Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.12.2020 16:38 | Správy | Domáce správy

November bol plný teplotných inverzií: Na Štrbskom plese 12 stupňov, v Gánovciach -4!

Druhá a tretia dekáda novembra priniesla veľa teplotných inverzií. Maximálne denné teploty na Chopku či na Štrbskom plese dosahovali rekordné hodnoty.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na sociálnej sieti. V stredu (25. 11.) dosiahla denná teplota na Chopku 5,9 stupňa Celzia, čím bol prekonaný rekord z roku 1958 a 2012. SHMÚ doplnil, že o deň neskôr bola na Štrbskom plese nameraná teplota vzduchu 12,3 stupňa Celzia a prekonaný bol rekord z roku 1970. Meteorológovia upozornili, že v rovnakom čase, keď boli na Štrbskom plese rekordné teploty, v Gánovciach pri Poprade boli mínus štyri stupne Celzia.

"V priebehu posledného novembrového víkendu sa ochladilo a na severnom, severovýchodnom a východnom Slovensku snežilo prechodne tak výdatne, že sa tam vytvorila snehová pokrývka," dodal SHMÚ s tým, že na väčšine východného Slovenska to bola prvá snehová pokrývka v začínajúcej sa zimnej sezóne. "Celkom určite bude takáto prestávka dlhšia ako rok v Bratislave na letisku, pretože tam naposledy zaznamenali snehovú pokrývku hrubú aspoň jeden centimeter 1. decembra 2019," informoval ústav.

Stav pôdnej vlahy a sucha sa zhoršuje na severozápade SR. "Zhoršenie nastáva najmä v povrchovej vrstve, kde je mierne sucho už na 13 percentách plochy a v oblasti Považia je už lokálne až výnimočné sucho," upozornili. Deficit pôdnej vlahy do mínus 20 milimetrov je približne na jednej štvrtine územia SR.

 

Stav podľa monitoringu meteorologického sucha indikuje, že v SR aktuálne prevažujú normálne až veľmi suché podmienky. "SPEI index klesol pod hranicu mínus dva len v Banskej Štiavnici a SPI index je pod hodnotou mínus dva v Oravskej Lesnej. Deficit zrážok za posledných 90 dní je mínus štyri milimetre v Orechovej a mínus sedem milimetrov v Medzilaborciach," ozrejmili meteorológovia s tým, že v ostatných staniciach je nadbytok zrážok.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!