Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Eliška bojuje so zákernou chorobou, rodičia sú už zúfalí: Prečo nechce poisťovňa tomuto anjelikovi uhradiť liek?!

Od kolísky sa pasuje so zdravotnými problémami, rodičia však za jej záchranu mienia bojovať zo všetkých síl.

Eliška (15 mes.) z Čadce je ďalším dieťatkom, ktoré trápi spinálna muskulárna atrofia typu 1 (SMA 1). Dievčatku pomaly ochabujú svaly, a hoci má vyše roka, nevie sedieť ani chodiť. Rodina dúfala, že dcérku zachráni najdrahší liek na svete za 2,1 milióna eur, ktorý už dostalo niekoľko detí pred ňou. Dočkali sa však studenej sprchy od poisťovne, ktorá rozhodla, že im ho neuhradí. Otec s mamou teraz prosia ľudí o záchranu svojej dcérky.

Lucia (24) a Jozef (26) z Čadce sa na bábätko tešili. Problémy sa začali, keď mala Eliška dva mesiace. „Všimli sme si, že naša dcérka vôbec nedvíha hlavičku tak ako ostatné deti. Tiež takmer vôbec nekopala nožičkami,“ spomína mama. Hoci to nepripisovali ničomu vážnemu, aj tak Elišku vzali hneď k lekárovi. Nasledovala hospitalizácia, kopa vyšetrení a nekompromisný ortieľ.

Otvoriť galériu

„Výsledky testov potvrdili, že dcérka trpí diagnózou spinálna muskulárna atrofia typ 1,“ vraví nešťastná mladá žena. Spomína aj na slová lekárky, ktoré sa im bolestivo vryli do srdca. „Neliečené deti s touto diagnózou sa dožívajú dvoch rokov života. Po tomto oznámení sa nám úplne zrútil svet,“ plače Lucia.

 

Bolestivá liečba

Dievčatko dostáva liek Spinraza, ktorý jej lekári pichajú do miechy. To jej podľa maminy spôsobuje bolesti. „Jej ochorenie to nevylieči, ale priebeh spomalí. Naše dievčatko len leží, chodíme s ňou cvičiť a musí nosiť korzet a ortézy na nohách. Inak by sa jej stav omnoho zhoršil,“ hovorí mama. Rodičia vidia nádej v novom medikamente.

„Vďaka tomuto lieku by sa mohla choroba zastaviť a konečne by naša dcérka dostala nádej na lepší život. Jeho najväčšou nevýhodou je však cena – 2,1 milióna eur. V tom období prišla aj vlna médií a my sme sa dozvedeli aj o iných detičkách s touto diagnózou. Tiež v nich bolo spomenuté, že vďaka týmto detičkám poisťovne budú hradiť tento nový liek,“ spomína. Eliškina neurologička vypísala žiadosť o úhradu na liek a zaradila ich aj do lotérie, ktorú vyhlásila firma vyrábajúca liečivo. Namiesto radosti prišiel šok.

Otvoriť galériu

„Poisťovňa dala nesúhlas na úhradu lieku,“ povzdychla si Lucia. Rozbehli zbierku pre dcérku, boja sa však, či sa podarí vybrať potrebnú sumu. Liek musí dostať do svojich dvoch rokov. Rozhodnutiu poisťovne nerozumejú: „Myslím, že keď ho môže dostať jedno dieťa, mohlo by predsa aj druhé.“

Riškovi (2,5) utradrahý liek zaplatili ľudia. Alexko (2) dostal časť peňazí od ľudí a časť zaplatila poisťovňa. Amélia (1,5) mala medikament zaplatený poisťovňou. Alexej (15 mes.) ho vyhral v lotérii a bol mu podaný na Slovensku. Hovorca Všeobecnej zdravotnej poisťovne Matej Neumann sa vyjadril, že Eliška je priebežne liečená Spinrazou. „Podľa ošetrujúceho lekára sú dokumentované úspechy liečby, a to zlepšenie pohybového skóre,“ vyjadril sa s tým, že v danom momente teda ultradrahý medikament nie je jedinou liečebnou alternatívou.

Dodal, že liek nie je uvedený v platnom zozname kategorizovaných liekov plne uhrádzaných alebo čiastočne uhrádzaných na základe verejného zdravotného poistenia. „Je registrovaný Európskou liekovou agentúrou, nemá stanovenú úhradu z verejného zdravotného poistenia,“ vysvetlil. Dodal, že prebiehajú rokovania o možnej úhrade lieku pre poistencov VŠZP so zástupcami výrobcu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ver, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!