Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.12.2020 18:09 | Správy | Domáce správy

Za ľudí prezradilo svojich favoritov na šéfa prokurátorov: Dostál a Grendel nie sú nadšení

Podpredseda Národnej rady (NR) SR Gábor Grendel (OĽANO) a poslanec Ondrej Dostál (SaS) nevnímajú pozitívne, že strana Za ľudí oznámila mená svojich favoritov.

Prioritou v rámci koalície by podľa nich malo byť dohodnúť sa na spoločnom kandidátovi na generálneho prokurátora. Dostál nevníma pozitívne ani skúšobné hlasovanie v koalícii, uprednostňuje dohodu po rokovaní. Grendel to považuje za spôsob, ktorý ich môže posunúť bližšie k dohode.

"Prioritou je dohodnúť sa v rámci koalície na spoločnom kandidátovi, akékoľvek hádzanie mien do pléna, s kým súhlasíme, s kým nesúhlasíme, by len sťažilo proces dohody," skonštatoval Grendel. Poznamenal, že klub OĽANO je najväčší v parlamente a mohol by si dovoliť "risknúť" prvé kolo voľby, pretože by sa s veľkou pravdepodobnosťou do druhého kola dostal niekto z favoritov hnutia. V súvislosti s oznámením favoritov zo strany Za ľudí poznamenal, že si nechce mená odkazovať cez médiá. Myslí si, že by to neprospelo veci.

"Zotrvám na tom, že nebudem hovoriť žiadne mená. Najprv by sme sa mali dohodnúť v rámci vládnej koalície, až potom hovoriť, na kom sme sa dohodli," reagoval Dostál. Myslí si, že k šanciam na dosiahnutie dobrej dohody neprispieva, ak strany začnú predstavovať svojich kandidátov. Osobne nepovažuje za veľmi dobré ani indikatívne hlasovanie, uprednostňuje rokovania. Nechcel povedať, či poslanecký klub SaS vidí prienik pri niektorých kandidátoch s niektorou stranou.

 

V súvislosti s tým, že Generálna prokuratúra (GP) SR je aktuálne bez vedenia, obaja uprednostňujú čo najstarostlivejší výber kandidáta, hoci by boli radi, keby mali prokurátori vedenie. Grendel poznamenal, že polícia a prokuratúra fungujú a pokračuje aj vyšetrovanie viacerých káuz.

Odsunutie diskusie o reforme justície a ústavných zmenách ani jeden z nich nepovažuje za vydieranie. "Je to súčasť očisty justície a prirodzenou súčasťou očisty by mala byť aj voľba generálneho prokurátora, ak sa na časti nevieme dohodnúť, je fér počkať si, aby dohoda bola komplexná," uviedol Grendel. Dodal, že na konci dňa novela schválená bude a koalícia postupuje v zmysle programového vyhlásenia vlády.

Dostál tiež verí, že presunutie novely bolo v dobrej viere a nejde o nátlak v súvislosti s voľbou kandidáta na šéfa GP. Je presvedčený, že dôvodom je doriešenie otvorených otázok. V súvislosti s novelou si nemyslí, že by mal Ústavný súd (ÚS) SR disponovať právomocou posudzovať súlad ústavných zákonov s Ústavou SR. "Takáto právomoc nebola daná ÚS," podotkol s tým, že si ju prisvojil rozhodnutím o sudcovských previerkach. Pripustil, že ak by tak urobil pri inej veci, napríklad ohrození základov právneho štátu, asi by sa na to pozerali inak.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Hokejisti Spišskej Novej Vsi v piatom zápase semifinále play-off Tipos Extraligy hostili Košice.
Sp. Nová Ves - Nitra ONLINE: Sledujte prvý finálový zápas hokejovej extraligy
Andrej Babiš a Monika Babišová.
Foto
Andrej Babiš išiel s pravdou von: Rozvod po 30 rokoch! Emotívne slová o ich vzťahu
(ilustračná fotografia).
Odborníci WHO sú v šoku: Desivé odhalenie o vtáčej chrípke! Ochorenie sa rozšírilo aj na...
Ruský prezident Vladimir Putin.
Ďalšia rana pod pás pre Rusov: Európska únia to nenechá len tak, pripravuje úder
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Aktualizované
Je rozhodnuté! NATO podá Ukrajine štedrú pomocnú ruku: Pozrite sa, čo dostanú
Prezidentka Zuzana Čaputová
Foto
Čaputová o obavách odborníkov: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti
Meghan Markle
Meghan sa prepočítala: ODPADNETE, čo spôsobil jej nový kšeft! Smejú sa aj odborníci
Existuje súvislosť medzi menštruáciou a Mesiacom?
Existuje súvislosť medzi menštruáciou a Mesiacom? Vedci pátrali po odpovediach! Prekvapivé zistenia
Na snímke českí policajti náhodne kontrolujú osobné motorové vozidlá na česko-slovenskej hranici.
Obnovia sa kontroly na hraniciach Česka a Slovenska? Rakušan podotkol jednu vec
Ilustračné foto
Ukrajina o havárii ruského bombardéra: Slová o POMSTE! Mal ostreľovať tieto mestá
Close up of seatbelt with damaged webbing in door frame of crashed car.  Broken auto glass on rain soaked roadway and inside car.
Desivá nehoda cestou do školy: Auto s maturantkami sa prevrátilo! Zasahovali záchranári
Félix (22) sa dočká nového a omnoho väčšieho výbehu.
Váš Tip
Dojaté chovateľky aj návštevníci: Medveď Félix z bratislavskej ZOO spravil prvé krôčiky v novom výbehu! Sledujte to