Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.12.2020 12:00 | Správy | Domáce správy

Čo prinesie Slovensku vakcinácia na COVID: Čakajú nezaočkovaných obmedzenia?

Veľa otázok, málo odpovedí. Na Slovensko by mala do konca roka doraziť prvá várka vakcín proti vírusu COVID-19, do ktorých vkladá premiér Igor Matovič (47) obrovské nádeje.

Jeho vláda sľubuje, že očkovanie bude na dobrovoľnej báze, no spolieha sa na zodpovednosť ľudí a dúfa, že sa ich dá zaočkovať čo najviac. Mnohí však netaja obavu z toho, že vakcína bola vyvinutá príliš rýchlo, čo môže mať zdravotné riziká. Nový Čas zisťoval, či skutočne môže byť nebezpečná a aké sankcie hrozia tým, ktorí sa očkovať odmietnu. Prvé vakcíny od firmy Pfizer a BioNTech by mali doraziť na Slovensko v druhej polovici decembra, pričom už v pondelok požiadali o podmienečnú registráciu v EÚ.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Rezort zdravotníctva tvrdí, že ako prví sa budú očkovať tí, ktorí pracujú priamo s nakazenými ľuďmi - zdravotníci, policajti, hasiči, vojaci a takisto ľudia, bez ktorých chod krajiny nemôže fungovať. „Treťou skupinou sú pracovníci v domovoch sociálnych služieb. Nasledovať budú ľudia starší ako 65 rokov a klienti domovov sociálnych služieb, ktorí patria medzi najrizikovejších, a takisto pacienti s chronickými chorobami,“ vysvetľuje hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová, ktorá zdôraznila, že očkovanie bude dobrovoľné a dostupné pre ostatných už koncom prvého štvrťroka budúceho roka.

 

Sankcie za odmietnutie?

Dobrovoľnosť prízvukujú všetky koaličné strany. „Očkovanie bude dobrovoľné, to vás môžem uistiť,“ hovorí vicepremiérka Veronika Remišová. Ľudia sa však obávajú toho, že pôjde o rovnakú „dobrovoľnosť“, akú sme zažili pri plošnom testovaní, a teda, že bez vakcíny nebudú môcť navštíviť napríklad reštauráciu či hromadné podujatie. „Čo ja viem, tak na Slovensku nie, ale môže sa stať, že budú cezhraničné obmedzenia, alebo keď budete chcieť niekam odletieť, tak vám povedia, že nemôžete,“ hovorí členka zdravotníckeho výboru Zuzana Šebová zo Sme rodina. Viaceré krajiny už pritom avizujú, že nezaočkovaní budú mať s cestovaním problém. Ministerstvo ale na otázku, či podobné obmedzenia čakajú aj Slovákov, odmietlo odpovedať.

Je vakcína bezpečná?

Ďalšie obavy vyvoláva rýchlosť, akou bola vakcína vyvinutá. Mnohí sa pýtajú, či nemôžu mať po očkovaní dlhodobé následky. „Riziká sú, samozrejme, ale práve preto sa robia klinické štúdie, aby sa vyselektovali iba tie bezpečné a účinné liečivá, resp. v tomto prípade vakcíny. To je celý zmysel klinického testovania. Bez neho bola medicína v minulosti naozaj nebezpečná. Našťastie, to už máme za sebou,“ hovorí molekulárny biológ Peter Celec, ktorý si myslí, že zaočkovať by sa malo dať čo najviac ľudí. Takisto však odporúča dobrovoľnosť.

Otvoriť galériu
Zdroj: anc

Odškodnenie za dôledky očkovania?

Obavy z bezpečnosti očkovania otvorili debatu o tom, či by štát alebo farmafirmy mali odškodniť tých, ktorým vakcína môže uškodiť. „Vakcíny môžu mať nežiadúce vedlajsie učinky, niekedy aj závažné. Obavy sú opodstatnené, ak nejaká vakcína neprešla kompletným testovaním. V 3. fáze sú vakcíny testované na desiatkach tisícoch ľudí práve preto, aby sa zachytili aj možné veľmi zriedkavé vedľajsie účinky. Samozrejme, že ak sa niečo vyskytne v jednom prípade z milióna, tak sa to ani v takýchto veľkých štúdiách nemusí ukázať. Preto regulačné úrady musia zvažovať možné riziko z vakcíny a reálne riziko z danej choroby,“ myslí si Celec.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: len, df, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Dara Rolins niesla záplavy veľmi ťažko.
Dara Rolins v centre šialených záplav v Dubaji: Taký EXTRÉM ešte nezažila
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Krvavý útok na Ukrajine: Rusi udreli smrtiacou silou! FOTO zo zasiahnutého mesta
Hikers on the Haiku stairs, otherwise known as Stairway to Heaven, on Oahu, Hawaii.
Počuli ste o Schodoch do neba? S ich návštevou sa môžete rozlúčiť: Za všetko môže bezohľadnosť turistov
 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Ukrajina vyšla s pravdou von: Zničili ruský bombardér! Súvisí to s nedávnou nehodou?
Ilustračné foto
Cestujúci si toto letisko nevedia vynachváliť: Najlepšie na svete! Skončili naši susedia aspoň v TOP 10?
Jana pustila do sveta nový album Obyčajnosti.
Foto
Úspech Jany Kirschner za hranicami: O takomto niečom môžu mnohí umelci len snívať!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izraelské besnenie zasiahlo ďalšiu krajinu: Toto nevyzerá dobre! Čo chcú dosiahnuť?
(ilustračné foto)
Ruský bombardér dokončil bojovú misiu a... Zrútil sa! Spustila sa záchranná akcia
Judge holding gavel in courtroom
V Nemecku takmer došlo k najhoršiemu: Extrémisti plánovali únos ministra a zvrhnutie vlády!
Foto
Tréner Kozák v deň 70. narodenín rozprával o hriechoch minulosti: TOTO Weissovi ml. nikdy nezabudne
Herec si z toho ťažkú hlavu nerobí.
Milo Kráľ prezradil, koľko mu zarobí hudba: Za TOTO by máloktorý muzikant hral
Na snímke starosta Kyjeva Vitalij Kličko
Prehrá Ukrajina vojnu už tento rok?! Znepokojivé varovanie z USA: To znie zle