Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
FotoVideo

Zúbožené šteniatko Amor bojuje o život ako lev: Prvé kroky na špeciálnom vozíku

Môže sa hýbať! Zúboženého Amora, štvormesačného psíka, ktorý svojimi očkami prosil o šancu na plnohodnotný život, vďaka ochrancom zvierat a aj pomoci čitateľov Nového Času vyšetrili na magnetickej rezonancii v Budapešti. Rozkošný psík stihol už aj návštevu odborníkov v Trenčíne i v Košiciach.

Výsledky vyšetrení síce naznačujú vrodené zdravotné problémy, roztomilý chlpáčik sa však nevzdáva. Prvé kroky urobil na špeciálnom vozíku, čím spravil všetkým obrovskú radosť.

Otvoriť galériu

Na klinike malých zvierat na Univerzite veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach Amorovi (4 mes.) pomohol špeciálny štvorkolesový vozík. Postarali sa o to jeho záchrancovia spolu s veterinárkou Máriou Kuricovou. Psík sa vďaka novej pomôcke cítil ako v siedmom nebi!

„Je to úžasné, ako bojuje a chce žiť. Sme veľmi radi, že je šanca, aby sa pozviechal. Obrovské poďakovanie patrí všetkým, ktorí svojou aj malou finančnou čiastkou prispeli na jeho záchranu,“ povedala Miloslava Szafková z neziskovky Pomáhať a chrániť zvieratká spoločne, ktorá tesne pred Vianocami aj v čase pandémie spolu s Richardom Roxerom vycestovala do Budapešti. „Vyšetrenie Amora na magnetickej rezonancii potvrdilo, že nemá dostatočne vyvinutý malý mozog, čo sa liečiť nedá. Následne sme boli v Trenčíne u doktora Paluša, ktorý nevylúčil, že jeho zdravotné problémy mohol spôsobiť kliešť alebo zápal. V košickej nemocnici nám však vliala nádej doktorka Mária Kuricová, lebo cvičenie so psíkom ho môže posilniť až natoľko, aby sa aj sám postavil na labky,“ dodala Miloslava s tým, že Amor by mohol dostať trvalú opateru až vo Švajčiarsku.

 

Nádej na uzdravenie

Hoci Amor má zdravotné problémy, chuť do života mu nechýba. Jeho šibalské očká si dokážu získať každého, stále mu chutí jesť a je veľmi priateľský. Teší sa z každého ľudského pohladenia a pravidelným cvičením jeho nádej na vyzdravenie výrazne stúpa. „Má problém s koordináciou pohybu a padá. Ide však o šteniatko vo vývoji a rehabilitáciou je možné, aby jeho mozoček zapojil nové spojenia a naučil sa chodiť. Šanca tu každopádne je, hoci medikamentózna terapia neprichádza do úvahy. Všetko chce svoj čas a dobrú starostlivosť,“ povedala na margo jeho problémov Kuricová, ktorá ho učí chodiť vo vozíku. Amorka najprv umiestnia do štvorkolesovej konštrukcie, ktorá sa na telíčko psíka pripevní popruhmi a dovolí mu udržať sa na labkách.

Otvoriť galériu

BANDOG

Pôvod: Anglicko

Poslanie: chrániť človeka a jeho majetok

Povaha: Je to verný priateľ rodiny a má rád deti, ktoré veľmi intenzívne chráni. Nie je agresívny, napriek tomu je nebojácny a sebavedomý.

Hmotnosť: 39 – 48 kg (samica), 45 – 57 kg (samec)

Výška: 51 – 76 cm (samica), 51 – 76 cm (samec)

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: kz, Nový Čas Nedeľa

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí