Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.12.2020 14:36 | Správy | Domáce správy

SNS vyzýva prezidentku, aby konala: Toto je amatérska chyba a všeobecné ohrozenie

Ministerstvo obrany porušuje niekoľko zákonov pri skladovaní kontaminovaného biologického odpadu z celoplošného testovania na COVID-19. Uviedla to mimoparlamentná SNS. Zároveň vyzýva prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby sa "vojenskej skládke nebezpečného odpadu bezodkladne venovala".

Ozbrojené sily SR uskladnili biologický odpad z testovania v priestoroch vojenského objektu Mokraď (okres Liptovský Mikuláš). "Odpad sa ale má skladovať podľa predpisov, a nie voľne uložený niekde v hangári, aj keď je to v zabezpečenom objekte," uvádza SNS.

Pokračuje, že ak sa problém s odpadom podcení, o niekoľko týždňov na to môže Slovensko doplatiť. "Samozrejme, nikto takúto situáciu nepredpokladal. Ale keď už vláda riešila masívne testovanie, nemyslieť na likvidáciu odpadu a s ním súvisiacu logistiku, je amatérska chyba a všeobecné ohrozenie," konštatuje strana.

 

MO SR deklarovalo, že pri skladovaní biologického odpadu z celoplošného testovania postupuje zodpovedne, bezpečne a v súlade s požiadavkami na zhromažďovanie nebezpečného odpadu. Odpad môže byť takto zhromažďovaný po dobu jedného roka, uviedlo MO SR.

Nezaradený poslanec parlamentu Richard Raši však povedal, že nebezpečný odpad pochádzajúci z celoplošného testovania nie je možné uskladňovať ako bežný. Tvrdí, že ide o infekčný zdravotnícky odpad, na ktorého likvidáciu sa vzťahuje vyhláška ministerstva zdravotníctva. To isté si myslí aj SNS.

Odpad nepochádza zo zdravotníckych zariadení, ale z účelovo zriadených odberových miest, ktoré neboli kvalifikované ako zdravotnícke zariadenia, priblížil minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO). Podotkol, že preto sa na nich vzťahuje zákon o odpadoch a súvisiaca vyhláška. Envirorezort avizoval, že preverí postup ministerstva obrany a armády pri nakladaní s biologickým odpadom.

Naď priblížil, že odpad ukladajú na jeho ďalšie nakladanie. Potom si ho môže prevziať zariadenie, ktoré je oprávnené na jeho zneškodnenie a nakladanie s ním, akým je napríklad spaľovňa, alebo môže byť prevzatý zberovou spoločnosťou. V SNS prenášanie materiálu z terajšieho zberného miesta do spaľovne vyvoláva obavy. Nikto podľa strany nedokáže zaručiť, či sa odpad napríklad nevysype a nedostane do kontaktu s ľuďmi.

Raši v utorok (1. 12.) požiadal o sprístupnenie informácií o skladovaní biologického odpadu po testovaní. Obáva sa, že dlhodobejším skladovaním nebezpečného biologického materiálu vo vojenskom areáli Mokraď môže prísť ku kontaminácii prostredia vysoko infekčnými látkami.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Silné búrky v Afganistane a Pakistane si vyžiadali najmenej 137 obetí.
Foto
V krajine vládne PEKLO: Silné búrky majú obrovské množstvo obetí
(ilustračné foto)
Česko má nového milionára! TIETO čísla mu priniesli šťastie: Poriadne si prilepšil
Bývalá česká tenistka Andrea Sestini Hlaváčková nedávno porodila druhú dcéru.
Po pôrode krutá rana: Manžel bývalej českej tenistky má rakovinu!
S Reném tvoria nerozlučnú dvojicu.
Foto
Plačková sa po rokoch vrátila k najťažším dňom: Prezradila nové detaily o NEVERE manžela! Čo by dnes robila inak?
(ilustračné foto)
Krajinu zasiahlo silné zemetrasenie: Zrútili sa náhrobné kamene, hlásia aj zranených
Zuzana sa teší z prvého vnúčaťa.
Foto
Zuzana Vačková opäť zamilovaná: Ukázala NOVÉHO muža! Je to chlap ako HORA
Izraelskí vojaci riadia tank na hraniciach s pásmom Gazy.
Mučil Izrael zamestnancov OSN? Zarážajúce obvinenia: Toto sa malo diať
(ilustračné foto)
Požiar včelárskej dielne: Podpálil ju niekto úmyselne?! Strašné, aká veľká škoda vznikla
Ilustračné foto
Okrem mrazov na Slovensku očakávajte aj NEPRÍJEMNÝ jav! Kde udrie najviac?
V seriáli Výnimočná Nikol dostáva do kolien ľudí svojím humorom.
Foto
Pauhofová prehovorila o svojom NÁVRATE z materskej: Ako zvláda pracovný kolotoč!
Juraj nevynechal ani jeden zápas Montrealu v sezóne.
Foto
Hokejoví fanúšikovia sú vo vytržení: Slafkovský zarobil balík a potvrdil štart na MS! Kto ešte príde?
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Čína a USA sú na nože! Posielajú si drsné odkazy, situácia sa zhoršuje: Čo je za tým?