Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.12.2020 18:38 | Správy | Politika

Smerácky poslanec bez okolkov skritizoval rozpočet: Obrovská tragédia a absurdistan

Obrovská tragédia, absurdistan, cesta 11 rokov späť. Poslanec Ľubomír Petrák (Smer-SD) takto označil návrh rozpočtu pre kapitolu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR na nasledujúci rok.

Počas diskusie v Národnej rade (NR) SR kritizoval nízke výdavky na vzdelanie či vedu, navýšenie administratívnych výdavkov, ale aj nepomerne vysoký nárast financií na šport v porovnaní so vzdelaním. Hovorí, že takýmto štýlom v kombinácii s dlhodobým zatvorením škôl počas pandémie nového koronavírusu vláda vychová stratenú generáciu. "Pokiaľ chcete posúvať Slovenskú republiku dopredu týmto spôsobom, hoďte uterák do ringu, lebo to bude najlepšie, čo pre túto krajinu môžete v oblasti školstva urobiť," povedal Petrák. Vzhľadom na vyjadrenie ministra financií Eduarda Hegera (OĽANO) pri predkladaní návrhu rozpočtu by očakával nárast financií pri školstve. Myslí si, že jednoznačnou odpoveďou na aktuálne problémy školstva, ako je masívny odlev mozgov do zahraničia, ohrozenie miest automatizáciou, či pokles úrovne, musí byť lepšia kvalita vzdelávania, znalostná ekonomika a masívne investície do školstva.

Namieta, že medziročné porovnanie očakávaných výdavkov v roku 2020 v porovnaní s návrhom na rok 2021 je mínus 1,1 percenta HDP. Hovorí o podpriemernom vynakladaní financií na vzdelávanie. Okrem nelogických krokov pri balíku na podporu regionálneho školstva kritizoval aj nízky rozpočet pre vysoké školy. "Chcete sanovať odlev mozgov do zahraničia, na druhej strane zásadným spôsobom beriete peniaze vysokým školám," podotkol. Pripomenul aj nesúhlas ministra školstva so znižovaním limitov bežných transferov pre verejné vysoké školy v záveroch k návrhu rozpočtu. "Robíte si srandu z NRSR? Z vysokoškolských učiteľov a študentov v tejto krajine? To nemyslíte vážne, keď minister školstva napíše takéto tvrdenie do záveru návrhu kapitoly rozpočtu na rok 2021," podotkol. Vyhlásil, že vláda neposúva Slovensko a vysoké školstvo dopredu, ale 11 rokov späť.

Kritizoval i nepomerný nárast financií pre šport - medziročne o 58,9 percenta. Poukázal na lokality, kde je dvojzmenná prevádzka na základných školách, na nedobudované kapacity materských škôl či priestorov, v ktorých prebieha výučba. Za 50 miliónov eur by sa podľa neho dala vyriešiť väčšina modernizačného dlhu. "Namiesto toho idete naliať ďalších 50 miliónov do športu?" poznamenal s otázkou, či šport tak veľmi posunie ekonomiku dopredu. S jeho dofinancovaním by nemal problém, keby sa hýbalo dopredu celé školstvo. Odmieta ale nárast financií pre šport na úkor samotného vzdelávania.

 

Radovan Sloboda (SaS) reagoval tým, že výdavky na šport predstavujú 30 eur na jedného obyvateľa, čo je "na chvoste" v porovnaní s európskymi krajinami. Mali by sa podľa neho ešte navýšiť. Hovorí, že po rokoch vlády Smeru-SD ostal dlh na športovej infraštruktúre vo výške pol miliardy eur.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Tyumen, Russia - January 21, 2020: TikTok and Facebook application  on screen Apple iPhone XR
Známa sociálna sieť unikla pokute len o chlp: Prečo sa Európska komisia obáva o bezpečnosť detí?
recycling Plastic in junkyard wait for recycling.The plastic  waste can  reused many times  ,decreased air pollution and greenhouse gases
Zatočí svet s plastami? V Kanade odštartovalo rokovanie: Odzneli tam slová do boja
Biely dom (ilustračná fotografia).
Ukrajina je o krôčik bližšie k sľúbenej vojenskej pomoci od USA: Pentagón je pripravený
Lutz Berlemont-Bernard - Stadt-Land-Fotografie - Israel von Norden bis Süd
Grécko zavalili mračná prachu zo Savany: Takéto niečo nezažili roky! Úrady varujú
Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu