Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.12.2020 06:00 | Správy | Domáce správy

Zákaz vychádzania: Tak kedy sa dohodnú ako ďalej?! Odborník navrhol požičať si testy z Rakúska

Iná možnosť už vraj nezostáva. Množstvo ľudí v nemocniciach, ktoré sa čochvíľa dostanú na hranu svojich možností, donútilo expertov združených v rámci Pandemickej komisie o jasné vyhlásenie.

Čo najskôr odporúčajú zaviesť zákaz vychádzania, aký sme videli už počas Veľkej noci. Na ich stranu sa pridal aj Matovičov minister zdravotníctva Marek Krajčí (46). Všetko má však na pleciach vláda, o ktorej zasadnutí zatiaľ nebolo chýru ani slychu. Zdá sa, že ministri nemajú naponáhlo. V stredu premiér Igor Matovič oznámil zatvorenie obchodov až od 21. decembra, no k výraznejším obmedzeniam sociálnych kontaktov sa neodvážil.

Experti vzápätí poukázali na výrazný rast prípadov koronavírusu, čo si uvedomili aj v Pandemickej komisii, ktorá radí Matovičovi. „Sme svedkami reťazového šírenia a má to znaky nekontrolovaného šírenia. V súčasnosti máme tempo rastu o 32 % nových pozitívnych ľudí za týždeň. Za posledných sedem dní nám v nemocniciach pribudlo 300 pacientov, zvyšuje sa počet zdravotníkov v karanténe (2 917). Každý piaty pacient, ktorý sa dostane do nemocnice, tomuto ochoreniu podľahne,“ vysvetlil minister Krajčí.

Experti tak navrhli zákaz vychádzania, čo by znamenalo, že von z domova by sme sa dostali len do práce, k doktorovi, do najbližších potravín či do prírody v rámci okresu. Takýto prísny lockdown sme zažili napríklad na Veľkú noc. Krajčí upozorňuje, že všetko je teraz na pleciach vlády, ktorá to musí odsúhlasiť. Premiér Igor Matovič sa však počas víkendu do našej uzávierky neozval s tým ako ďalej. Ani po troch dňoch tak nie je jasné, či sa kompetentní odhodlajú splniť tvrdé opatrenia.

 

Podpora premiéra

Krajčí v nedeľu hovoril, že už sa o tom rozprával s premiérom. Ten mu vraj vyjadril podporu ohľadom zákazu vychádzania. Sám minister totiž presadzuje radikálne sprísnenie opatrení. Všetko sa však v najbližších hodinách môže zmeniť. Krajčí totiž pripomenul, že premiér zvažuje ešte ďalšie možnosti, ako pomôcť vylepšiť tvrdý lockdown. Na stole môže byť aj variant, že by zákaz vychádzania neplatil pre ľudí, ktorí sa otestujú, tak ako to bolo pri celoplošnom testovaní v novembri.

Problémom môže byť fakt, že nemáme dostatok antigénových testov, ktoré ešte nie sú nakúpené pre spory ministerstiev hospodárstva a zdravotníctva. Matematik Richard Kollár na sociálnej sieti špekuluje, že si vie predstaviť aj to, že si požičiame testy na ďalšie plošné testovanie napríklad od Rakúska. „Ak k tomu nepridáme prísne obmedzenia mobility a kontaktov aj pre tých, čo majú negatívny test, tak o tri týždne sme na tom znovu tak isto ako dnes na väčšine slovenského územia,“ pripomenul.

Odkaz od Sulíka

Všetko tak teraz závisí od rozhodnutia premiéra, ktorý má väčšinu na vláde a môže pretlačiť začiatok platnosti zákazu vychádzania skôr ako tesne pred Vianocami. Krajčí, ktorý háji farby OĽaNO hovorí, že má informácie, že vláda by sa mala zísť skôr ako v stredu, keď je plánované pravidelné zasadnutie. Minister hospodárstva Richard Sulík hovorí, že ak príde návrh na lockdown, súhlasí, aby bol zavedený v najzasiahnutejších okresoch. Musí však byť známe, čo bude nasledovať.

„Celoštátny lockdown dobre, ale čo bude potom? Opäť to zatvoríme, napáchame škody, chvíľu to klesne, zaspíme na vavrínoch a znova to pôjde hore? Chcem vidieť plán,“ skonštatoval Sulík v O 5 minút 12. Predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová Novému Času povedala, že ich podmienkou bude, aby sa začala tento týždeň vyplácať ďalšia podpora pre zavreté prevádzky, najmä reštaurácie. „Druhá podmienka je vyriešenie situácie s testami, ľudia nemôžu byť rukojemníkom sporov dvoch strán, kde sa každý vyhovára na toho druhého,“ dodala.

 

Ako sa rozhoduje o opatreniach

  1.  Konzílium odborníkov - Združuje niekoľko odborných kapacít z epidemiologickej a infektologickej oblasti. Tí sa zhodli na tvrdom lockdowne.
  2.  Pandemická komisia - Sú tam aj zástupcovia ministerstviev a odborníkov. Tí v piatok potvrdili, že navrhujú lockdown predbežne do 10. januára so zákazom vychádzania s obmedzeným cestovaním už pred sviatkami.
  3.  Ústredný krízový štáb - Sedia tam desiatky ľudí, ktorí zastupujú aj samosprávy, lekárske združenia, ministerstvá či ďalšie štátne orgány. Je otázne, či bude zasadať.
  4.  Vláda - Pod vedením Igora Matoviča má rozhodnúť o tom, či bude tvrdý lockdown - vychádzky iba do práce, školy, k doktorovi či do prírody. Spomína sa, že Matovič môže prísť s výnimkami pre otestovaných.
  5.  Hlavný hygienik - V jeho kompetencii je možnosť zatvoriť prevádzky, o zákaze vychádzania však musí rozhodnúť vláda.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mač, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




recycling Plastic in junkyard wait for recycling.The plastic  waste can  reused many times  ,decreased air pollution and greenhouse gases
Zatočí svet s plastami? V Kanade odštartovalo rokovanie: Odzneli tam slová do boja
Biely dom (ilustračná fotografia).
Ukrajina je o krôčik bližšie k sľúbenej vojenskej pomoci od USA: Pentagón je pripravený
Lutz Berlemont-Bernard - Stadt-Land-Fotografie - Israel von Norden bis Süd
Grécko zavalili mračná prachu zo Savany: Takéto niečo nezažili roky! Úrady varujú
Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?