Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.01.2021 12:47 | Správy | Domáce správy
FotoVideo

Pohreb policajného exprezidenta Lučanského († 51): Bolestný pohľad na užialenú rodinu

Prísne strážený pohreb! Rodina sa v piatok navždy rozlúčila s generálom Milanom Lučanským († 51) v jeho rodnej Štrbe.

Pohrebný obrad za začal o 14.00 h. Lučanského pochovali za zvukov sirén. Pohrebu sa zúčastnilo približne 600 ľudí.

Fotogaléria
86
fotiek v galérii

Kostol hodinu a pol pred pohrebom strážili hliadkujúci policajti. Pri kultúrnom dome sa pohybovala aj skupina novodobých vojenských veteránov. "Prišli sme na pohreb generálovi. Sme zo Žiliny a neodpustili by sme si, ak by sme mu nepreukázali aspoň takúto úctu. Neodsudzujme človeka takýmto spôsobom, nikto ešte nič nepreukázal, ani to ako zomrel, nie to ako žil."

Protokolárne problémy

Rodina sa z kostola na cintorín, aj keď to nie je ani 600 m, presunula v autách. Na čele kolóny išlo policajné auto, za ním pohrebné, a potom autá rodinných príslušníkov. Na cintoríne riešili protokolárny problém, v akom poradí majú byť nesené a ukladané vence.

Kto prišiel a kto nie

Kyticu na pohreb poslala prezidentka Zuzana Čaputová, doručila ju prezidentská čestná stráž, veniec poslal aj premiér. Do Štrby prišiel generál Ševčík a bývalý minister vnútra Róbert Kaliňák. Omšu celebroval vikár ministerstva vnútra.

Bývalý premiér Peter Pellegrini a exministerka vnútra Denisa Saková, ktorí v súčasnosti pôsobia ako nezaradení poslanci a členovia mimoparlamentnej strany Hlas-SD, sa na pohrebe nezúčastnili. Ako informovala hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková, ich rozhodnutie ovplyvnilo želanie rodiny Lučanských, ktorá si nepriala politizáciu poslednej rozlúčky, a aj celkové okolnosti. Zosnulého generála si uctia zapálením sviečky a zaslaním spomienkového venca do Štrby. Miesto posledného odpočinku navštívia, keď to situácia umožní.

Nepustili ich dnu

Do kostola vošiel Lučanského najlepší kamarát Michal Pavela s manželkou, no paradoxne nepustili na obrat bratrancov, ktorí boli Lučanskému na svadbe a on bol na svadbe im.

"Bola to dôstojná rozlúčka, ktorú zorganizovala zrejme obec. Je pre mňa ale nepochopiteľné, že ako generál nemal štátny pohreb. V čase, keď som ja bol v úrade, všetci aj politickí oponenti mali štátny pohreb, lebo každý jeden tu zanechal nejakú stopu. A Milan tu zanechal obrovskú stopu. povedal po pohrebe Kaliňák.

Pokojný priebeh

Samotný pohreb mal podľa slov prešovskej krajskej policajnej hovorkyni Jany Ligdayovej pokojný priebeh a k žiadnym incidentom nedošlo. Polícia kontrolovala všetky nariadenia vlády v súvislosti so súčasnou epidemiologickou situáciou. Negatívny test na ochorenie COVID-19 nie starší ako 12 hodín, povolenie prechodu z okresu do okresu a takisto rúška.

Mnohí obyvatelia Štrby vyvesili na svojich domoch čierne šály. Podľa ich slov tak urobili potom, ako sa dozvedeli, že na Ministerstve vnútra SR nevyvesili čiernu zástavu. V piatok ráno napokon rezort vnútra čierne vlajky na svojej budove vyvesil.

Prísne opatrenia

Pohrebu predchádzali prísne opatrenia. V dedine ohradili parkoviská okolo cintorína obecní policajti páskami, na pohreb sa dostali len tí, ktorí sa preukázali negatívnym testom na koronavírus nie starším ako 12 hodín. Väčšie manévre boli na výjazdoch z diaľnice v oboch smeroch. Diaľničiari ich uzavreli, a tak sťažili príjazd do dediny.

Rodina Lučanského dostala výnimku, rozlúčky sa tak mohlo zúčastniť 30 ľudí. 

 

Milan Lučanský vyrastal v podtatranskej dedine Štrba v bytovke s výhľadom na tatranské štíty. Doteraz tu žije jeho mama, otca Milana si totiž asi pred asi tromi mesiacmi pochoval. Od piatku už vedľa neho bude odpočívať aj on, ani nie dvesto metrov od rodného domu. 

Bývalý policajný prezident Milan Lučanský zomrel v stredu 30. decembra 2020 po tom, ako sa deň predtým vo väzbe pokúsil o samovraždu. Počas piatka, teda v deň poslednej rozlúčky s Lučanským, je na budovách Ministerstva vnútra SR a Prezídia Policajného zboru vyvesená čierna zástava ako vyjadrenie pietnej spomienky. Ľudia si pripomínali Lučanského v čase pohrebu aj zapaľovaním sviečok pred budovou Prezídia Policajného zboru v Bratislave a aj na policajných útvaroch po celom Slovensku.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, tasr, SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke starosta Kyjeva Vitalij Kličko
Prehrá Ukrajina vojnu už tento rok?! Znepokojivé varovanie z USA: To znie zle
(ilustračné foto)
Lekári sú v stave vysokej pohotovosti: Šíri sa záhadná choroba! Hrozivé, čo robí s ľuďmi
(ilustračné foto).
Ďalšia krajina požiadala o vstup do NATO! Budete prekvapení, ktorá to je
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Donald Trump šokoval: Výzva pre Európu! Týka sa to Ukrajiny
ilustračné foto
Mimoriadne! Izrael zaútočil na Irán: Výbuchy v blízkosti jadrového zariadenia
Boris Kollár mal v Dubaji na mále.
Foto
Boris Kollár v strachu o život v zaplavenom Dubaji: Zachránilo ho osudové rozhodnutie!
Jana sa narodila ako zdravé dievča.
Foto
Janku navždy zmrzačila ruská raketa: Dievčatko bez nôh dokázalo, že nič nie je nemožné!
Prvá hnedo-biela medvedica bola objavená v roku 1985.
Foto
Vedci objavili 12 pánd zvláštnej farby: Po 39 rokoch úvah zistili, odkiaľ sa vzali
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine