Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.12.2020 05:00 | Správy | Domáce správy

Jeden darca zachránil až 4 životy: Po odobratí orgánov v Bratislave začal boj o čas!

Nevídaný zákrok! Aj napriek obmedzeniam, ktoré spôsobil koronavírus, sa v Univerzitnej nemocnici v Bratislave odohrala komplikovaná operácia.

Tímom slovenských a českých lekárov sa podaril multiorgánovy odber od jedného mŕtveho darcu. Orgány sa potom transplantovali štyrom pacientom, ktorým takto zachránili život. Okrem pečene a obličiek odborníci dokonca odobrali aj pľúca, ktoré sú podľa expertky na odbery orgánov Zuzany Žilinskej najzraniteľnejšie. Pre pacienta v Prahe ich muselo za náročných logistických manévrov prevážať vojenské lietadlo.

V ružinovskej nemocnici v Bratislave sa stretli tri tímy odborníkov zo Slovenska a susedných Čiech. Darcovi po mozgovej smrti úspešne odobrali pľúca, obličky a pečeň. Podľa hovorkyne nemocnice Evy Kliskej tak dostali šancu na lepší život štyria ľudia. Pľúca boli prevezené do pražskej nemocnice Motol, kde ich transplantovali pacientovi zo Slovenska, keďže u nás sa táto operácia nevykonáva. A pretože príjemcovi sa pľúca museli dodať do niekoľkých hodín, orgán urýchlene transportovalo české vojenské lietadlo.

Ako uviedla Zuzana Žilinská, odborníčka ministerstva zdravotníctva (MZ SR) pre orgánové transplantácie, pľúca sú najzraniteľnejším orgánom a ich prevoz je nesmierne náročný proces, ktorý si vyžaduje perfektnú organizáciu času. „Darcovi sa musel vykonať PCR test a museli sa vylúčiť aj prenosné ochorenia,“ upresnila Žilinská.

 

„Na konci dňa sme zachránili životy štyrom ľuďom. Som veľmi rada, že aj napriek pandémii a za dodržiavania prísnych protiepidemických opatrení sme v darcovskom a transplantačnom programe pokračovali i naďalej a zachránili tak niekoľko životov,“ skonštatovala riaditeľka Univerzitnej nemocnice Bratislava Renáta Vandráková.

Pandémia ich nezastavila

Koronavírus zamával aj s darcovským a transplantačným programom. V ohrození bol na jar, počas prvej vlny pandémie, keď boli pozastavené výmeny obličiek. Počas druhej vlny však podľa hovorkyne nebol program prerušený ani na jednu hodinu. Svedčí o tom aj počet vykonaných operácií. „V Bratislavskom transplantačnom centre sme urobili 39 transplantácií obličiek, z toho 5 od živých darcov a 34 od darcov mŕtvych,“ konkretizuje Žilinská.

Kto môže byť darcom orgánov?

Darcovia môžu byť mŕtvi, ale aj žijúci. Žijúci darcovia môžu darovať za prísnych legislatívnych podmienok jednu obličku a časť pečene. Darca musí zároveň podpísať súhlas s darovaním a skutočnosťou, že sú mu známe všetky riziká súvisiace s odberom. Mŕtvi darcovia sú pacienti s bijúcim srdcom, ktorí zomreli následkom mozgovej smrti a ktorí počas svojho života nevyjadrili nesúhlas s darovaním orgánov po smrti. V opačnom prípade je každý z nás potenciálnym darcom. Ak niekto vyslovene nechce, aby jeho orgány dostal po smrti niekto iný, musí sa prihlásiť do registra nedarcov. Ak sa v ňom človek nenachádza, vo väčšine prípadov o darovaní rozhodne rodina.

 

Je to boj s časom

Zuzana Žilinská, hlavná odborníčka MZ SR pre orgánové transplantácie

- Multiorgánový odber bol osobitý najmä v tom, že boli odobraté aj pľúca, ktoré sú najzraniteľnejšie a logistika ich transportu je nesmierne časovo náročná. V prvom rade sme požiadali o potvrdenie, že potenciálny darca orgánov nebol evidovaný v registri nedarcov. Následne bola dvakrát potvrdená smrť mozgu v súlade s právnymi predpismi. Boli vylúčené prenosné ochorenia, zhodnotená funkcia orgánov zvažovaných na transplantačné účely. Vyžadoval sa aj negatívny výsledok PCR testu na ochorenie COVID-19.

 

Rekordný rok

Na Slovensku sa transplantujú obličky, pečeň, srdce a pankreas. Pľúca slovenským pacientom vymenia v pražskej nemocnici Motol. Jeden človek dokáže zachrániť až 7 životov. Darovať totiž môže pečeň, srdce, pankreas, obličky, tenké črevo a pľúca. Takýchto darcov je však veľmi málo. Podľa údajov Slovenskej transplantologickej spoločnosti sa v minulom roku vďaka transplantácii podarilo zachrániť 259 životov. Rok 2019 tak patril medzi najúspešnejšie. V celkovom rebríčku sme v porovnaní s ostatnými európskymi krajinami na 15. mieste z 27.

 

Koľko ľudí čaká na orgán

Máme viac ako 4-tisíc ľudí s transplantovaným orgánom

254 aktívnych čakateľov na obličku

36 aktívnych čakateľov na srdce

27 aktívnych čakateľov na pečeň

 

Ako rýchlo je potrebné transplantovať orgány?

Pľúca: 5-7 hod

Pečeň: 10 - 14 hod.

Oblička: 24 - 36hod.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: lut, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ilustračné foto.
Trpíte bolesťou chrbta? Môže ísť o VÁŽNE ochorenie! Kedy treba okamžite vyhľadať POMOC
Ilustračné foto
Ukrajina zverejnila počet nezvestných: To číslo trhá srdce! Smutné slová Kyjeva
Zarážajúci moment zo Španielska: Fanúšik požiadal hráča o dres, ten si vypýtal peniaze!
Americká vlajka a čínska vlajka (ilustračná fotografia).
Veľký krok medzi USA a Čínou: Stalo sa to po vyše roku! Ako dopadol rozhovor ministrov?
Speváčka a vášnivá astrologička Marcela Laiferová
Úprimná rada astrologičky Marcely Laiferovej: Chcete byť ŠŤASTNÍ? Viem, ako na to
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj pristúpil k razantnému kroku: Vyvolal vlnu rozhorčenia! Čaká Ukrajinu ďalšia mobilizácia?
Siamské dvojičky Daisy a Violet Hiltonové.
Krutý osud siamských dvojičiek: Violet žila s mŕtvou sestrou niekoľko dní! Matka ich predala a... Trpké detaily ich života
Janko dal zbohom svojej legendárnej ofine.
Foto
Vypadnutie Jána Tribulu z Let’s Dance: Redaktor prišiel o ofinu aj o všetky nervy!
Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák
Súdna rada rokuje o odvolaní Mazáka: Ten zo zasadnutia odišiel, čo je za tým?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Putin hovorí o katastrofálnych následkoch: Stretol sa s prezidentom Iránu a... Takto to dopadlo!
Ilustračné foto
Najnebezpečnejší ostrov na Zemi? Cudzincov tam čaká SMRŤ! Desivé, čo sa o ňom hovorí
Michal Šimečka a Robert Fico
Progresívne Slovensko kritizuje Fica: Premiér hovorí a koná ako geopolitický analfabet