Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.12.2020 12:00 | Správy | Domáce správy
Foto

Nezvyčajný zlatý týždeň, takéto niečo v Tatrách ešte nezažili: COVID-ová zima priniesla extrém

Takýto zlatý týždeň ešte nezažili. V tomto čase boli naše veľhory vždy prepchaté zahraničnou klientelou a na vleky sme si museli vystáť dlhočizný rad.

Tento rok síce Tatry praskajú vo švíkoch opäť, zjazdovky sú však takmer prázdne. Lyžiarov nahradili skialpinisti, ktorých sa tu zišlo toľko, že kvôli nim museli meniť pravidlá.

Fotogaléria
9
fotiek v galérii

V Smokovci, v Tatranskej Lomnici aj v Štrbskom Plese je síce plno ľudí, no testy mnohých od lyžovania odradili, a tak sa väčšina návštevníkov po tatranských osadách len prechádza. Majitelia bufetov sú z tejto situácie zúfalí. „Sem-tam si kúpia teplý čaj alebo niečo malé na jedenie. Po iné roky sme nestíhali obsluhovať a dovážať tovar. Teraz je to ako mimo sezóny,“ posťažoval sa majiteľ Stan baru v Štrbskom Plese Milan (49) s tým, že napriek malým tržbám sú tu také zápchy, aké miestni snáď ani nezažili. „Z Tatranskej Štrby na Štrbské pleso som šiel viac ako hodinu. Takú zápchu som tu ešte nezažil a boli tu iné masové akcie. Ľudia sem prišli naozaj z celého Slovenska,“ hovorí Milan.

 

Na svah chceli bez testu

Počas sviatkov boli odberné miesta uzatvorené, a tak sa na svah dostal len málokto. V nedeľu sa preto na testy tvorili niekoľkohodinové rady. „Problém je, že test platí len 72 hodín, v lyžiarskych strediskách sa čakalo viac ako dve hodiny. My sme sa dali v nedeľu otestovať ráno o ôsmej dole v Tatranskej Štrbe, ale aj tu sme čakali skoro hodinu,“ prezradil Ondrej (57) z Popradu s manželkou Ivetou (55).

Otvoriť galériu

Vlekári na svahoch priznali, že niektorí vynaliezavci sa snažili dostať na vlek aj bez testu a použili rôzne výhovorky. „Pár ľudí sme museli otočiť a poslať preč. Neviem, či to skúšali, alebo naozaj zabudli na túto povinnosť,“ posťažovala sa mladá kontrolórka v Tatranskej Lomnici.

Museli ich obmedziť

Kým na svahoch ste videli lyžiarov len sporadicky, prím počas sviatkov hrali skialpinisti. Podľa slov manažéra lyžiarskeho strediska Lukáša Brodanského títo šliapači prechádzali krížom-krážom cez trať. To je doslova hazard s ľudskými životmi. „Je toho už naozaj veľa. Súčasná COVID-ová zima však priniesla v tejto oblasti už doslova extrém,“ uviedol. Aj preto bolo podľa neho nutné obmedziť toto športovanie.

„Chceme apelovať na skialpinistov, aby vyšli na kopec až v popoludňajších hodinách – konkrétne po 13. hodine, a ukončiť svoju aktivitu by mali do 16. hodiny kvôli vlastnej bezpečnosti,“ dodal Brodanský.

Skialpinistická tlačenica

Sústredenie skialpinistov na určitú hodinu nebol podľa niektorých dobrých nápad. Dlhý rad ako kedysi na banány tu nezažili ani počas pretekov. „Neviem, či je rozumné ich tak koncentrovať na jedno miesto a v jednom čase,“ čudoval sa rodený Tatranec a niekdajší skialpinistický pretekár Arno (66). Do kolóny sa zaradil aj Paťo s priateľkou. „Snehu je zúfalo málo, a tak sa dá vyšliapať na lyžiach len v Lomnici a na Štrbskom Plese na lyžiarskych svahoch, tak buďme vďační aspoň za to,“ povedal.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: iglu, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili
Hokejisti Spišskej Novej Vsi v piatom zápase semifinále play-off Tipos Extraligy hostili Košice.
Sp. Nová Ves - Nitra ONLINE: Sledujte prvý finálový zápas hokejovej extraligy
Andrej Babiš a Monika Babišová.
Foto
Andrej Babiš išiel s pravdou von: Rozvod po 30 rokoch! Emotívne slová o ich vzťahu
(ilustračná fotografia).
Odborníci WHO sú v šoku: Desivé odhalenie o vtáčej chrípke! Ochorenie sa rozšírilo aj na...
Minister Tomáš ohlásil nové opatrenie
Erik Tomáš prehovoril o podpore KDH pri 13. dôchodkoch: Čo im mal slúbiť?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Ďalšia rana pod pás pre Rusov: Európska únia to nenechá len tak, pripravuje úder
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Aktualizované
Je rozhodnuté! NATO podá Ukrajine štedrú pomocnú ruku: Pozrite sa, čo dostanú
Prezidentka Zuzana Čaputová
Foto
Čaputová o obavách odborníkov: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti
Meghan Markle
Meghan sa prepočítala: ODPADNETE, čo spôsobil jej nový kšeft! Smejú sa aj odborníci
Existuje súvislosť medzi menštruáciou a Mesiacom?
Existuje súvislosť medzi menštruáciou a Mesiacom? Vedci pátrali po odpovediach! Prekvapivé zistenia
Na snímke českí policajti náhodne kontrolujú osobné motorové vozidlá na česko-slovenskej hranici.
Obnovia sa kontroly na hraniciach Česka a Slovenska? Rakušan podotkol jednu vec