Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.01.2021 09:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Slovenský folklór z ďalekej Kanady: Začínali veľmi skromne, dnes namiesto tanca šijú rúška

Spomínate na šikovných tanečníkov zo skupiny Východná Slovak Dancers?

Po ich úspešnom vystúpení v šou Zem spieva v decembri účinkovať nemohli. Opatrenia v súvislosti s COVID-om im zabránili vo vytúženej ceste z ďalekej Kanady na Slovensko, kde poctivo nacvičovali dlhé týždne. Ako teraz prežívajú mladí folkloristi zo zámoria tieto náročné časy? Všetky svoje doterajšie úspechy si poctivo vytancovali, začínali pritom veľmi skromne.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Písal sa rok 1984 a vo farnosti Chrámu narodenia Panny Márie v ontárijskom Toronte vytvorili nadšené miestne rodiny tanečný zbor, ktorý mal deti naučiť folklórnym tradíciám Slovenska. Počas prvých rokov vystupoval súbor hlavne na cirkevných oslavách a počas sviatkov miestnych Slovákov zvyčajne v úlohe hlavných hviezd programu. Čoskoro sa vďaka svojim vynikajúcim výkonom dostali aj na rôzne festivaly a oslavy po celej Kanade. Sen vystupovať na Slovensku si splnili už v roku 1990 vystúpeniami na folklórnych festivaloch vo Východnej a na Detve.

 

Pod taktovkou odborníkov

Prvým predsedom súboru sa stal Michal Fecko a prvým tanečným trénerom John Kadet. Pod ich vedením a vďaka svojim úspechom súbor nikdy nemal o členov núdzu a keď prvá generácia tanečníkov začala dospievať, mohli už nacvičovať i zložitejšie choreografie, pričom sa súbor rozdelil na seniorov a juniorov. Práve to bola vhodná chvíľa pozvať do Kanady skúsených choreografov zo Slovenska, aby im pomohli s nacvičovaním nových choreografií. Repertoár v nasledujúcich rokoch začali rozširovať aj pod vedením odborníkov, akými sú Ján Blaho, Štefan Kocák, Dana Blahová, Lukáš Cabalka či Stanislav Marišler. Aj vďaka ich práci sa podľa prezidentky súboru Mimi Normore môže súbor bez problémov zrovnávať s tými slovenskými.

Otvoriť galériu

Zaujímavosťou je, že tanečníci zvyčajne nacvičujú bez živej hudby i profesionálneho trénera či choreografa, napriek tomu dokážu zvládnuť i náročné programy. Naplno sa to ukázalo pri oslavách 35. výročia založenia súboru v roku 2019, keď celý súbor pripravil takmer 2,5-hodinový program plný tancov a piesní z celého Slovenska v sprievode známej Ľudovej hudby Zemplín z Michaloviec. U malej slovenskej komunity v Kanade mal obrovský úspech.

Štyri desaťročia tanca

Okrúhle výročie bolo aj impulzom obohatiť súbor o ďalšiu skupinu najstarších tanečníkov, teda bývalých členov. Aj vďaka tomu sa mohli na pódium postaviť rodičia i so svojimi menšími ratolesťami či tínedžermi.

Za tri desaťročia na Slovensku vystupoval súbor mnohokrát a, samozrejme, neustále vystupuje aj v „rodnej“ Kanade. Každú jar organizuje Jarný ples a pravidelne vystupuje nielen v Toronte a okolí, ale aj na oslavách Dní Kanady, na Festivale slovenského dedičstva či na Kanadskej národnej výstave.

V súčasnosti má Východná Slovak Dancers viac než štyridsať mladých tanečníkov vo veku od päť do štyridsať rokov. Ich aktuálny repertoár pozostáva z vyše štyridsiatky tancov a piesní pričom pravidelne vystupujú nielen v Toronte a na rôznych miestach v Kanade, ale aj v Spojených štátoch amerických a, samozrejme, aj na Slovensku.

Otvoriť galériu

Tí najmenší sa popri tanci učia slovenské riekanky i hry, aby si osvojili všetky krásy slovenčiny. Nacvičujú „práčky na potoku“ ale aj ľúbosť medzi zbojníkom a vílami, ako prezradila Mima Normore. Aj keď v strednej detskej skupine tvoria väčšinu dievčatá, aj jediný chlapec Evan dokáže všetky dievky v programe poriadne vytancovať.

Najhoršie znášajú opatrenia spojené s pandémiou tanečnice a tanečníci zo skupiny seniorov. Po dlhých hodinách nácvikov chceli ukázať, ako milujú slovenský folklór v šou Zem spieva. Spočiatku verili, že aj keď bolo marcové semifinále zrušené, budú sa môcť vrátiť v decembri na Slovensko a pod vedením Petra Vajdu znova zažiariť pred kamerami.

Na svoju oddanosť slovenskému folklóru môžu byť rozhodne hrdí, najviac si však cenia možnosť vystúpiť vo Východnej a aj na pódiu na Folklórnych slávnostiach pod Poľanou v Detve. Cenné sú i vystúpenia v Kanade a USA, pretože počet aktívnych Slovákov sa v týchto krajinách neustále znižuje.

Ani počas zákazu stretávania a nemožnosti organizovať tréningy neostali úplne nečinní. Hneď zjari sa pustili do šitia a predaja rúšok s rôznymi, hlavne slovenskými motívmi. Touto formou i pomocou fundraisingu pomáhajú financovať činnosť celého súboru i finančne nákladné cesty, napríklad aj za vystúpeniami na Slovensko.

Otvoriť galériu

Keď robí ch problémy

Fanúšikov neraz zaujíma ako je to so slovenčinou v zámorí. Nie je tajomstvom, že deťom robí problémy správna výslovnosť, keďže nemajú možnosť hovoriť po slovensky v mnohých každodenných situáciách. Najväčším problémom je pre nich písmeno „ch“, preto výslovnosť pravidelne trénujú aj pomocou vianočných kolied a vinšov.

Tie si spievajú hlavne počas adventu, keď pripravujú rôzne typické dobroty, hlavne lekvárové pirohy, knedličky a koláčiky. Začiatok decembra patrí v súbore tiež tradičnému Mikulášovi, presne tak, ako ho poznáme aj u nás. Aj keď sú tanečníci smutní, že pre pandemické opatrenia nemohli z Kanady vycestovať na semifinále šou Zem spieva na Slovensko, popriali všetkým z ďalekej Kanady pokojné a radostné Vianoce. 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Andrea Kvintová, Nový Čas Nedeľa

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!