Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.12.2020 12:00 | Správy | Domáce správy
Foto

Rebélia reštaurácií! V Košiciach sprístupnia 40 gastroprevádzok: Ak neotvoríme, skrachujeme

Nákupné centrá praskajú vo švíkoch, no na kávu si sadnúť nemôžete.

Takto hodnotia aktuálnu situáciu rozhorčení majitelia reštaurácií na Slovensku, ktorí dnes demonštratívne otvárajú svoje prevádzky. Robia tak v spolupráci s iniciatívou Bojujeme za naše gastro, podľa ktorej sú aktuálne platné opatrenia Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR) vydané v súvislosti s ochorením COVID–19 nezákonné. Podľa iniciatívy sa tak v utorok rozhodlo otvoriť len v Košiciach až 40 gastro prevádzok.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Vlastníci reštaurácií, ktorí sa rozhodli otvoriť svoje brány podľa naposledy platných nariadení, sú podľa svojich slov už skutočne zúfalí. Za vznikom iniciatívy stojí šéfkuchár a podnikateľ Miroslav Heredoš spolu s konateľom advokátskej kancelárie Weis & Partners Petrom Weisom. Ako uvádzajú, chcú sa vysporiadať s nezákonnými rozhodnutiami, ktoré vykonával ÚVZ SR v rozpore s platnými zákonmi a úradnými postupmi Slovenskej republiky.

„Náš cieľ však nie je súdny spor za každú cenu, keď však bude nevyhnutný, spoločne s nami môžete ísť touto cestou. Náš primárny cieľ je v prvom rade zjednotiť pod jednu hlavičku poškodených podnikateľov a živnostníkov v segmente gastra, takisto poškodených subdodávateľov pôsobiacich v gastronómii, ktorí sú priamo a sekundárne závislí od chod reštauračných a hotelových prevádzok, a ktorých tieto nezákonné rozhodnutia ÚVZ SR ekonomicky poškodili,“ vravia iniciátori.

 

Heredoš upriamil aj na situáciu v susednej Českej republike, kde už otvárajú aj interiéry reštaurácií. Podľa neho sa slovenskí hygienici nevedia vyjadriť, prečo sú vlastne reštaurácie zatvorené. „V reštaurácii sa nakazilo iba 20 hostí. My ako segment nie sme šíriteľmi nákazy COVID-19,“ poznamenal Heredoš. Vyzval, že chcú fungovať v takom istom režime, v akom fungujú domáce i zahraničné veľkoobchody, obchody či supermarkety.

Čo na to Matovič

Iniciatíva argumentuje napríklad vlastnými slovami hlavného hygienika Jána Mikasa o tom, že jeho úrad „ani nedisponuje“ informáciami, prečo sú zavreté interiéry reštaurácií. Ďalším argumentom bojujúcich prevádzok je vyjadrenie odborníka na ústavné právo, doc. JUDr. Jána Drgonca: „Výnimočný stav vyhlasuje prezident SR na návrh vlády SR. Núdzový stav vyhlasuje vláda SR bez návrhu. Výnimočný stav možno predĺžiť. Núdzový stav nemožno predĺžiť.“ Po pondelkovom rokovaní vlády sa k situácií vyjadril aj premiér Igor Matovič: „Ja sa určite nebudem z tohto miesta vyhrážať nikomu. Vyzývam každého zodpovedného človeka k zodpovednosti. Sloboda bez zodpovednosti vedie k anarchii. Ak toto urobia reštaurácie a fitnescentrá, tak zavedú anarchiu.“

 

Náš biznis je v koncoch

Otvoriť galériu
Eduard Puškáš
Zdroj: Geronimo Grill & Bar

- Ideme do toho preto, lebo od marca sme vo svojom podnikaní obmedzovaní. Nechápeme, ani nemáme logicky vysvetlené, prečo reštaurácie a gastro podniky sú zatvorené, keď všetko ostatné je otvorené. Obchodné centrá praskajú vo švíkoch, tam je človek vedľa človeka. My ako prví sme dodržiavali všetky nariadenia hygienikov. Všade máme 2-metrové odstupy od stolov, dezinfekciu, pred zatvorením sme dali medzi každý stôl paraván, aby ani náhodou sa ľudia nevedeli dostať do kontaktu, napriek tomu nás zatvorili.

My momentálne riešime to, ktorému kuchárovi dáme peniaze, lebo by sme nedostali žiadne peniaze. Za október sme dostali peniaze až teraz, z toho viac než polovica pôjde naspäť štátu v odvodoch. Aká je to potom podpora podnikania? Chcem ušlé zisky, alebo aby nám štát uhradil náklady spojené so zatvorením tak, aby sme si udržali našich ľudí a nepustili ich na úrad práce. Ani toto nie sú schopní dodržať. Otvoríme určite v utorok a potom uvidíme, čo ďalej.

 

Ak neotvoríme, skrachujeme

Otvoriť galériu

- Nie je to ani protest, ani štrajk, je to z núdze cnosť. Sme v bezvýchodiskovom stave, ak neotvoríme, skrachujeme a aj našimi zajatcami sú zamestnanci. S otvorenými očami na nás pozerajú a pýtajú sa, čo bude ďalej a neviem na to odpovedať. S plnou vážnosťou berieme každé nariadenie. COVID-19 nie je sranda, a preto aj keď zajtra otvoríme, ideme podľa hygienických nariadení s odstupmi stolov, povinnými rúškami aj dezinfekciou.

Ak toto všetko dodržiavame, aj tak sa nám tu zmestí len obmedzený počet ľudí a tým pádom sme segment, kde sa nariadenia hygienikov dajú kontrolovať najlepšie. Nikto z nás majiteľov gastro prevádzok si to nedovolí porušovať, lebo všetci sme radi, že aspoň môžeme fungovať. Verím, že aspoň takto čiastočne by sme vedeli fungovať, lebo aj čiastočný lockdown je pre nás akoby úplný. My musíme mať na prevádzke väčšinu personálu, ale ideme len na 20 percent. K tomu kompenzácie štátu sú veľmi zdĺhavé, slabé a neadekvátne. Každé ráno sa človek zobúdza s tým, že je v mínuse. Nemáme čo zobrať domov, neviem, ako máme uživiť rodiny.

 

Chceme jasné pravidlá

Otvoriť galériu

- Zastupujeme okrem gastro biznisu aj nočný život, ktorý je tento rok zastavený už 7 mesiacov. Ešte len teraz vymýšľajú model, ako nás chcú budúci rok kompenzovať veľmi smiešnymi percentami z rozdielu tržieb medzi rokmi 2020 a 2019. Túto iniciatívu sme sa rozhodli podporiť hlavne preto a sme za ňu vďační, lebo gastro sa dáva už mesiace na vedľajšiu koľaj v rámci bojov vo vládnej koalícii. Našu problematiku si prehadzujú ako horúci zemiak. My akceptujeme, že je koronakríza, ale nech sú pravidlá pre každého rovnaké.

Kostoly a divadlá sú na polovicu otvorené, my vôbec. Nepovažujeme núdzový stav za nulitný, ani nám o to nejde. Zároveň nechceme, aby tu vznikla veľká chorobnosť, koronavírus nepodceňujeme. Chceme, aby sa pravidlá jasne nastavili do budúcnosti. Je neakceptovateľné, že obchodné centrá sú preplnené a ku nám si nemôžu prísť ani kávu vypiť, lebo je to gastro prevádzka. Ak máme byť zatvorení, keď si to vyžaduje epidemiologická situácia, v poriadku, ale nech nás štát adekvátne kompenzuje, že my a fitnescentrá sme úplne odstavení od života. Najhoršie je, že k dnešnému dňu nemajú kompetentní koncept, ako nás budú kompenzovať.

 

Pripoja sa aj fitnescentrá

Šéf Únie fitnescentier Slovenska Pavel Kiseľ uviedol, že sa rozhodli zapojiť do iniciatívy. „V oblasti vnútorných športovísk sme všetci prišli o príjem. Mali sme sa podieľať na solidarite, zatiaľ všetka tá solidarita ide na náš účet,“ zhodnotil Kiseľ. Dodal, že za fitnescentrá a vnútorné športoviská bojujú už od jari. „Deväť mesiacov bezvýsledných rokovaní, ktoré by nám nepriniesli akúkoľvek relevantnú odpoveď, čo s týka finančných náhrad a skutočnej solidárnej podielnosti na znášaní týchto nákladov, už nemôžeme ďalej preťahovať do ekonomiky našich rodín. Mnohí z nás s tým už skončili, alebo sú na pokraji krachu a chcú sa tomu vyhnúť,“ zhodnotil s tým, že veľké množstvo členov Únie fitnescentier v utorok otvorí svoje prevádzky a pripája sa tým k iniciatíve gastro.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: sk, jm, tasr, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
Letecké spoločnosti reagujú na vyostrený konflikt medzi Izraelom a Iránom: Čo sa mení?
Bombardér B-1 Lancer (ilustračné foto).
Pád strategického bombardéra má tragickú dohru: Rusko informovalo o úmrtí, pátranie ďalej pokračuje
ilustračné foto
Irán pod zúrivou paľbou Izraela: Zasiahli výbuchy aj jadrové zariadenia?!
Foto
Pôvabná dcéra Pavla Nedvěda sa pochválila: Otec a mama opäť spolu!
Dara Rolins niesla záplavy veľmi ťažko.
Dara Rolins v centre šialených záplav v Dubaji: Taký EXTRÉM ešte nezažila
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Krvavý útok na Ukrajine: Rusi udreli smrtiacou silou! FOTO zo zasiahnutého mesta
(ilustračné foto).
Hrôzostrašná nehoda na D1: Auto narazilo do zvodidiel! Zasahovali hasiči
Hikers on the Haiku stairs, otherwise known as Stairway to Heaven, on Oahu, Hawaii.
Počuli ste o Schodoch do neba? S ich návštevou sa môžete rozlúčiť: Za všetko môže bezohľadnosť turistov
 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Ukrajina vyšla s pravdou von: Zničili ruský bombardér! Súvisí to s nedávnou nehodou?
Ilustračné foto
Cestujúci si toto letisko nevedia vynachváliť: Najlepšie na svete! Skončili naši susedia aspoň v TOP 10?
Jana pustila do sveta nový album Obyčajnosti.
Foto
Úspech Jany Kirschner za hranicami: O takomto niečom môžu mnohí umelci len snívať!
Vodič na Pezinskej Babe prekročil rýchlosť o 67 kilometrov za hodinu
Foto
Vodič išiel na Pezinskej babe ako šialený! Príde vám zle, akú rýchlosť mu namerali