Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.11.2020 11:27 | Správy | Domáce správy

Podľa Klusa by mali sociálne siete prijať väčšiu zodpovednosť: Musíme bojovať proti dezinformáciám

Sociálne siete by mali prijať väčšiu zodpovednosť a oveľa aktívnejšie sa zapájať do boja proti šíreniu dezinformácií, hovorí Martin Klus.

"Občania majú právo aktívne sa podieľať na určovaní smerovania Európskej únie. Preto verím v skoré spustenie Konferencie o budúcnosti Európy a vítam aj priority nadchádzajúceho portugalského predsedníctva v Rade EÚ. Veľmi dobre reflektujú súčasnú situáciu a hľadajú rovnováhu medzi naštartovaním obnovy Únie po koronakríze a dlhodobými reformami, ktorými sú zelená a digitálna transformácia našich ekonomík."

Vyhlásil to štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Martin Klus v piatok, 27. novembra 2020 v Bratislave, počas neformálnej videokonferencie štátnych tajomníkov a generálnych tajomníkov rezortov diplomacie členských krajín EÚ. Online diskusiu zorganizovali Európska služba pre vonkajšiu činnosť spolu s Portugalskom, ktoré predstavilo priority svojho nadchádzajúceho predsedníctva v Rade EÚ v prvom polroku 2021.

"Jedným z leitmotívov portugalského predsedníctva je posilnenie sociálneho aspektu a súdržnosti v rámci EÚ. Slovensko tieto priority víta, pretože len tak môžeme pomôcť občanom odraziť sa od dna krízy a začať s prípravami na nové výzvy, ktoré so sebou prinášajú digitálne technológie či klimatická zmena," vyhlásil štátny tajomník MZVEZ SR Martin Klus s tým, že nesmieme zabúdať ani na podniky, keďže priemysel je základom európskeho hospodárstva.

 

"Obzvlášť na Slovensku má priemysel v rámci hospodárstva dominantné postavenie. Naše ambície preň nemôžu byť záťažou. Naopak, musíme z nich spraviť príležitosť na rozvoj," dodal M. Klus.

V rámci videokonferencie zároveň pripomenul, že pandémiu ochorenia COVID-19 od samého začiatku sprevádza aj bezprecedentná "infodémia", teda rozmach falošných správ, poloprávd či klamstiev, a to najmä na sociálnych sieťach. V tejto súvislosti preto ocenil prebiehajúce práce Európskej komisie na príprave balíka zákonov o digitálnych službách, ako aj akčného plánu európskej demokracie (EDAP).

"Dúfam, že aj nové dokumenty posilnia našu odolnosť a schopnosť reagovať na nebezpečné javy na internete. Musíme začať tvrdšie bojovať proti dezinformáciám. A nielen my, svoj diel zodpovednosť by mali prijať aj sociálne médiá. V opačnom prípade sa občania budú čoraz viac vzďaľovať od hodnôt a zmyslu EÚ," uviedol štátny tajomník Martin Klus.

Dodal však, že opatrenia proti šíreniu dezinformácií a hoaxov zároveň nesmú obmedzovať voľný tok informácií ani zasahovať do slobody prejavu, ktorá je základným kameňom demokracie.

 

 

 

 

 

 

 

sum

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Alexej Navaľnyj († 47).
Spojenci Navaľného († 47) sa z basy tak skoro nedostanú: Moskovský súd rozhodol o ich osude
Očkovanie treťou dávkou na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave.
Očkovanie zachránilo za 50 rokov obrovské množstvo ľudí! Pre koho je najväčším prínosom?
Útočník David († 24) bez váhania strieľal aj na ľudí na ulici.
Vláda ČR chce po tragickej streľbe v Prahe vynoviť zákon: Novinky pre políciu aj predajcov zbraní
Ruský prezident Vladimir Putin.
Súd v Rusku nariadil hroznú vec: Týka sa to opozičných politikov!
(ilustračné foto)
Polícia obvinila piatich tínedžerov: Príde vám nevoľno, čo chystali!
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Pokus o falšovanie výsledku amerických volieb: Trump ako spolusprisahanec?!
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Vzťahy USA a Číny sú napäté: Americký minister povedal to, na čo všetci čakali
Biely dom (ilustračná fotografia).
Odhlasovali zrušenie zákona, ktorý bol prijatý pred 160 rokmi! Prekvapí vás, čoho sa týka
Ukrajinský vojak v Mariupole
Ukrajinci, ktorých sa týka branná povinnosť, majú problém: Nové pravidlá
Otec Lucky - primátor Ľuboš Tomko je prezidentke nesmierne vďačný za podporu.
Foto
Pietna spomienka na zrazené dievčatá: Dojemné slová otca po strate milovanej Lucky († 17) vám zovrú srdce
Brat postrelenej kadetky Mišky preskočil plot Mikulca.
Foto
Brat postrelenej Mišky preskočil plot Mikulca: Sila, aký trest dostal! Tvrdé slová advokáta
Starostlivosť sa začína už v nemocnici, tam sa však nekončí... Trvá tisíc dní.
Pôrodné babice nahrádzali mamu už 500 deťom: Svoju pomoc sa chystajú rozšíriť!