Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.12.2020 12:00 | Správy | Domáce správy

Anarchia! Matovič otvára školu svojich dcér: Vzbura riaditeľov, rodičov aj koaličných partnerov

Veľký chaos a množstvo nezodpovedaných otázok. Tak by sa dalo nazvať otváranie škôl, ktoré zobral premiér Igor Matovič (47) do vlastných rúk.

Otvoriť galériu

Okrem školy v Trnave od pondelka spustia prezenčnú výučbu aj ďalšie. Takou je aj súkromná škola UAT v Bratislave. „Sledovala som vládu, ako to tam prebiehalo, a nevydržala som, lebo prváci boli v škole len v septembri a veľmi im to chýba,“ povedala zriaďovateľka Viera Zavarčíková s tým, že prezenčná výučba bude umožnená otestovaným, ostatní sa budú môcť naďalej učiť online.

„Agresivita už začína stúpať, výchova sa začína zanedbávať a je dôležité, aby deti chodili do školy,“ myslí si Zavarčíková. Táto škola však testovanie nebude zabezpečovať

 

Šéf Únie miest Rybníček: Schyľuje sa k anarchii

Takéto „samovoľné“ otváranie škôl sa však nepozdáva prezidentovi Únie miest Slovenska Richardovi Rybníčkovi. „Považujem to za absolútny nezmysel v tejto epidemiologickej situácii, brať to do vlastných rúk, lebo to už je anarchia. To už nemá s normálnym postupom nič spoločné, takže keď toto začne niekto robiť, tak sa dostaneme do pekných problémov,“ hovorí Rybníček. „Podľa informácií ministra zdravotníctva sa situácia dramaticky zhoršuje, aj podľa epidemiológov, a do Vianoc môžeme mať vážny problém. Som presvedčený, že treba prijať radikálne opatrenia pre celú krajinu, aby sme tomu zabránili. A to nehovorím len o školách,“ uzavrel Rybníček.

 

Otvárajú sa školy aj v Starej Ľubovni

Matovič hovorí, že okrem trnavskej školy svojich detí otvára svoje zariadenia aj jedno mesto. Má ísť o Starú Ľubovňu, kde cez víkend prebehne pilotné testovanie. Riaditeľka ZŠ v Starej Ľubovni Alžbeta Chamillová povedala, že to vítajú. „Robili sme si aj prieskum medzi rodičmi, aký záujem, a vychádza to 50:50. Niektorí sú veľmi radi, že sa načrtá šanca, aby sa deti vrátili do škôl, iní o testovanie nejavia záujem. Bude ho však organizovať mesto, ako zriaďovateľ, čiže závisí od neho,“ povedala.

 

Chceme deti v školách

Danka Daneshjoová, riaditeľka Základnej školy Krosnianska 4, Košice

- Osobne tomu nerozumiem, prečo vybrané školy by mali ísť spôsobom pilotného testovania. To už podľa mňa netreba, pilotné testovanie sme už všetci podstúpili. Naposledy nás, riaditeľov, potešilo, keď navrhli, aby sa pretestovalo aspoň 70 percent detí. Podľa našich informácií náš zriaďovateľ, mesto Košice, už zisťoval záujem rodičov, a bolo by to realizovateľné. Chceme, aby deti išli do školy, aj keď sa bude testovať. Ale nech to nerobia samotné školy, ale zriaďovateľ, obce alebo štát. My to zabezpečiť nevieme.

 

Boli sme pripravení začať

Radoslav Čičmanec, riaditeľ ZŠ s MŠ, Halič (okr. Lučenec)

- Veľmi sme sa tešili, že sa začne vyučovanie na druhom stupni. Boli sme na to pripravení a nevideli sme tam žiadne prekážky, keď sa u nás vyučuje aj na prvom stupni. Potom nás prekvapil nástup podmienený testovaním rodičov. To sme si ani ja a ani starosta obce nedokázali predstaviť. Sme spádová škola a chodia k nám deti z 13 obcí, niektoré sú vzdialené aj 25 km. Neviem, ako by som sem dostal rodičov, ktorí sú sociálne prípady a žijú na hranici biedy. Určite by sa nám ich nepodarilo všetkých otestovať.

 

Zatvorené školy môžu deti poznačiť navždy

Zuzana Kusá, sociologička

- Určite sa pridávam k tým, ktorí tvrdia, že je najvyšší čas na to, aby mohli deti opäť chodiť do školy. Len názor sociológov, pedagógov, psychológov je v úzadí oproti názorom epidemiológov a ľudí okolo predsedu vlády, ktorí považujú školy za nejaký druh zdravotného rizika. Je ťažké dať tieto veci na váhu a asi tu rozhoduje názor tých najmocnejších. Škola má veľký význam ako výchovná inštitúcia, ak sa nenaučíme v zmieri kompromisne nažívať v škole, tak sa to nenaučíme ani neskôr, a to potom povedie k spoločnosti, kde bude tvrdo presadzovaný individuálny záujem a bude veľmi málo ohľaduplnosti k druhým.

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Lenka Ďurčiová, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú
David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Rezort financií má farmárom poskytnúť návratnú finančnú výpomoc: Musia splniť podmienky