Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.12.2020 19:15 | Šport | Šport mix

Lyžiarska asociácia vracia úder: Čelíme precedensu, ktorý nemá obdobu!

Slovenská lyžiarska asociácia (SLA) zverejnila v stredu otvorený list ako reakciu na utorňajšie udalosti, keď sa Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR rozhodlo kontroverzie v slovenskom lyžovaní riešiť podporou novovznikajúceho Združenia slovenských lyžiarov.

Ministerstvo avizovalo odobrať SLA štatút národného športového zväzu, podľa štátneho tajomníka pre šport Ivana Husára bolo treba zasiahnuť pre neutíchajúce konflikty. Športová redakcia TASR uverejňuje otvorený list SLA v plnom znení a bez redakčných úprav:

"Otvorený list Slovenskej lyžiarskej asociácie

V týchto dňoch, ako už iste všetci postrehli, čelíme precedensu, ktorý v histórii športu nemá obdobu. Napriek tomu, že ani Ministerstvo školstva, vedy výskumu  a športu, ani Ministerstvo financií nezistilo kontrolami žiadne pochybenia, resp. niektoré kontroly ani ukončené neboli, napriek tomu splnomocnenec vlády pre šport Karol Kučera verejne vyhlásil, že SLA prišla o štatút národného športového zväzu.

Neskôr toto vyjadrenie korigoval štátny tajomník MŠVVaŠ  Ivan Husár, ktorý sa vyjadril, že SLA bude odobraný štatút národného športového zväzu max. do 2 dní a alternatívou je ZSL, ktorý nahrádza SLA. Ten však podľa zákona ani nespĺňa kritériá na udelenie štatútu národného športového zväzu ani ku dnešnému dňu a už vôbec nie v čase, kedy to prezentoval štátny tajomník spolu s predstaviteľmi Vlády SR. SLA zastrešuje všetky športové odvetvia (7 odvetví), ktoré majú aktívnych pretekárov, na rozdiel od zväzu vybratého štátnym tajomníkom, ktorý v žiadnom prípade nezastupuje väčšinu lyžiarov na Slovensku.

Štátny tajomník Ivan Husár vo vyhlásení na tlačovej konferencii argumentoval počtom členov z nepodloženého právneho dokumentu, a týmto svojím konaním oklamal médiá, širokú verejnosť ako aj členov vlády SR, ktorí sa na jeho tlačovej konferencii zúčastnili. Až na druhý deň po jeho verejnom vystúpení a masívnej mediálnej kampani zmätení a zavedení členovia SLA poslali niekoľko žiadostí o vystúpenie zo SLA ako fyzické osoby.  Voči takémuto konaniu SLA podnikla právne kroky na ochranu svojich práv, ako aj všetkých jej členov, zároveň sa obracia na súdy Slovenskej republiky, kde si bude vymáhať všetky vzniknuté škody týmto jeho konaním. V prípade potreby sa SLA obráti aj na Medzinárodný arbitrážny súd.

 

SLA si nie je vedomá žiadneho porušenia pravidiel FIS ani iných pravidiel, a preto nevidí dôvod na to, aby podľa stanov Medzinárodnej lyžiarskej federácie SLA nemala byť považovaná za pridruženého člena FIS.  SLA má v radoch členov stále viac ako 4000 členov (vystúpilo 46 členských klubov z 4419 z celkového počtu 4419 členov SLA) Pritom väčšina členov vystúpených klubov ani nemá informáciu o tom, že ich materský klub o vystúpenie zo SLA požiadal.

Predsedníctvo SLA a 6 zo siedmych odvetví  SLA sa dištancuje od zavádzajúcich vyjadrení štátneho tajomníka MŠVVaŠ Ivana Husára a upozorňujú  všetkých členov asociácie, ale aj členov iných športových zväzov a všetkých priaznivcov akýchkoľvek športov na skutočnosť, že takéto uplatňovanie a demonštrácia politickej moci a zasahovanie do autonómie športového zväzu vytvára precedens,  ktorý nemá miesto v demokratickej krajine a môže rovnako postihnúť ktorýkoľvek iný športový zväz v Slovenskej republike.

Vedenie SLA,
s podporou odvetvia bežeckého lyžovania, snowbordingu, akrobatického lyžovania, skokov na lyžiach, severskej kombinácie, lyžovania na tráve i časti odvetvia alpského lyžovania"

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Speváčka trpela v bolestiach dva týždne.
Foto
Desivé dni Veroniky Nízlovej: Slzy a neutíchajúca bolesť! Twiinske zistili nepríjemné ochorenie
Bývalého mafiánskeho bossa Černáka čaká súd, ktorý rozhodne o jeho prepustení z basy.
Foto
Bývalý kulturista Reichel má pre Černáka drsnú výzvu: Ak bossa mafie prepustia, chce s ním bojovať!
Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky.
Dlh v zdravotníctve vyrástol na 817 miliónov eur: Mohol byť ešte vyšší
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Toto Amerika nemala robiť! Čína zúri: Hrozí ďalší konflikt? Ich slová hovoria za všetko
 Nitrianski colníci zadržali falzifikáty riflí za 1,69 milióna eur
Foto
Nitriansky colníci zhabali fejky za 1,69 MILIÓNA! Odhalil ich tento DETAIL
Sydney Sweeney
Foto
Filmová producentka totálne NALOŽILA známej herečke: Nevie hrať a nie je ani PEKNÁ!
Minister označil udalosť za zbytočnú tragédiu.
Boj proti medveďom: Z envirorezortu sa presunie 200.000 eur zásahovým tímom
Vláda rozhodla o zákone o Slovenskej televízii a rozhlase! Čo sa mení?
Na snímke poslankyňa NR SR Mária Kolíková (SaS).
Zákony o strategických investíciách a VO sú podľa SaS nebezpečné: Sme zásadne proti
(ilustračné foto)
Zlé správy z Ukrajiny! Rusi tvrdo udreli: Zasiahli obytné oblasti
Úrad na ochranu osobných údajov uložil hnutiu pokutu, OĽaNO sa odvolalo.
Úradu na ochranu osobných údajov nemá šéfa už 4 roky: nového predsedu navrhnú bez hodnotiacej komisie
Europarlament. (ilustr. foto)
Voľby do europarlamentu sa blížia: Ako požiadať o hlasovací preukaz?