu, ale v najväčšej materskej škole na ulici Ľ. Štúra riešime havarijný stav vodovodného potrubia. Deti preto boli umiestnené do samostatnej triedy materskej školy na Ulici 8. mája. Na odstránení poruchy sa pracuje už niekoľko dní, po jej oprave budú deti opäť navštevovať svoju materskú školu,“ uviedla Tchirová.

V Martine je od pondelka otvorených v obmedzenom režime desať mestských materských škôl (MŠ) a školské kluby v základných školách (ZŠ). Podľa hovorkyne mesta Zuzany Kalmanovej otvorili po sviatku Troch kráľov najskôr šesť mestských MŠ. "Zatvorené zostali štyri MŠ spojené so ZŠ. Otvorené škôlky fungovali v obmedzenom režime a išli do nich deti rodičov, ktorí pracujú v kritickej infraštruktúre. Ak to mestu dovolili personálne kapacity, snažili sme sa vyjsť v ústrety aj rodičom, ktorí nemôžu pracovať z domu," uviedla.

"Všetci učitelia a nepedagogickí pracovníci MŠ museli na základe nariadenia regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) absolvovať pred nástupom do práce test na nový koronavírus. Na testovaní sa zúčastnilo 34 pracovníkov mesta," doplnila Kalmanová.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr, SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




recycling Plastic in junkyard wait for recycling.The plastic  waste can  reused many times  ,decreased air pollution and greenhouse gases
Zatočí svet s plastami? V Kanade odštartovalo rokovanie: Odzneli tam slová do boja
Biely dom (ilustračná fotografia).
Ukrajina je o krôčik bližšie k sľúbenej vojenskej pomoci od USA: Pentagón je pripravený
Lutz Berlemont-Bernard - Stadt-Land-Fotografie - Israel von Norden bis Süd
Grécko zavalili mračná prachu zo Savany: Takéto niečo nezažili roky! Úrady varujú
Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?