Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.12.2020 13:55 | Správy | Servis

Niet divu, že to naše cesty nezvládajú: Nárast počtu áut za 37 rokov je priam neuveriteľný!

Za uplynulých 37 rokov stúpol počet prihlásených áut na takmer trojnásobok. Koľko áut ale bolo vyradených?

Keď sa staršie ročníky zvyknú sťažovať na enormný počet áut na slovenských cestách, mali by ste im ukázať tieto čísla a grafy. Majú pravdu, áut začína byť najmä vo významnejších mestách viac ako zvláda miestna dopravná infraštruktúra.

ČÍTAJTE VIAC: ŠTATISTIKA: Slováci jazdia na starých autách, Európskej únii sa to nepáči. Priemerný vek vozidla presahuje 13,9 roka.

Nárast počtu prihlásených vozidiel obyčajne odráža stúpajúcu životnú úroveň obyvateľstva, ale aj to, že ceny jazdených vozidiel klesajú natoľko, že si ich môžu dovoliť aj ľudia z nižších príjmových skupín. V súčasnosti si môžete jazdené auto schopné prejsť aktuálnymi technickými a emisnými kontrolami už za menej ako tisíc eur, ceny vozidiel v slabšej technickej kondícii stoja dokonca neraz menej ako tri stovky.

Ministerstvo vnútra SR pravidelne zverejňuje celkový počet evidovaných vozidiel na Slovensku a dáva tak možnosť pozrieť sa na vývoj trhu s novými i jazdenými autami v pomerne širokom časovom rozpätí až 37 rokov. Ministerstvo uvádza počty vozidiel od roku 1983 až do uzatvoreného roku 2019.

 

Zatiaľ čo v roku 1983 bolo na území dnešnej Slovenskej republiky, ktorá bola vtedy súčasťou Československa, 1 271 206 vozidiel všetkých kategórií, v roku 2019 to bolo 3 286 249 kusov vozidiel.

Za 37 rokov narástol počet vozidiel na našich cestách na 2,5-násobok stavu z roku 1983. Tento údaj zohľadňuje aj odhlásené vozidlá.

Otvoriť galériu
Zdroj: autonoviny.sk

Pripomíname, že sa jedná o celkové počty evidovaných vozidiel, nielen počty nových evidencii - tie sa počítajú až od roku 2003 (79 099) do 2019 (134 703).

Otvoriť galériu
Zdroj: autonoviny.sk

Letmým pohľadom na graf ďalej zistíme, že až na drobné zakolísania trhu v rokoch 1999 a 2006 je trend nárastu počtu vozidiel na našich cestách nepretržitý. Najvýraznejšie však začali nové autá pribúdať od roku 2009, teda až v posledných desiatich rokoch.

Aby sme mali do celkového počtu vozidiel na našich cestách lepší vhľad, je potrebné zohľadňovať aj** počty odhlásení z evidencie**, teda počty definitívnych vyradení vozidiel z evidencie v Slovenskej republike. Tento údaj ministerstvo zverejňuje od roku 2003, pričom najviac vozidiel sa vyraďovalo v rokoch 2005 (203 291 ks) a potom s výrazným odstupom v roku 2009 (113 844 ks). Príčina je zrejmá, bolo ňou takzvané šrotovné, kedy štát poskytol ľuďom i firmám dotáciu pri vyradení staršieho vozidla z evidencie a pri nákupe nového.

Otvoriť galériu
Zdroj: autonoviny.sk

Bude zaujímavé sledovať, ako štatistiky budú vyvíjať v tomto a nasledujúcom roku. Predpovede sú rôzne a niekedy celkom odlišné. Niektoré odhady hovoria o tom, že počty nových evidencií nových áut a vozidiel ako takých budú výrazne klesať, pretože ľudia nebudú mať kvôli koronakríze peniaze, iné predpovede sú presne opačné. Inokedy sa pripomína možný dramatický vzostup predaja jazdených áut a ich odkupoania, čo by opäť spôsobilo možný pokles predaja nových áut. Takáto reália by sa musela nutne premietnuť aj slovenskej ekonomiky závislej na automobilovej výrobe a odbyte nových áut.

Zdroj: Ministerstvo vnútra SR, Celkový počet evidovaných vozidiel v SR

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: autonoviny.sk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




recycling Plastic in junkyard wait for recycling.The plastic  waste can  reused many times  ,decreased air pollution and greenhouse gases
Zatočí svet s plastami? V Kanade odštartovalo rokovanie: Odzneli tam slová do boja
Biely dom (ilustračná fotografia).
Ukrajina je o krôčik bližšie k sľúbenej vojenskej pomoci od USA: Pentagón je pripravený
Lutz Berlemont-Bernard - Stadt-Land-Fotografie - Israel von Norden bis Süd
Grécko zavalili mračná prachu zo Savany: Takéto niečo nezažili roky! Úrady varujú
Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?
(ilustračná foto)
Francúzsko čaká ťažká skúška: V leteckej doprave štrajkujú, musia sa pripraviť na komplikácie