Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.12.2020 09:00 | Správy | Domáce správy

Matovič má COVID-19: Remišová sa to dozvedela v nečakanej chvíli, kto všetko je v ohrození?

Budú rozhodovať online?! Celú vládu poslal do karantény premiér Igor Matovič (47), ktorému potvrdili ochorenie COVID-19. Nakaziť okrem vládneho kabinetu mohol aj Borisa Kollára, s ktorým sa stretol vo štvrtok večer v rámci koaličnej rady v jeho dome.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Na sklonku roka však treba prijať dôležité rozhodnutia. Isté nie je ani to, či parlament stihne prijať zákon o predĺžení núdzového stavu. Čo to v praxi bude znamenať?!

V domácej izolácii zostávajú členovia vládneho kabinetu po tom, ako sa včera dozvedeli, že premiér Igor Matovič má koronavírus. Ten svoj zdravotný stav komentoval aj na sociálnej sieti. „Oddnes som jedným z vás. Z vás, o ktorých som každé ráno s napätím a strachom čakal správu v mojom mobile ešte predtým, ako to boli oficiálne výsledky,“ uviedol. Ako priznal, choroba mu urobila pred nadchádzajúcimi najkrajšími sviatkami roka škrt cez rozpočet.

„Vianočné sviatky som mal stráviť ako pomocná sila v nemocnici. S cieľom poukázať na obete nášho sebectva - na chorých, mŕtvych a do úmoru unavených zdravotníkov. Teraz budú zrejme plány trochu iné. Áno, štatisticky by som to mal prežiť bez ujmy, ale ak by som mal možnosť obetovať svoj život za život tisícov nevinných obetí, urobím to,“ napísal predseda vlády.

Zaskočená Remišová

Podpredsedníčka vlády sa o chorobe Igora Matoviča dozvedela počas svojho vystúpenia v rádiu. „Tak, ako mi to teraz hovoríte, zbalím si veci a idem do karantény. Čo sa týka ochromenia chodu vlády, sme na to vybavení, máme bezpečnostné počítače, jeden si preberám. Môžeme rokovať aj online. Môžeme fungovať online,“ povedala Remišová. Aj ďalší členovia vlády dostali echo o svojej karanténe počas včerajšieho dňa.

Veronika Remišová v piatok neskoro večer potvrdila pozitívny výsledok na koronavírus.

 

Žiaden z nich nepociťoval žiadne príznaky. „Testujem sa pravidelne a aj vo štvrtok som bol na testovaní a bol som negatívny,“ ozrejmil minister školstva. Negatívny test zo štvrtka potvrdili aj ďalší ministri, karanténu a ďalšie pretestovanie však budú musieť absolvovať všetci. Ide pritom už o druhého člena vlády, u ktorého sa potvrdil koronavírus. Tento týždeň mal pozitívny test aj minister pôdohospodárstva Ján Mičovský.

Koho mohol nakaziť?

Členovia vlády ale nie sú jediní, s ktorými premiér prišiel za posledné dni do styku. Do karantény sa dostali aj novinári, ktorí boli na rokovaní vlády v stredu, a aj Boris Kollár, u ktorého sa konala koaličná rada bez účasti Richarda Sulíka.

„Absolvujem 5-dňovú karanténu a pôjdem na test,“ napísal Boris Kollár, u ktorého doma bola počas koaličnej rady aj poslankyňa a jeho bývalá parnerka Petra Krištúfková aj s ich spoločnou dcérou. Tento týždeň sa však konal aj klub OĽaNO, čo znamená, že aj zúčastnení poslanci musia ísť do domácej izolácie. To v značnej miere ochromí rokovanie parlamentu a schvaľovanie zákona umožňujúceho predĺženie núdzového stavu. Na rozdiel od vlády totiž parlament nemôže rokovať online.

Vakcína na Vianoce

Podľa odborníkov bude infikovaných ľudí na Slovensku v nasledujúcich týždňoch pribúdať. Infektológ Pavol Jarčuška informoval, že vo štvrtok bol historicky najvyšší počet pozitívnych PCR testov. „Zdvojnásobil sa počet úmrtí, priemerne zomrie 58 pacientov denne. Narástol aj počet hospitalizovaných – aktuálne je v nemocnici s koronavírusom 2 412 ľudí, kritická hodnota je podľa odborníkov 2 500. 159 ľudí je na pľúcnej ventilácii,“ povedal. Podľa očakávaní bude do konca roka okolo 3 000 hospitalizovaných pacientov s ochorením COVID-19.

„Počet karantenizovaných zdravotníkov je vyše 3 200, v niektorých nemocniciach je to dramatické,“ povedal štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Peter Stachura. Svetlom na konci tunela je vakcína, ktorá by na Slovensko mala doraziť 26. decembra, prvého človeka by sme mohli zaočkovať ešte v ten deň. Objednávanie na očkovanie by malo byť, podobné ako pri PCR testoch, na presný čas a miesto.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: kuk, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Prvá hnedo-biela medvedica bola objavená v roku 1985.
Foto
Vedci objavili 12 pánd zvláštnej farby: Po 39 rokoch úvah zistili, odkiaľ sa vzali
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS