Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.12.2020 04:00 | Správy | Politika

Ústredný krízový štáb rozhodoval o opatreniach: Tvrdý lockdown pred Vianocami?!

Konečne sa rozhýbali. Už o dva týždne čakajú Slovensko najkrajšie sviatky roka, no nie je jasné, čo od ľudí bude vyžadovať štát v súvislosti s vážnou pandemickou situáciou.

V utorok popoludní zasadal Ústredný krízový štáb, ktorý zvažoval, či pôjde krajina do tvrdého lockdownu, alebo budú určené výnimky pre otestovaných. Čo si o tom myslia odborníci?

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Premiér Igor Matovič zvažoval dva varianty vývoja, o ktorých diskutovali. On sám dlhodobo opakuje, že na výber sú lockdown, čiže obmedzenie pohybu ľudí, alebo plošné testovanie. „Čiže ide o lockdown alebo lockdown s výnimkou, keď máš test, môžeš chodiť po vonku, koľko chceš. Pani prezidentka tlačí cestu lock­downu. Zároveň vedci hovoria, aby sme tam išli robiť plošné testovanie s výnimkou,“ uvažoval premiér.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí prišiel na krízový štáb so semaformi, o ktorých sa hovorí už týždne. „Pokiaľ neurobíme silnú intervenciu, v zmysle vážneho pretestovania nejakej populácie, tak nič iné ako obmedzenie mobility a sociálnych kontaktov nezostáva. Na štábe sa budeme rozprávať, kde sa začne obmedzovať mobilita,“ prízvukoval Krajčí s tým, že nám rekordne rastie počet hospitalizovaných v nemocniciach.

 

Obetí koronavírusu už je na Slovensku výrazne cez tisícku a v nemocniciach je aktuálne viac ako 2 000 hospitalizovaných vo vážnom stave. „My prinášame zrevidovaný semafor, ktorý pokiaľ by sme prijali, tak už niekoľko regiónov by malo ísť do regionálnych lockdownov,“ dodal Krajčí.

Hlavný hygienik Ján Mikas sa prikláňa na stranu vedcov, ktorí hovoria, že stav je opäť alarmujúci a musíme sa odhodlať na radikálny krok. „V tejto situácii pravdepodobne by mal väčší význam celoplošný lockdown. Nejaké regionálne lockdowny by nemali veľký efekt,“ myslí si Mikas. Odborník na tropickú medicínu Vladimír Krčméry vysvetľuje, že je lepšie opatrenia sprísniť, aby sa dalo cez Vianoce ľahšie dýchať.

„Lepšie dostať na Mikuláša uhlie a na Vianoce pekný darček, ako naopak. Sú veci, ktoré sa dajú sprísniť bez toho, aby mali nejaký ekonomický dosah. Diskutuje sa o tom, že tí, ktorí by sa dali otestovať, by mali určité výhody. Dá sa to urobiť motivačne, aby občania nemali pocit, že niečo musia,“ hovorí Krčméry a pripomína, že k redukovaniu kontaktov a sprísnenej disciplíne by malo prísť radšej teraz ako cez Vianoce. Počas stretnutia krízového štábu sa objavovali informácie o tom, že môže dôjsť k lockdownu od polovice budúceho týždňa, no aj k masívnemu testovaniu. Rokovanie sa však skončilo po našej uzávierke.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mač, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Fedor Flašík * 14. 1. 1958 † 22. 4. 2024.
Foto
Podnikateľ Fedor Flašík († 66): Kde a kedy mu dajú posledné zbohom?
Platí výstraha pred horúčavami. (ilustračné foto)
Vlna horúčav vzala už 30 životov: To je extrém, teplota má vybehnúť nad 50 stupňov!
(ilustračné foto)
Košičania, spozornite: V meste má vyrásť nová stavba za 60 miliónov!
(ilustračné foto)
Fatálne mrazy u našich susedov, pestovatelia smutne reagujú: Jedným slovom, KATASTROFA!
Foto
Stihne Juraj Kucka EURO? Hráč Slovana posiela jasný odkaz
Otrasný čin sa stal ráno v Dlhej nad Váhom. Len 27-ročný muž tam po hádke zavraždil svojho dedka.
Brutálny čin v Dlhej nad Váhom: Vnuk mal zavraždiť svojho dedka († 67)!
The Pass at Byron Bay on a clear day with blue water
Hromadné uhynutie vznešených živočíchov: Na pláži ich uviazli stovky! Vedci sa chytajú za hlavu
Medzi Stupavou a Lozornom došlo k zrážke neosvetleného chodca a auta.
Dráma pri Stupave! Turista tancoval na ceste, takmer zaplatil životom: Zrazilo ho auto
Vinczeová a Dangl sú za každý žart.
Obľúbená zábavná relácia dostala v RTVS stopku! Prečo ju vyškrtli z programu?
(ilustračné foto).
Popredného podnikateľa odsúdili z korupcie: V podvode boli namočené aj jeho dcéry
Foto
Boxerka opisuje desivé detaily z väzenia: Najponižujúcejšie je byť nahá a predklonená!
Vodič jazdil po diaľnici rýchlo, opitý, bez dokladov a v čase zákazu
Foto
Absolútna nezodpovednosť: Jazdil po diaľnici ožratý a bez dokladov! Tam to však neskončilo