Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.01.2021 00:00 | Správy | Zahraničné správy

Vzbura z radov Kongresu, členovia volajú po 25. dodatku ústavy: Trump priznáva porážku

Vyvolal šialenstvo, o akom nik nesníval. Dosluhujúci prezident Donald Trump (74) sa po protestoch opäť prihovoril k ľudu prostredníctvom videa na Twitteri.

Odsudzoval násilie, ktoré sa odohralo v Kapitole. Prisľúbil aj svoj odchod z Bieleho domu po Bidenovej inaugurácii. Medzitým silnejú podnety na jeho odvolanie podľa 25. dodatku ústavy, o ktorom diskutujú viacerí členovia Kongresu. Vyšetrovatelia plánujú prešetriť Trumpa, ktorý navádzal dav k výtržnostiam.

Hlasy po Trumpovom odvolaní kričia čoraz viac. Otázky týkajúce sa uplatnenia 25. dodatku sa postupne dostávajú k viceprezidentovi Mikeovi Pencemu. Podľa zdroja z Penceovho blízkeho okolia už neoficiálne medzi predstaviteľmi Kabinetu začali prebiehať búrlivé diskusie. Ako zdroj ďalej uviedol, je však veľmi nepravdepodobné, že k tomu reálne príde.

Sám Pence nezačal rokovať o uplatnení 25. dodatku so žiadnymi členmi Kabinetu, informoval administratívny pracovník pre CNN. Napokon aj minister zahraničných vecí Mike Pompeo a minister financii Steven Mnuchin, ktorí boli ako prví za odvolanie Trumpa, svoje rozhodnutia stiahli. Podľa ich slov sa to už neoplatí, keďže zostáva iba 13 dní do Bidenovej inaugurácie.

Otvoriť galériu

 

Členovia Kongresu však spoločne diskutovali o možnosti požadovať od Trumpa predniesť prejav, ktorým by utíšil rozvášnený dav a informoval ho o pokojnom odovzdaní moci. Prezident to napokon vo štvrtok urobil vo vopred natočenom videu. „Rovnako ako väčšina Američanov som pobúrený násilím, bezprávím a chaosom. Okamžite som povolal Národnú gardu a federálne orgány činné v trestnom konaní, aby som zabezpečil budovu a vykázal votrelcov. Amerika je a vždy musí byť národom zákona a poriadku,“ dušoval sa Trump. Čo sa preukázalo ako ďalšie klamstvo, keďže tú povolal minister obrany Chris Miller na príkaz viceprezidenta Mikea Pencea.

Pri ďalšom kongresovom zasadnutí je teda veľká šanca, že by sa väčšina dovolala 25. dodatku ústavy, čím by Trumpa kompletne zbavili moci. Viacerí ministri sa vzájomne kontaktujú a zvažujú túto možnosť, no poniektorí stále váhajú z obáv, že by podráždili Trumpových prívržencov.

Končiaceho prezidenta, ktorý svojimi vyjadreniami vyburcoval dav k útokom v čase zasadnutia senátorov a kongresmanov, budú prešetrovať federálni vyšetrovatelia. „Hľadáme všetkých aktérov a kohokoľvek, kto v tom zohral úlohu. Ak dôkazy sedia s prvkami zločinu, budú obvinení,“ odpovedal na otázky novinárov prokurátor Michael Sherwin.

Medzitým si stredajšia vzbura vypýtala piatu obeť z radov samotnej polície. O smrti policajta, ktorý chránil areál, informoval na svojej sociálnej sieti kongresman Dean Phillips. Osudným sa mu mali stať zranenia, ktoré utrpel počas roztržky s búrlivým davom. Doteraz pri útoku na Kapitole zomreli 4 osoby, Trumpovu podporovateľku a zvyšné osoby, ktoré skonali v dôsledku náhlych zdravotných príhod počas protestu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ktt, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Po úprave - Fanúšikovia Madonnu za jej BBL kritizovali.
Foto
Veľká riť musí očariť! Ktoré známe krásny zverili svoje pozadie do rúk chirurgov?
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska
Mária Kolíková
Bezprecedentný zásah do súdnej moci? Exministerka reaguje na Ficovu výzvu kontroly rezortu spravodlivosti!