Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.12.2020 12:00 | Tip od Vás | Slovensko
Foto

Midibus firmy zo Spiša využíval aj švédsky kráľ: Novinka, ktorá spojila tímy odborníkov, zamieri na Expo v Dubaji

Lepší pre životné prostredie! Novoveská firma Rošero, ktorá vyrába autobusy v triede midi, chystá na trh ekologický pohon. Spolu s tímom odborníkov zo Strojníckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach (TUKE) vyvíjajú zásobník vodíka.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

V mestskej preprave by sa takéto vozidlá mohli objaviť už budúci rok. Slovenská novinka je vo finálnej fáze. Pre Nový Čas to potvrdil Dalibor Dravecký, výkonný riaditeľ firmy, ktorá svoje autobusy s dieselovým a elektrickým motorom počas 25-ročnej existencie expanduje po celej Európe. Firma v minulosti vyrobila aj midibus, na ktorom sa vozil švédsky kráľ Karol XVI. Gustáv.

Teraz riešia ďalší model. „Z dôvodu dopytu odberateľov pre mestskú dopravu sme začali vyvíjať autobus na vodíkový pohon. Momentálne je to vo fáze papierových projektov. Máme vyšpecifikované komponenty. Na začiatku budúceho roka plánujeme stavbu prototypu a dokončený by mal byť do pol roka. Po odskúšaní by sme už zakrátko vedeli vodíkové autobusy aj vyrábať,“ uviedol. Objednávky tak vedia prijímať už v lete 2021.

 

Praktickejší ako elektrina

Pri návrhu vodíkových technológií spolupracujú so Strojníckou fakultou TUKE. „Vodíkové autobusy sú vo svojej podstate elektro autobusy, ale namiesto elektrickej energie uskladnenej v batériách si ju uskladňujú chemicky naviazanú vo forme vodíka. Ten po spálení v palivovom článku produkuje elektrickú energiu, ktorá poháňa elektromotor. Momentálne sme v štádiu návrhu energetickej bilancie a jednotlivých komponentov vodíkového a tepelného okruhu. V zásobníkoch bude uskladnený vodík pri nízkom tlaku, čím sa zabezpečí väčšia bezpečnosť prevádzky,“ uviedol vedúci vývojového tímu profesor Tomáš Brestovič.

Otvoriť galériu
Vodíkové palivové články
Zdroj: Infografika Nového Času
Hlavnou výhodou vodíka je environmentálna prijateľnosť pre životné prostredie. „Pri jeho spaľovaní so vzdušným kyslíkom vzniká iba čistá voda a elektrická energia, čo je veľmi výhodné hlavne pre mestskú hromadnú dopravu,“ spomenul. K cene novinky sa zatiaľ nevedia vyjadriť, lebo to závisí aj od počtu vyrobených kusov. Dojazd autobusu je plánovaný na 200 km.

Vystavia ho na Expo v Dubaji

Minister hospodárstva Richard Sulík v rámci tlačovej besedy začiatkom októbra informoval, že boli obnovené prípravy ohľadom budúcoročnej celosvetovej výstavy EXPO Dubaj. Slovensko na nej okrem iného predstaví vodíkový autobus, ktorý bude vyrábaný na Slovensku. Vybavený bude tzv. metalhydridovými nádržami, v rámci ktorých sa vodík viaže chemicky.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: kz, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!