Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.12.2020 12:32 | Správy | Peniaze

Veľký zvrat v Decodome: Na jar hlásili hromadné prepúšťanie, teraz je všetko inak

Výrobcovi nábytku spoločnosti Decodom sa podarilo zachrániť viac ako 800 pracovných miest. Firma ohlásila hromadné prepúšťanie po tom, ako bola od 16. marca na základe rozhodnutia vlády, ktorá sa rozhodla uzatvoriť ekonomiku v boji so šírením pandémie nového koronavírusu, nútená zatvoriť všetkých svojich 17 maloobchodných predajní na Slovensku.

"Decodom však zmenil stratégiu, krízu ustál a v súčasnosti beží jeho výroba bez obmedzení. Firma prechádza kompletnou reorganizáciou," potvrdil nový generálny riaditeľ Jozef Tanzer.

Decodom bola prvou veľkou spoločnosťou na Slovensku, ktorá na jar tohto roka verejne priznala, že uzatvorenie ekonomiky pre pandémiu môže mať fatálny dosah na jej podnikanie a zamestnanosť v regióne. Vtedajšie vedenie zároveň skonštatovalo, že vládne opatrenia nemusia byť pre zamestnávateľov dostačujúce. Predajne na Slovensku i v ostatných krajinách Európy boli počas prvej vlny pandémie zatvorené sedem týždňov. Po ich opätovnom otvorení zaznamenal Decodom 20-percentný pokles návštevnosti oproti minulému roku. Odhady odborníkov hovorili, že trh s nábytkom sa v Európe medziročne prepadne o viac ako 35 percent.

Spoločnosť v krízovom období si s dodávateľmi dohodla dlhšiu dobu splatnosti s bankami a štátom nastavila splátkové kalendáre a zároveň niektorí zahraniční odberatelia poslali úhrady v predstihu. "Následne sme pristúpili ku kompletnej reorganizácii fungovania spoločnosti na všetkých úrovniach - od manažmentu, cez výrobu až po predaj a klientsky servis. Do konca roka splníme všetky svoje záväzky," potvrdil Tanzer.

 

V rámci ozdravného procesu začal Decodom spolupracovať s poradenskou spoločnosťou PricewaterhouseCoopers (PwC). "V posledných dňoch sme sfinalizovali aj dohody s viacerými financujúcimi bankami. Významne pomohla aj štátna prvá pomoc, ktorú spoločnosť využila na základe poklesu tržieb z predaja. Tá bola slovenskou vládou predĺžená aj na toto obdobie až do začiatku roka 2021," uviedol Tanzer.

Veľmi krátko po znovuotvorení predajní sa výrobné kapacity závodu v Topoľčanoch opäť naplnili. Podľa štatistík Decodom zaznamenal počas niekoľkých mesiacov tisíce objednávok na nový nábytok, a to nielen na Slovensku, ale aj v Českej republike a Nemecku. On-line predaj pritom vzrástol dvojnásobne.

Aktuálne topoľčiansky výrobca nábytku prevádzkuje 15 vlastných maloobchodných predajní na Slovensku. V ďalších 60 mestách je nábytok z Decodomu dostupný prostredníctvom veľkoobchodných partnerských predajní. Všetky fungujú bezproblémovo a v plnom režime. Časť svojich predajní bude firma revitalizovať, no v pláne má aj otváranie nových. Tie majú byť špecializovanejšie a zamerané primárne na kuchynské štúdiá. Firma pripravuje aj rozšírenie vlastnej siete výhradných partnerov, pričom sa chce sústrediť aj na zvýšenie ich podpory.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Spišský hrad, Slovensko.
Komplikácie s obnovou Spišského hradu: Rekonštrukcia natrafila na ďalší problém
(ilustračné foto).
Letecké spoločnosti reagujú na vyostrený konflikt medzi Izraelom a Iránom: Čo sa mení?
(ilustračné foto)
Idem si po alebo pre vodu? Správna možnosť je len jedna! Vždy sa používa táto predložka
Bombardér B-1 Lancer (ilustračné foto).
Pád strategického bombardéra má tragickú dohru: Rusko informovalo o úmrtí, pátranie ďalej pokračuje
ilustračné foto
Irán pod zúrivou paľbou Izraela: Zasiahli výbuchy aj jadrové zariadenia?!
(ilustračné foto)
Pozor! Čierny kašeľ úraduje v tomto kraji: Čísla stúpajú, buďte opatrní
Foto
Pôvabná dcéra Pavla Nedvěda sa pochválila: Otec a mama opäť spolu!
Vyhlásenie šéfredaktorov denníkov Plus JEDEN DEŇ, Nový Čas a týždenníka PLUS 7 DNÍ
Dara Rolins niesla záplavy veľmi ťažko.
Dara Rolins v centre šialených záplav v Dubaji: Taký EXTRÉM ešte nezažila
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Krvavý útok na Ukrajine: Rusi udreli smrtiacou silou! FOTO zo zasiahnutého mesta
Rodinka vo chvíľach šťastia. Tie sú nenávratne preč...
Váš Tip
Janka bola zdravá mladá žena, po pôrode synčeka zomrela: Čo sa stalo v osudný deň?
(ilustračné foto).
Hrôzostrašná nehoda na D1: Auto narazilo do zvodidiel! Zasahovali hasiči