Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Chemosvit s veľkým úspechom: Ich vlákna preukázali antivirálnu aktivitu proti koronavírusu

Vlákna Prolen, ktoré vyrába spoločnosť Chemosvit Fibrochem, sídliaca v meste Svit v okrese Poprad, preukázali antivirálnu aktivitu proti novému koronavírusu. TASR o tom informoval špecialista marketingových analýz zo spoločnosti Chemosvit Peter Migač.

"Spoločnosť dostala potvrdenie o antivirálnej aktivite proti novému koronavírusu s redukciou viac ako 99 % u vlákna Prolen Bodyfresh a antivirálnou redukciou u vlákien Prolen Siltex, Prolen Zen and Prolen Zeo z dvoch nezávislých laboratórií Virology Research Services Ltd. z Veľkej Británie a Biomedicínskeho ústavu Slovenskej akadémie vied," ozrejmil Migač. Podľa jeho slov bola okrem toho potvrdená aj antivirálna účinnosť proti chrípkovému vírusu A subtypu H1N1 u troch typov Prolen vlákien s redukciou viac ako 99 % laboratóriom Microbiological Solutions Ltd.

Ako ďalej priblížil Migač, polypropylénové vlákno Prolen je ošetrené antimikrobiálnymi aditívami na báze iónov striebra a zinku, ktoré sú ukotvené v hmote polyméru, a tým je zabezpečená permanentná úprava. Dochádza k redukcii nepríjemných pachov, zabezpečeniu hygienickej sviežosti a čistoty a znižovaniu rizika krížovej kontaminácie.

Antimikrobiálne modifikované vlákna Prolen Siltex a Prolen Bodyfresh vyrába spoločnosť Chemosvit Fibrochem už od roku 1998. "Doteraz bola testovaná len antibakteriálna a antifungálna efektivita, avšak antivirálna aktivita nie, aj keď z množstva štúdií a literatúry sme predpokladali aj túto aktivitu," uviedla výkonná riaditeľka spoločnosti Alena Balogová. Tieto modifikované vlákna Prolen využíva spoločnosť pri výrobe svojej novej produktovej rady Prolen Medical, ktorá je určená najmä ako bariérová ochrana pre zdravotníkov, pacientov, ale aj ako ochrana civilnej populácie počas lokálnych alebo celosvetových pandémií.

 

Výrobe a vývoju prolypropylénových vlákien Prolen sa venuje spoločnosť Chemosvit Fibrochem už od roku 1974 a vyváža cez 95 % produkcie do celého sveta. Jej klientmi sú veľké športové značky, výrobcovia z medicínskeho, nábytkárskeho, potravinárskeho, armádneho a aeronautického sektora, ako aj vývojárske firmy v oblasti kompozitov pre automobilový a športový priemysel.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračná foto)
Čo keby boli voľby do Európskeho parlamentu teraz? Prieskum ukazuje: Takto by mohli dopadnúť
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Švédska aktivistka Greta Thunbergová bude vysvetľovať: Pozrite sa, čo má mať za ušami
Health visitor at home
Zdravotná sestra popísala pozoruhodný jav tesne pred smrťou: Nikto nevie, prečo sa to deje
Princ William a jeho manželka Kate.
Foto
William a Kate zverejnili nečakanú FOTO: To musíte vidieť! Je na nej...
Marián si na obale svojho obloženého rožku všimol istú kuriozitu.
FotoVáš Tip
Marián si kúpil obložený rožok, po odbalení ho čakal šok: To myslia vážne?! Slovenský internet rozdelil na dva tábory
Politik z krajne pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) Björn Höcke.
Pravicový politik má vážny problém: Použil nacistický slogan?! Toto mu hrozí
Najjednoduchšia prevencia voči chorobám: Začnite od rúk! Nemocnice poskytnú užitočné rady
Vedci analyzovali mesačné kryštály z misie Apolla z roku 1972.
Je to tu! Vedci potvrdili, čo sa nachádza VO VNÚTRI mesiaca: Spadne vám sánka
ilustračné foto
Veľká zásielka pre Ukrajinu! Aha, čo im krajina odovzdala
Dcéra mala s otcom vrúcny vzťah
Foto
Lauferova († 84) dcéra prelomila mlčanie: TAKTO to s otcom bolo naozaj! Posledné chvíle a rozlúčka
Natankujte a vyhrajte.
Slovnaft sa pripravuje na rozsiahlu odstávku: Bude to stáť poriadny balík!
(ilustračná foto)
Krajské mesto zápasí s veľkým problémom: Na sídlisku sa zosunul svah! Rátajte s obmedzeniami