Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.12.2020 09:59 | Správy | Politika

Kto je nový šéf prokuratúry Žilinka? Kamaráti sa so známym podnikateľom a čelil objednávke svojej vraždy!

Dohodu hľadali len ťažko. Do poslednej chvíle nebolo jasné, ako a či vôbec sa bude voliť nový šéf Generálnej prokuratúry, ktorý má pod palcom všetky trestné konania na Slovensku.

K voľbe došlo v období, keď polícia aj prokuratúra zatýkajú viacerých doteraz mocných ľudí a súdy rozhodujú o tom, či budú na vyšetrovanie čakať vo väzbe. Štvorkoalícia pri voľbe generálneho prokurátora vyberala zo šiestich kandidátov, z ktorých napokon jasne vyhral Maroš Žilinka (50).

Fotogaléria
9
fotiek v galérii

Ten bude viesť prokuratúru najbližších sedem rokov a nastúpi po tom, čo vo funkcii v lete skončil Jaromír Čižnár. Ani pár hodín pred hlasovaním nebolo jasné, či sa vôbec uskutoční, lebo dohoda v koalícii viazla. Krátko pred šiestou večer však v pléne parlamentu zaznelo, že zákonodarcom sa podarilo vybrať nového generálneho prokurátora. Maroš Žilinka doteraz pôsobil ako prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry a pod palcom mal najmä ekonomické trestné činy.

Napriek pôvodne očakávanému tesnému hlasovaniu prešiel hladko. Za jeho zvolenie sa z koalície vyslovili poslanci OĽaNO, Sme rodina aj časť SaS, čo by mu stačilo na to, aby vyhral. Okrem týchto strán však za Žilinku hlasovali aj v Smere, Hlase a ĽSNS. Dokopy tak na svoju stranu získal až 132 poslancov.

 

Druhý bol Honz

Pôvodným favoritom bol ešte aj sudca Juraj Kliment, ktorého oslovil aj Igor Matovič. Ten však napokon dostal 0 hlasov. Jediným, kto okrem Žilinku dokázal osloviť nejakých zákonodarcov, bol prokurátor Tomáš Honz. Ten sa preslávil v posledných rokoch stíhaním extrémizmu Mariana Kotlebu či Milana Mazureka, ale na istý čas obvinil aj Roberta Fica. Krížik na hlasovacom lístku mu však dalo len 11 poslancov zo strany Za ľudí a 4 zo strany SaS. Žilinku teraz bude musieť vymenovať prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá by s tým podľa predbežných informácií nemusela mať problém.

Šéf SaS Richard Sulík povedal, že došlo ku kompromisu v koalícii, aj keď sa úplne nezjednotili na jednom mene. „Pre nás bolo dôležité, že pán Žilinka nemá žiadne pofidérne rozhodnutia v celej svojej kariére,“ tvrdil Sulík. Šéf hnutia Sme rodina, ktoré navrhlo Žilinku za generálneho prokurátora, povedal, že mu gratuluje.

„Chcel by som vyjadriť celospoločenskú objednávku smerom k nemu, aby očistil prokuratúru, aby konal vždy morálne a čestne, pevne verím, že sa v ňom Slovensko nesklame,“ skonštatoval Boris Kollár. Ten sa v parlamente objavil prvýkrát po nehode, no pred kamery sa nepostavil.

Kritika Za ľudí

Podpredseda NR SR za OĽaNO Gábor Grendel tvrdí, že im neprekáža, že za Žilinku hlasovala aj opozícia a vyhral by aj bez tejto podpory. Opačný prístup strany Za ľudí vraj nenaruší fungovanie koalície. „Výsledok hlasovania je výsledkom kompromisu, na ktorý sme pristúpili, pretože nám išlo po celý čas o to, aby sme sa pokúsili dohodnúť v rámci vládnej koalície,“ uviedol Grendel. Podobná spokojnosť však nezaznievala z úst koaličných poslancov Za ľudí.

Tomáš Valášek skonštatoval, že hlasoval podľa najlepšieho svedomia. „Za kandidáta, ktorý sa nebál podať trestné oznámenie na Fica a fašistov v čase, keď to bolo odvážne - Tomáša Honza. Treba sa spýtať našich koaličných partnerov vrátane tých, ktorí Tomáša Honza navrhli, prečo spolu s Ficom, Pelllegrinim a fašistami zvolili niekoho iného,“ povedal.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mač, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Presov, Slovakia - August 13, 2014: People walking on main street in the center of Presov in Slovakia during cloudy day in summer 2014
Prešov sa tento rok poponáhľal: Počasie ho donútilo začať s rozsiahlou činnosťou skôr! Koľko to bude stáť?
Ilustračné foto
Obetiam domáceho násilia svitá na lepšie časy: Hlava štátu podpísala zákon, ktorý násilníkom nič nedaruje
Na nedatovanej snímke amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) objekt, ktorý v marci 2024 poškodil dom na Floride.
Mužovi na Floride zničil dom čudný predmet z vesmíru: NASA musela vyjsť s pravdou von!
V meste Poprad rozkvitli tulipány.
FotoVáš Tip
Poprad zažil, čo už dávno nie: Táto nádhera prišla o 3 týždne skôr, pozrite si FOTKY!
Joe Biden so ženou Jill.
Bidenovci prezradili, koľko zarábajú: Jill, oplatí sa ti vôbec pracovať?!
A stock photo of a Police Line 'Do Not Cross' caution tape with a defocused police car with sirens flashing red and blue.
Hororové vyčíňanie v Austrálii: Z desivého incidentu je podozrivý aj 15-ročný chlapec
Najvyššie prístupné miesto ponúka neuveriteľný výhľad.
Pozrite sa s nami na zrekonštruovaný skvost v Bratislave: Čo Michalská veža (ne)ponúka?
Hana má v obľube prechádzky.
Hana Rapantová prezradila trik na bezchybnú kondíciu: TOTO o nej vedia aj kolegovia v rozhlase!
Momenty zo 7. kola Let's Dance.
Foto
Dychberúce momenty v Let's Dance: BOZK, ktorý nikto nečakal! Na Tine mohli všetci oči nechať
Ľudia v Teheráne útok na Izrael oslavovali.
Foto
Svet sa obáva vyostrenia konfliktu na Blízkom východe: Ako to vidí slovenský generál? Znepokojivé slová
2024. Tie isté šaty si po 13 rokoch obliekla na premiéru filmu svojho syna.
Foto
Hollywoodskej sexici ťahá na 60: Objavila prameň mladosti? Pri týchto FOTO nenájdete rozdiel!
Aktivistov zatkli. (ilustračné foto)
Šialenec napádal ľudí na zastávke hlava - nehlava! Zranených ošetrovali lekári: Neuveríte, aký bol dôvod jeho konania