Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.01.2021 16:00 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Čo spája COVID-19 a pravé kiahne? Jediné riešenie pred záhubou a obavy odborníkov

Začalo sa to veľmi podobne ako COVID-19, ktorý trápi svet práve teraz. Na vážne ohrozenie života stačilo jediné nevinné objatie na rozlúčku. Slávnu cisárovnú Máriu Teréziu pripravili pravé kiahne takmer o život, neušetrili však ani jej najbližších.

Nečudo, že sa učenci snažili prísť na spôsob, ako s kiahňami bojovať. Riešenie usilovne hľadali čínski a indickí mudrci, pokusy robili i stredovekí arabskí učenci. Pomerne skoro zistili, že mierne vystavenie chorobe by mohlo poskytnúť pacientovi ochranu. Záznamy o čínskych experimentoch s očkovaním máme už z 10. storočia. „Očkovaným“ osobám naniesli na kožu alebo vyfúkli slamkou do nosa vysušený sekrét z kožných pľuzgierikov chorého. To viedlo v priebehu niekoľkých dní k slabšiemu ochoreniu. Ak očkovaný prežil, čo nebolo nikdy vopred zaručené, získal doživotnú ochranu. Tejto forme očkovania sa hovorí variolizácia a po sérii epidémií kiahní v Anglicku a Nemecku sa panovnícke dvory i doboví lekári začali o tento spôsob výrazne zaujímať. V Európe ju skúšali už v roku 1674, keďže však išlo stále o veľmi rizikový postup, mnoho ľudí sa ho právom obávalo.

Utrápení Habsburgovci

Pri kiahňach však išlo skutočne o veľa. Svoje by o tom mohli rozprávať na mnohých panovníckych dvoroch, aj na tom viedenskom. Cisárovná Mária Terézia porodila celkovo 16 detí, z nich prežilo iba desať. Najviac obetí si vyžiadali práve kiahne, ktoré ju pripravili o prvorodenú, vtedy trojročnú Máriu Alžbetu, dvanásťročnú Johanu i šestnásťročného Karla. Jej dcéra Jozefa ochorela na kiahne ako pätnásťročná, krátko pred svojou svadbou s kráľom Ferdinandom Neapolským. Choroba ako-tak ušetrila aspoň druhú dcéru Máriu Alžbetu, ktorá ostala po kiahňach taká zjazvená, že sa až do konca života nevydala.

Svoje si vytrpel s kiahňami aj prvorodený syn Jozef II. V novembri 1863, len tri roky po svadbe, pre ne prišiel o milovanú manželku Izabelu Parmskú a z tejto straty sa už nikdy nespamätal, aj keď ho Izabela až tak vrúcne nemilovala. Matka Jozefa nakoniec presvedčila, aby sa oženil znova, tentoraz s Máriou Jozefínou Bavorskou, a to v roku 1865. Neboli si nijako zvlášť blízki a po jej ochorení na kiahne ju ani nenavštívil, ani sa nezúčastnil jej pohrebu. Žiaľ, stretnutie s umierajúcou nevestou bolo pre cisárovnu Máriu Teréziu takmer osudné. Bolo o nej známe, že keď ochorel niekto blízky, vždy sa snažila poskytnúť čo najviac pomoci, nechcela stratiť žiadneho ďalšieho člena rodiny. Za každého dávala slúžiť omše, celá rodina sa modlila. Jej osobný lekár, doktor Gerald van Swieten, bol však bezmocný, sám kvôli kiahňam prišiel o syna. Jeho jediným liekom bolo púšťanie žilou.

Už pár dní po osudnej návšteve bolo jasné, že sa cisárovná nakazila. Stav sa jej zhoršoval a 1. júna dokonca požiadala o posledné pomazanie. Celý dvor tŕpol, no panovníčka nakoniec chorobu prekonala. Ostali jej však nepekné jazvy, pre ktoré údajne nechala v Hoffburgu zvesiť zrkadlá, aby jej kiahne nepripomínali. Už nasledujúci rok nechala svoje ďalšie štyri deti inakulovať, teda očkovať vtedajším spôsobom, čo sa ukázalo ako dobrý krok. Predchádzali tomu mnohé debaty s lekármi z celej Európy i vládcami ostatných panovníckych dvorov.

Útek pred kiahňami

K podobnému kroku nabádali už v roku 1764 napríklad aj otca malého Wolfganga Amadea Mozarta, ten však rozhodol, že zdravie svojho syna nechá v rukách Božích, ako sa vyjadril v jednom z listov svojmu mecenášovi. Zo siedmich detí Mozartovcov sa dožili dospelosti iba Wolfgang a jeho sestra Nannerl. V septembri 1767 prišiel otec Leopold Mozart so svojou rodinou do Viedne, kde mali deti vystúpiť pred vtedajšou smotánkou. Veľa si tiež sľubovali od vystúpenia na chystanej kráľovskej svadbe. Kiahne však zasiahli skôr. Rodina pred nimi z hlavného mesta utekala cez Brno až do Olomouca, čoskoro bolo však jasné, že sa Wolfgang nakazil. Choroba silno zasiahla jeho viečka a po istú dobu takmer vôbec nevidel. Po ňom ochorela aj sestra Nannerl. Mozartovci sa nakoniec vrátili do Viedne až po štyroch mesiacoch, pričom namiesto svadby dcéry Márie Terézie Jozefy sa konal už len pohreb. Mladučká nevesta zomrela na kiahne deň po termíne svojho sobáša.

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Andrea Kvintová, Nový Čas Nedeľa

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Eva Mišíková spomína na vyšetrovanie Černáka.
Foto
Exprokurátorka Mišíková o Černákovi: Akú má šancu na slobodu?! Aha, čo vylúčila
Otec Lucky - primátor Ľuboš Tomko je prezidentke nesmierne vďačný za podporu.
Foto
Pietna spomienka na zrazené dievčatá: Dojemné slová otca po strate milovanej Lucky († 17) vám zovrú srdce
Brat postrelenej kadetky Mišky preskočil plot Mikulca.
Foto
Brat postrelenej Mišky preskočil plot Mikulca: Sila, aký trest dostal! Tvrdé slová advokáta
Starostlivosť sa začína už v nemocnici, tam sa však nekončí... Trvá tisíc dní.
Pôrodné babice nahrádzali mamu už 500 deťom: Svoju pomoc sa chystajú rozšíriť!
Tom Cruise so svojou dcérou Suri nemá dobrý vzťah.
Foto
Katastrofálny vzťah Cruisa s dcérou: Tom pre ňu neexistuje! TOTO pretrhlo už všetky väzby
Po úprave - Fanúšikovia Madonnu za jej BBL kritizovali.
Foto
Veľká riť musí očariť! Ktoré známe krásny zverili svoje pozadie do rúk chirurgov?
(ilustračné foto).
Grécko zablokovalo pravicovej strane účasť v eurovoľbách: Chceli vyhrať podvodom? Ich lídrom je trestaný muž!
(ilustračné foto).
Dráma na podujatí Ľavicovej strany: Do miestnosti vtrhli útočníci! Hrozivé, čo nasledovalo
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!