Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.12.2020 14:01 | Správy | Zahraničné správy

Čas na rokovania sa kráti: Veľvyslanci vystríhajú hlavného vyjednávača pre brexit pred jednou vecou

Veľvyslanci členských štátov Európskej únie (EÚ) vyzvali hlavného vyjednávača pre brexit Michela Barniera, aby sa nenechal dotlačiť k zlej obchodnej dohode s Britániou, keďže čas na rokovania sa kráti.

Barnier prostredníctvo videokonferencie z Londýna, kde rokovania pokračujú, informoval veľvyslancov, že rozhovory so zástupcami Británie stále viaznu. Obom stranám sa nedarí dosiahnuť prielom v kľúčových sporných bodoch, ktorými sú rybolov, pravidlá spravodlivej hospodárskej súťaže a mechanizmus riešenia sporov.

"Dohoda stále visí na vlásku," uviedol nemenovaný diplomat EÚ, ktorý sa zúčastnil na brífingu. Dohodu o voľnom obchode je potrebné dokončiť do 1. januára, keď sa na Britániu prestanú vzťahovať pravidlá EÚ pre vnútorný trh a colnú úniu. Ale s blížiacim sa termínom stúpa pravdepodobnosť tzv. tvrdého, neriadeného brexitu bez dohody.

Ďalší vysoký diplomat uviedol, že niekoľko z 27 členských štátov EÚ by bolo radšej, keby rokovania pokračovali aj po skončení prechodného obdobia 31. decembra, aj keby to znamenalo krátke obdobie "bez dohody". Iný diplomat skonštatoval, že v EÚ panuje obava, aby časový tlak neprinútil vyjednávačov uzavrieť neuspokojivú dohodu. "Povedali sme mu (Barnierovi): nerob to," povedal.

 

Británia opakovane upozornila, že nebude súhlasiť s predĺžením prechodného obdobia aj po 31. decembri, aby rokovania mohli pokračovať a obchod fungoval ako doteraz.

Tretí diplomat EÚ uviedol, že hoci tento týždeň pokračujú intenzívne rokovania v Londýne, stále nie je jasné, či vyjednávači dokážu prekonať rozdielne názory na tri sporné body.

"Keďže sa blížime ku koncu rokovaní o brexite, niektoré členské štáty sú trochu nervózne," uviedol diplomat po stretnutí veľvyslancov s Barnierom.

Podľa zdrojov z Bruselu si Barnier myslí, že o výsledku osemmesačných rozhovorov sa rozhodne v najbližších dňoch, možno neskoro večer vo štvrtok alebo v piatok. Predstavitelia Spojeného kráľovstva nemajú formálny termín na skončenie rokovaní, ale súkromne súhlasia s tým, že nasledujúcich pár dní by mohlo byť zásadných.

Jeden z európskych diplomatov potvrdil, že medzi vyslancami členských štátov vládla "frustrácia", keďže stále nie sú schopní doma povedať, či bude alebo nebude dohoda.

Barnier zvolal v stredu ráno brífing pre vyslancov po tom, čo niektoré členské štáty - najmä Francúzsko a Holandsko - vyjadrili obavy, že vyjednávači EÚ sa príliš podriaďujú požiadavkám Spojeného kráľovstva.

Podľa jedného z diplomatov to bolo v podstate "cvičenie na upokojenie nervov v Paríži a inde", a na ubezpečenie členských štátov, že Barnierov tím bude naďalej obhajovať základné záujmy EÚ, a to aj v oblasti rybolovu.

Akúkoľvek dohodu musia pritom ratifikovať členské štáty EÚ, ako aj britský a európsky parlamentom, čo si vyžiada čas.

Barnier v stredu zároveň informoval kľúčových europoslancov, ktorým sa nepáči predstava, že by sa hlasovanie v Európskom parlamente mohlo uskutočniť až na budúci rok s tým, že dohoda bude mať do ratifikácie dočasnú platnosť.

"Dohodu je potrebné dosiahnuť do niekoľkých dní, pokiaľ majú členské štáty a Európsky parlament dokončiť svoje príslušné postupy pred koncom prechodného obdobia. Demokratická kontrola nie je predmetom rokovania," uviedol nemecký europoslanec David McAllister.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Niečo sa deje so Schumacherom? Kroky rodiny vás prekvapia
Rodičom sa okresanie balíčka nepáči.
Vláda sa chystá okresať rodinný balíček, odkaz od rodičov: Neberte peniaze našim deťom!
Moderátor sníva o ceste do Bhutánu.
Foto
TRAPAS Martina Nikodýma: On o ničom nevedel, no keď to zistil... Ja vás zabijem!
Opitý vodič sa zranil pri náraze vozidla do stĺpa v Prešove.
Foto
Opitý vodič to napálil rovno do stĺpa! Nenormálne, koľko nafúkal: FOTO z nehody
Podnikateľ bojuje s rakovinou lymfatických uzlín.
Chorého Fedora Flašíka previezli do cudziny: Zachránia ho na klinike prominentov?!
(ilustračné foto)
Slováci, pozerajte na oblohu! Uvidíte tam niečo nezvyčajné
Bratislavské módne dni.
Foto
FOTOGALÉRIA z Bratislavských módnych dní: Nahodená Šimkovičová prišla s dcérou a aha, kto ukázal ZADOK!
Spišský hrad, Slovensko.
Komplikácie s obnovou Spišského hradu: Rekonštrukcia natrafila na ďalší problém
(ilustračné foto)
Idem si po alebo pre vodu? Správna možnosť je len jedna! Vždy sa používa táto predložka
Bombardér B-1 Lancer (ilustračné foto).
Pád strategického bombardéra má tragickú dohru: Rusko informovalo o úmrtí, pátranie ďalej pokračuje
ilustračné foto
Irán pod zúrivou paľbou Izraela: Zasiahli výbuchy aj jadrové zariadenia?!
(ilustračné foto)
Pozor! Čierny kašeľ úraduje v tomto kraji: Čísla stúpajú, buďte opatrní