Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.12.2020 12:48 | Správy | Domáce správy
Foto

Čaputová vymenovala rektora Vysokej školy sv. Alžbety: Príhovor prezidentky sa mu nepočúval ľahko

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vo štvrtok vymenovala Juraja Bencu za rektora Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Bratislave.

V príhovore uviedla, že tak ako každý rektor, aj on má zodpovednosť nielen voči učiteľom, študentom a zamestnancom školy, ale predovšetkým voči celej spoločnosti. Poukázala aj na odlev študentov do zahraničia.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

"Pred niekoľkými dňami Inštitút vzdelávacej politiky pri ministerstve školstva zverejnil štúdiu, ktorej závery by nás mali znepokojiť. Na štúdium do zahraničia nám z republiky odchádza už približne polovica našich najlepších, najúspešnejších maturantov z matematiky a tretina najlepších maturantov v slovenskom jazyku a literatúre," povedala prezidentka. Zdôraznila, že odlev talentov zo Slovenska sa stupňuje, lebo len malá časť z nich sa chce neskôr vrátiť do vlasti. "Slovenské vysoké školy tak prichádzajú o dobrých študentov a SR prichádza nielen o inovatívnych, kvalifikovaných a produktívnych pracovníkov, ale aj občanov zveľaďujúcich svoju krajinu," uviedla prezidentka.

V príhovore odznelo, že najčastejším dôvodom, pre ktorý sa študenti rozhodujú študovať v zahraničí, je, že zahraničné školy majú lepšie meno ako tie na Slovensku. "Bolo by voči viacerým univerzitám na Slovensku nespravodlivé, keby sme tvrdili, že napríklad české vysoké školy sú na tom oveľa lepšie. Faktom však je, že si to väčšina našich najúspešnejších študentov myslí. V tejto situácii nám nepomôže, ak ich budeme len slovne presviedčať, že sa mýlia," poznamenala hlava štátu.

 

"Ak myslíme na budúcnosť a na to, aké výkony budú musieť naše vysoké školy podávať, nemôžeme prehliadnuť zjavné nedostatky, ktoré nezlepšujú obraz nášho vysokého školstva v očiach verejnosti, ani nezlepšujú ich renomé v očiach najúspešnejších maturantov," uviedla Čaputová. Podotkla, že si veľmi váži všetko dobré, čo učitelia a zamestnanci Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Bratislave v doterajšom pôsobení vykonali, ocenila predovšetkým prácu v zahraničných misiách. "Ale musím dodať, že k vašej vysokej škole dnes smerujú aj isté pochybnosti. Poukazujú na to, že titul PhD. získavali aj ľudia z verejnej sféry, ktorí sa nevenujú vedeckému výskumu či odbornej práci v odboroch, ktoré garantuje vysoká škola svätej Alžbety. A tiež, že hodnosť profesora v odboroch ošetrovateľstva, verejného zdravotníctva či sociálnej práce bol udelený v počte, ktorý je násobne väčší ako počet udelených hodností v týchto odboroch, napríklad v Českej republike," uviedla prezidentka. Zároveň verí, že rektor sa vo funkcii zameria nielen na dobré meno vysokej školy, ale aj vysokého školstva, aby na pochybnosti o udeľovaných tituloch nemala verejnosť v budúcnosti už žiaden dôvod.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!
Verí, že do poroty v Let’s Dance v nedeľu zasadne.
Foto
Do porotcovského kresla Let´s Dance mieri spevácka legenda: Neuveríte, o koho ide!
Donald Trump.
Trumpovi ide o veľa: Najvyšší súd rozhoduje o jeho osude! Verdikt môže mať ďalekosiahle dôsledky
Pre doktora si kolegovia pripravili nádherné prekvapenie
Záchranári sa po 32 rokoch lúčili s kolegom Liborom: Obrovské PREKVAPENIE, nezmohol sa na slovo
Ilustračné foto
Taliansko sa búri: Ostro odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera!
Hanychová krátko po pôrode milionára opustila.
Spor medzi Hanychovou a Soukupom sa vyostruje: Keď TOTO urobíš, vytrhnem ti... Drsné VYHÁŽKY!
Pilot dal vyskúšať svojim deťom riadenie. (Ilustračné foto)
Smrteľný pád lietadla po príšernej chybe pilota: Nechal riadiť deti? Desivé POSLEDNÉ slová a detaily tragédie!
Ilustračné foto
Čína si predvolala na koberček nemeckú veľvyslankyňu: Pozrite sa, ako na to zareagovala
ilustračné foto
Rusko pení: Tvrdí, že zaútočí na Poľsko! Prezradilo, kedy by k tomu mohlo dôjsť
Ilustračné foto
Žena bojovala o život po tom, ako sa napila z kávy na letisku: ŠOKUJÚCI dôvod! Môže sa to stať aj vám
Richard Sulík
Sulík sa chce dostať do europarlamentu: Ochraňujme prírodu, ale nezničme si európsky priemysel, tvrdí