Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.12.2020 13:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Nehorázne odmeny v SND! Ministerka Milanová sa obula do šafárenia v divadle: Zamestnanci neostali ticho

Zdá sa, že situácia v Slovenskom národnom divadle je kritická.

Na jednej strane stoja zamestnanci tohto kultúrneho stánku, ktorí dlhodobo apelujú na svoje nízke platy a na strane druhej Ministerstvo kultúry SR na čele s ministerkou Natáliou Milanovou (38), ktoré v umeleckej inštitúcii vykonalo vnútorný audit.

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

V záverečnej správe sa totiž uvádzajú pochybenia ako vyplácanie odmien nad rámec rozpočtu, bielenie a prepisovanie údajov v účtovníctve, nerovnomerný mzdový systém, či dokonca diskriminačné prvky. Napätie v SND sa tak stupňuje a obe strany sú kvôli tejto situácii ako na ihlách.

Cieľom vykonaného auditu bolo overiť a hodnotiť finančné riadenie v SND. Na margo zistených výsledkov sa vyjadrila samotná ministerka kultúry Natália Milanová. „Situácia v SND je vážna. Zverejnený audit poukázal iba na vrchol ľadovca problémov,“ znelo jej stanovisko. Napriek tomu, že umenie sa na Slovensku nachádza na ekonomickom bode mrazu, zamestnanci SND si podľa výsledkov auditu túto sezónu vyplácali vysoké odmeny.

Otvoriť galériu

„Musím sa priznať, že tomu nerozumiem. V čase, keď sa v divadle hralo minimálne, niektoré zložky ani len netrénovali, tak divadlo vyplácalo oveľa vyššie príplatky a odmeny ako po minulé roky. Považujem to za minimálne nezodpovedné,“ konštatovala ministerka Milanová a dodala: „Podľa mňa by sa mali pri rozhodovaní o odmenách a príplatkoch riadiť aktuálnou ekonomickou situáciou SND.“ Výsledky auditu tak jednoznačne hovoria o nedostatkoch v nastavení finančného riadenia v oblasti mzdových výdavkov a rovnako aj o nebezpečných diskriminačných prvkoch.

 

Ukázalo sa totiž, že v niektorých prípadoch neboli vyplácané mzdy totožné, aj keď išlo o rovnaké pracovné zaradenie. V niekoľkých prípadoch SND vyplácalo svojich zamestnancov dokonca dvakrát za tú istú prácu. Raz ako interných pracovníkov a druhýkrát cez externé firmy, ktorých boli štatutármi. Generálny riaditeľ SND mal rovnako v rokoch 2018 a 2020 valorizovať platy, ktoré neboli schválené ministerstvom kultúry.

Nie sú ticho

K celej situácii zaujali jasný postoj aj zamestnanci. Na čele odborovej organizácie Únia umelecko-technických zložiek SND stojí Patrik Pačes, ktorý v ich mene napísal otvorený list, reakciu na súčasnú situáciu. „V čase hojnosti si ľudia ťukajú na čelo: ,Čo ste to za hlupákov, že za tie peniaze pracujete v tom divadle?‘ a v čase krízy z nás urobia zlodejov.

Sme presvedčení, že interný audit nevypátral žiadne zásadné porušenia pravidiel. Zamestnancom neboli desiatky rokov valorizované mzdy. Nástupné platy odborných profesií (osvetľovači, zvukári a iní) boli pred dvoma rokmi 580 eur. Ľudia sú vystavení zúfalým životným situáciám. Od roku 2017 tiež leží na ministerstve správa o katastrofálnom stave budov a zariadení v správe SND. Divadlo funguje len vďaka nadmernému úsiliu zamestnancov. Divák nevidí, koľkokrát za jedno predstavenie reštartujeme zariadenia. Zamestnanci vítajú audit, ktorý by pomenoval problémy a navrhol ich riešenie. SND sa nenachádza v roku 0 ale 101. svojej existencie a zaslúži si dôstojný prístup a podmienky na tvorbu,“ znie časť stanoviska odborovej organizácie, za ktorú sa postavil aj šéf činoherných odborov, herec Branislav Bystriansky.

Otvoriť galériu

Ten s tvrdením audítorov, že boli hercom vyplácané odmeny nad rámec, nesúhlasí „Herci od vypuknutia koronakrízy nedostávali odmeny. Ba dokonca niektorí dostávajú dodnes 80 % mzdy, aj keď chodia do práce,“ povedal Novému Času. Komu teda SND vyplácalo odmeny, o ktorých sa hovorí v audite, presne nevedno. Súčasťou je totiž aj opera, balet či desiatky zamestnancov zabezpečujúcich riadiaci, technický a administratívny aparát.

Je toho oveľa viac

Dvanásťstranový dokument záverov auditu je však plný aj ďalších prekvapivých zistení. Vedenie divadla neevidovalo dochádzku interných zamestnancov. Počas ich účinkovania v projektoch mimo SND si mali vypísať napríklad dovolenkový list, vedenie im však túto neplnenú povinnosť prehliadalo.

Pri niekoľkých účtovných dokladoch bolo zistené bielenie, teda prelepenie údajov, ktoré umožnilo vykonať zmenu pri oprave týchto dokumentov. Na iných zase chýbali dátumy, pri niektorých mená, inde zase podpisy. Všetky prešľapy umeleckej inštitúcie tak mali viesť k prekročeniu stanoveného rozpočtu v roku 2019 o skoro 3 milióny eur a v roku 2020 o viac ako 700 000 eur.

Ministerstvo si vyžiadalo stretnutie s vedením divadla, kde sa o situácii konkrétne diskutovalo a rovnako sa riešil rozpočet na budúci rok 2021. Ohľadom tejto vážnej situácie sme kontaktovali aj vedenie SND, ktoré nám do uzávierky nereagovalo.

Ministerstvo vedeniu divadla zároveň oznámilo, že po menovaní nového generálneho riaditeľa ministerka zaviaže nového štatutára divadla vypracovať komplexný ozdravný plán, ktorý zohľadní úlohy, požiadavky a ciele SND. Nový Čas k celej veci oslovil aj iné známe tváre divadla, do uzávierky však na otázky nereagovali.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: pro, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Zuzana Ťapáková a Ľuboš Machaj.
Napätie v RTVS rastie: Riaditeľ Machaj mal odvolať šéfku marketingu Ťapákovú!
Money, euros and hand of a businessman saying stop fraud, corruption and money laundering in the corporate industry. Finance, bribery and person rejecting a cash or financial payment trade deal
Ako bojovať s praním špinavých peňazí? Europarlament schválil balík zákonov
(ilustračná foto)
Narazil do auta aj do múra, ani to ho nezastavilo: Neskutočné, koľko vodič nafúkal!
Paolo Liuzzo, bývalý priateľ princeznej Beatrice.
ŠOK! Expartner († 41) britskej princeznej sa predávkoval: Našli ho MŔTVEHO v hotelovej izbe
(ilustračné foto).
Po uzavretí vzdušného priestoru nastali komplikácie: Výrazné meškania letov!
(ilustračné foto).
Muž neďaleko Dolného Kubína vpálil do stromu! Hrôza, čo polícia neskôr zistila
Ruský prezident Vladimir Putin.
Dohodlo si Rusko kšeft storočia?! Čína poskytla pomoc lodi, na ktorú USA uvalili sankcie
Na parlament v Aténach pochodovalo 13.000 nespokojných študentov.
Na propalestínskych protestoch to vrelo! V areáli univerzity zadržali vyše 90 ľudí
Čo trápi ľudí v regiónoch?
Foto
Čo NAJVIAC trápi Slovákov: Prieskum odhalil trpkú realitu! Čo by podľa odborníkov pomohlo?
Platí výstraha pred horúčavami. (ilustračné foto)
Vlna horúčav vzala už 30 životov: To je extrém, teplota má vybehnúť nad 50 stupňov!
(ilustračné foto)
Košičania, spozornite: V meste má vyrásť nová stavba za 60 miliónov!
(ilustračné foto)
Fatálne mrazy u našich susedov, pestovatelia smutne reagujú: Jedným slovom, KATASTROFA!