Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.12.2020 12:28 | Správy | Domáce správy

Rázny krok Únie miest Slovenska: Končíme! Kritika Remišovej ministerstva

Únia miest Slovenska (ÚMS) odstupuje od memoranda o spolupráci so Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS), Združením samosprávnych krajov SK8 a Úradom podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu (dnes Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR, pozn. SITA) zo 7. januára 2020.

V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa ÚMS Daniela Piršelová. ÚMS nesúhlasí s prebiehajúcim postupom pri príprave nového programovacieho obdobia 2021 - 2027 v území a Integrovaných územných stratégií (IÚS), ktoré majú byť podkladom pre efektívne využitie zdrojov Európskej únie (EÚ).

ÚMS uviedla, že zo strany Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI SR) nepociťuje napriek snahám o dialóg partnerský prístup. MIRRI SR podľa nej nemá systémový prístup a strategické rozhodnutia boli z jeho strany nahradené zberom projektových zámerov zo všetkých oblastí a obcí bez jasného stanovenia pravidiel, čo vytvára chaos a napätie. Dôkazom majú byť odlišné postupy a prístupy vyšších územných celkov (VÚC) pri stanovovaní strategických plánovacích regiónov (SPR) a tvorbe Rád partnerstiev, ktoré majú stanovovať potreby jednotlivých krajov pri čerpaní eurofondov v rokoch 2021-27.

Únii sa nepáči fakt, že o projektoch navrhovaných mestami majú rozhodovať zastupiteľstvá vyšších územných celkov (VÚC). Podľa ÚMS navyše pristupuje ministerstvo k VÚC tak, ako by bolo nadriadené mestám a obciam a jeho experti navyše zasahujú do vytvárania dohôd medzi samosprávami a do plánovania rozvoja územia, hoci zaň nenesú zodpovednosť. ÚMS vníma situáciu navyše tak, že MIRRI SR ignorovalo reálne časové možnosti miest na prípravu dokumentov a trvalo na takom časovom harmonograme, ktorý bol už v čase jeho zverejnenia nereálny.

 

ÚMS preto žiada, aby ministerstvo pristúpilo k postupu štátov, ktoré sú pri čerpaní eurofondov podstatne úspešnejšie ako Slovensko. Zároveň žiada, aby MIRRI SR doplnilo strategický dokument o jasné vymedzenie metropolitných regiónov, aglomerácií, mestských regiónov či ohrozených území. Potrebné podľa nej bude aj predloženie nového zákona o regionálnom rozvoji, ktorý definuje zásady regionálnej politiky štátu či spôsoby jej financovania.

ÚMS dodáva, že je ochotná spoluprácu obnoviť v prípade, ak bude považovaná za skutočného partnera a ak sa MIRRI SR rozhodne zaviesť do prípravy čerpania eurofondov v programovom období 2021 až 2027 systémový prístup.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Predseda vlády Maďarska Viktor Orbán.
Viktor Orbán sa na konferencii konzervatívcov rozrečnil: Pozrite sa, čo povedal o Maďarsku!
Juraj Loj bojoval s démonmi podobne ako Ján Kroner.
Foto
Juraja Loja práca takmer pripravila o rozum: Bojoval s démonmi ako Kroner! Kto mu pomohol v najťažších chvíľach?
Money, euros and hand of a businessman saying stop fraud, corruption and money laundering in the corporate industry. Finance, bribery and person rejecting a cash or financial payment trade deal
Ako bojovať s praním špinavých peňazí? Europarlament schválil balík zákonov
Paolo Liuzzo, bývalý priateľ princeznej Beatrice.
ŠOK! Expartner († 41) britskej princeznej sa predávkoval: Našli ho MŔTVEHO v hotelovej izbe
(ilustračné foto).
Po uzavretí vzdušného priestoru nastali komplikácie: Výrazné meškania letov!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Dohodlo si Rusko kšeft storočia?! Čína poskytla pomoc lodi, na ktorú USA uvalili sankcie
Na parlament v Aténach pochodovalo 13.000 nespokojných študentov.
Na propalestínskych protestoch to vrelo! V areáli univerzity zadržali vyše 90 ľudí
Fedor Flašík * 14. 1. 1958 † 22. 4. 2024.
Foto
Podnikateľ Fedor Flašík († 66): Kde a kedy mu dajú posledné zbohom?
Platí výstraha pred horúčavami. (ilustračné foto)
Vlna horúčav vzala už 30 životov: To je extrém, teplota má vybehnúť nad 50 stupňov!
(ilustračné foto)
Košičania, spozornite: V meste má vyrásť nová stavba za 60 miliónov!
(ilustračné foto)
Fatálne mrazy u našich susedov, pestovatelia smutne reagujú: Jedným slovom, KATASTROFA!
Foto
Stihne Juraj Kucka EURO? Hráč Slovana posiela jasný odkaz