Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.11.2020 14:05 | Správy | Domáce správy

Šeliga je za testovanie na školách a znížený pohyb počas Vianoc: Bude presadzovať lockdown?

Koalícia má povinnosť sa dohodnúť na jednom kandidátovi na generálneho prokurátora. Podpredseda parlamentu a Za ľudí Juraj Šeliga to povedal v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12. Nepáči sa mu princíp zelenej karty pre poslancov.

Podpredseda Smeru-SD a poslanec Richard Takáč povedal, že ak sa v prvom kole nepodarí kandidáta zvoliť, Smer-SD si možno na klub zavolá dvoch uchádzačov, ktorí postúpia do opakovanej voľby.

Keďže za niektoré zákony hlasuje aj opozícia, je podľa Šeligu v poriadku, ak by za koaličného kandidáta hlasovala aj opozícia. Bolo by však podľa neho nešťastné, ak by sa koalícia nedohodla a niekto z koalície by šiel rokovať s opozíciou. "Mne sa nepáči prístup zelenej karty. Máme sedem kvalitných kandidátov," povedal Šeliga. V Za ľudí si podľa neho zostavili poradie uchádzačov, traja, respektíve štyria, sú pre nich prijateľní. Mená nekonkretizoval. Tvrdé verejné vypočutie bolo podľa neho potrebné. Hoci sa šéfom prokurátorov stane len jeden z nich, ďalší môžu byť námestníkmi alebo v iných vysokých funkciách, preto bolo potrebné ich preveriť.

Takáč potvrdil, že poslanci Smeru-SD sa na voľbe kandidáta na šéfa Generálnej prokuratúry (GP) SR zúčastnia, no nebudú hlasovať ani za jedného. Chcú navrhnúť tajnú voľbu kandidáta. Dodal, že Smer-SD nerokoval so žiadnou koaličnou stranou o voľbe.

 

Šeliga mal vysvetľovať, za čo by sa mal šéf Smeru-SD Robert Fico priznať, keďže mu opakovane odkazuje, že priznanie je poľahčujúca okolnosť. Podpredseda parlamentu v súvislosti so zatýkaním viacerých bývalých funkcionárov polície či justície povedal, že Fico ako dlhoročný premiér musel vedieť, čo sa deje. Čas podľa neho preukáže, či a v akej miere bol trestnoprávne zodpovedný. Politicky zodpovedný podľa neho určite bol.

Šeliga je za testovanie v školách. Na margo celoplošného testovania pred Vianocami povedal, že je kľúčové, aby sa počas sviatkov spomalila mobilita. Za ľudí sa bude snažiť presadiť také opatrenia, aby nebol úplný lockdown. Podpredseda NR SR kritizoval sobotné (28. 11.) protesty pred domom premiéra Igora Matoviča (OĽANO). V prípade dávnejších protestov pred komplexom Bonaparte, kde býval Fico, bola podľa Šeligu situácia iná. Bonaparte sa považuje za symbol korupcie. Šeliga uznal, že zo strany koaličných partnerov bolo nešťastné ísť za šéfom parlamentu Borisom Kollárom (Sme rodina) do nemocnice. Kollár by mal podľa Takáča odstúpiť z funkcie.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili
Ilustračné foto
Aktualizované
Veľké nešťastie: Postrelený muž v Rohožníku! Na miesto leteli záchranári