Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.12.2020 15:18 | Správy | Zahraničné správy

Traja exprezidenti USA sú ochotní dať sa zaočkovať pred kamerami: Ich cieľ je jasný

Exprezident USA Barack Obama, George Bush mladší a Bill Clinton by boli ochotní nechať sa zaočkovať niektorou z nových vakcín proti covidu-19 pred kamerami, aby pomohli rozptýliť obavy verejnosti ohľadom bezpečnosti týchto látok.

Napísal to server stanice CNN. Podľa prieskumov si mnoho ľudí v USA nechce nechať aplikovať nové vakcíny kvôli obavám z rýchlosti ich vývoja či kvôli všeobecnej nedôvere k reakcii amerických úradov na šírenie koronavírusu. "Prezident Bush ma pred niekoľkými týždňami požiadal, aby som dal doktorom Faucimu a Birxovej vedieť, že až nastane čas, chce urobiť, čo bude môcť, aby povzbudil svojich spoluobčanov k zaočkovaniu," povedal Bushov personálny šéf Freddy Ford s odkazom na dvoch odborných členov krízového štábu Bieleho domu pre boj s koronavírusom.

"Vakcíny sa musia najskôr vyhlásiť za bezpečné a musia ich dostať tí, u ktorých sú najviac potrebné. Potom si Bush stúpne do fronty na tú svoju a rád to urobí pred kamerou," dodal. "Prezident Clinton sa rozhodne nechá zaočkovať hneď, ako pre neho bude vakcína dostupná, čo určia priority stanovené zdravotníckymi úradmi. A urobí to verejne, ak to pomôže podnietiť všetkých Američanov, aby urobili to isté," povedal Clintonov hovorca Angel Urena.

Obama potom v rozhlasovom rozhovore vo štvrtok vyhlásil, že ak by vakcínu považoval za bezpečnú práve expert Fauci, tak by mu veril. "Ak mi Anthony povie, že je vakcína bezpečná a môže vám dať imunitu proti covidu-19, tak by som si ju rozhodne nechal dať," povedal Trumpov predchodca. "Možno si ju nakoniec nechám dať v televízii, alebo to nechám natočiť, aby ľudia vedeli, že tejto vede verím a že to, čomu neverím, je nakaziť sa covidem-19," dodal.

 

Bývalí prezidenti USA sa čas od času spájajú, aby pritiahli pozornosť k zásadným spoločenským záležitostiam. George Bush starší so svojou ženou Barbarou, ktorí sú už obaja po smrti, napríklad krátko po teroristických útokoch z 11. septembra 2001 v New Yorku nasadli na komerčný let, aby u Američanov znovu povzbudili dôveru v lietaní. Bush starší s Clintonom tiež spoločne vyberali prostriedky na likvidáciu následkov hurikánu Katrina z roku 2005 aj na ďalšie charitatívne účely.

USA v súčasnej chvíli zažívajú zatiaľ najhoršiu vlnu pandémie od tohtoročnej jari. Odborníci pritom varujú, že krajinu čaká niekoľko veľmi ťažkých zimných mesiacov. Majákom nádeje pre mnoho ľudí je niekoľko vakcín, ktoré podľa záverečných testov preukázali vysokú účinnosť v prevencii ochorenia covid-19. Teraz ešte prípravky musia schváliť americké regulačné úrady, následne by mohla začať ich distribúcia medzi väčšinovú spoločnosť. Významného pokrytie očkovaním veľkej časti populácie však podľa odborníkov bude možné docieliť najskôr za niekoľko mesiacov. Podľa prieskumu spoločnosti Gallup z polovice novembra by sa však dobrovoľne nechalo zaočkovať len necelých 60 percent Američanov. Pred prvými správami o vysokej účinnosti látok vyjadrila ochotu nechať si aplikovať vakcínu len polovica opýtaných.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Lela Ceterová chce vraj už skoncovať s plastikami.
VYTOČENÁ Lela Vémola: Deň na ho*no a ešte ma zastavia policajti! Sťažuje sa, že za TOTO dostala pokutu
Že mu nebolo hanby spraviť niečo také (ilustračné foto)
Polícia zastavila dvoch mužov: Ani vo sne by im nenapadlo, čo u nich objavia!
 Herečka Jiřina Bohdalová.
Herečka Bohdalová v 92 rokoch sekla so závislosťou: Nezlákal ju ani exprezident!
(ilustračné foto).
Zlé správy! Ceny benzínov opäť narástli, stúpla aj nafta: O koľko?
Požiar zničil 9 obydlí a o strechu nad hlavou prišlo takmer 50 ľudí.
Foto
Požiar v Stropkove pripravil o strechu nad hlavou desiatky ľudí: Polícia začala trestné stíhanie
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD)
Fico má veľký plán: Priláka k nám Čínu? Premiér im chce predložiť túto ponuku
(ilustračné foto)
Kežmarčan jazdil s autom zo strany na stranu: Keď ho policajti zastavili, nestačili sa čudovať
Blue siren on the top of a french police car.
Útok na školáčky otriasol krajinou: Potom prišla ďalšia rana! Dievča († 14) zomrelo na infarkt
Ilustračné foto
Poplach na Slovensku: Stovky prípadov čierneho kašľa! Prečo sa situácia zhoršuje?
Nemecký kancelár Olaf Scholz.
Scholzovo varovanie by si mal vypočuť celý svet: Niečo také NESMIE nastať!
Archeológovia začali výskum na miestach masových popráv v Kremničke
Foto
Niečo takéto sa na Slovensku ešte nedialo: Všetko prebehne tu!
Samovražedný atentátnik na motorke sa v piatok v Karáčí odpálil v blízkosti dodávky.
Smrti unikli len o vlások! Samovražedný atentátnik sa odpálil v tesnej blízkosti dodávky