Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.01.2021 11:26 | Správy | Domáce správy

Prešetrenie smrti Lučanského († 51): Čo bude zaujímať Čaputovú? Saková nešetrí kritikou

Zástupcovia prezidentky SR a verejnej ochrankyne práv v nezávislej komisii na prešetrenie smrti policajného exprezidenta Milana Lučanského sa zamerajú na postupy Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS). Uviedli to v odpovediach pre agentúru SITA.

Ako priblížil hovorca prezidentky SR Martin Strižinec, otázky ich zástupcu Radovana Palu, ktorý je poradcom prezidentky pre oblasť práva a spravodlivosti, sa budú odvíjať od podkladov, ktorými bude komisia disponovať.

Člen komisie za Kanceláriu verejného ochrancu práv (KVOP), riaditeľ Sekcie odboru ochrany základných práv a slobôd VOP Tomáš Čitbaj priblížil, že postupy ZVJS sa preskúmajú aj z pohľadu medzinárodných ľudskoprávnych záväzkov, ktorými je Slovensko viazané. Pala sa v komisii podľa Strižinca sústredí nielen na preverenie zákonnosti postupu ZVJS, ale aj na to, či boli dodržané a primerane chránené práva obvineného vo väzbe. Dodal, že prezidentka Zuzana Čaputová vníma prešetrenie postupu ZVJS a udalostí, ktoré súvisia s úmrtím Lučanského, nezávislou komisiou za správny krok.

„Jeho smrť je tragická udalosť a musí byť dôsledne vyšetrená. Zaslúži si to jeho rodina a potrebuje to celá spoločnosť,“ priblížil jej stanovisko. Strižinec zároveň poznamenal, že komisia má plnohodnotný mandát v rozsahu prešetrovacích právomocí ministerky spravodlivosti. Doplnil, že jej členovia budú mať k ďalším informáciám prístup na základe sprístupnenia zo strany orgánov činných v trestnom konaní alebo na dobrovoľnej báze. „Všetci členovia komisie si boli tohto limitu vedomí už na prvom stretnutí a prijatím členstva jednoznačne vyjadrili, že jej činnosť má význam pre dôveryhodné objasnenie úmrtia pána Lučanského,“ vysvetlil.

Otázky súvisiace s postupmi ZVJS, ktoré predchádzali tragickej udalosti, bude nutné podľa Čitbaja preskúmať nielen v nadväznosti na súčasnú platnú právnu úpravu, ale aj z pohľadu medzinárodných ľudskoprávnych noriem. „Zriadenie tejto komisie považujem za aktívny krok Ministerstva spravodlivosti SR smerujúci k prešetreniu mimoriadnej udalosti, pričom jej objektivitu by malo zabezpečiť to, že za členov a členky komisie boli prizvaní nielen opoziční poslanci a poslankyne, ale aj zástupcovia nezávislých inštitúcií, tlače a medzinárodní experti a expertky,“ konštatoval. Podotkol, že rozsah prístupu k informáciám doposiaľ nebol ustálený, a preto považuje vyjadrené obavy niektorých členov komisie za predčasné.

 

Členka komisie a nezaradená poslankyňa Denisa Saková (Hlas-SD) vo svojom statuse na sociálnej sieti 5. januára kritizovala vznik tejto skupiny. Jedným z dôvodov je, že neprešetruje okolnosti súvisiace s väzobným stíhaním Lučanského, ale skúma dodržiavania nariadení a vykonávania procesných úkonov príslušníkov ZVJS. Prekážku vidí aj v tom, že komisia nebude mať prístup k všetkým informáciám. Poukázala na to, že nenahrádzajú orgány činné v trestnom konaní, no môžu od nich žiadať informácie. Podľa nej však tieto orgány nemôžu na právnom základe tieto údaje poskytovať. Tvrdí, že médiá dostali viac dokumentov ako členovia komisii na samotnom stretnutí. „A keď si k tomu všetci čítame citlivé a utajované informácie z vyšetrovacích spisov v médiách na dennom poriadku, tak neviem, čo vlastne my ideme na komisii preverovať,“ napísala.

Sedemnásti členovia špeciálnej komisie si na svojom prvom zasadnutí 4. januára schválili štatút, ktorý navrhla ministerka spravodlivosti Mária Koliková (Za ľudí) a zapracovali doň aj pripomienky jednotlivých členov. Kolíková po prvom zasadnutí uviedla, že je dôležité vyvrátiť akékoľvek pochybnosti, ktoré by súviseli so smrťou Lučanského.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Dara Rolins niesla záplavy veľmi ťažko.
Dara Rolins v centre šialených záplav v Dubaji: Taký EXTRÉM ešte nezažila
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Krvavý útok na Ukrajine: Rusi udreli smrtiacou silou! FOTO zo zasiahnutého mesta
Hikers on the Haiku stairs, otherwise known as Stairway to Heaven, on Oahu, Hawaii.
Počuli ste o Schodoch do neba? S ich návštevou sa môžete rozlúčiť: Za všetko môže bezohľadnosť turistov
 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Ukrajina vyšla s pravdou von: Zničili ruský bombardér! Súvisí to s nedávnou nehodou?
Ilustračné foto
Cestujúci si toto letisko nevedia vynachváliť: Najlepšie na svete! Skončili naši susedia aspoň v TOP 10?
Jana pustila do sveta nový album Obyčajnosti.
Foto
Úspech Jany Kirschner za hranicami: O takomto niečom môžu mnohí umelci len snívať!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izraelské besnenie zasiahlo ďalšiu krajinu: Toto nevyzerá dobre! Čo chcú dosiahnuť?
(ilustračné foto)
Ruský bombardér dokončil bojovú misiu a... Zrútil sa! Spustila sa záchranná akcia
Judge holding gavel in courtroom
V Nemecku takmer došlo k najhoršiemu: Extrémisti plánovali únos ministra a zvrhnutie vlády!
Foto
Tréner Kozák v deň 70. narodenín rozprával o hriechoch minulosti: TOTO Weissovi ml. nikdy nezabudne
Herec si z toho ťažkú hlavu nerobí.
Milo Kráľ prezradil, koľko mu zarobí hudba: Za TOTO by máloktorý muzikant hral
Na snímke starosta Kyjeva Vitalij Kličko
Prehrá Ukrajina vojnu už tento rok?! Znepokojivé varovanie z USA: To znie zle