Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.11.2020 19:52 | Šport | Šport mix

Francúz Pinturault víťazom paralelného obráku, Žampovi to v Lechu nevyšlo

Francúzsky lyžiar Alexis Pinturault (29) zvíťazil v piatkovom paralelnom obrovskom slalome Svetového pohára.

V rakúskom stredisku Lech-Zürs zdolal vo finále Nóra Henrika Kristoffersena, v súboji o tretie miesto si Nemec Alexander Schmid poradil s domácim Adrianom Pertlom. Slovenský reprezentant Adam Žampa obsadil v kvalifikácii 44. pozíciu a neprebojoval sa do hlavnej súťaže.

Dvadsaťdeväťročný Pinturault si pripísal jubilejný 30. triumf v pretekoch SP, premiérový v paralelnom obrovskom slalome, v ktorom sa doteraz najlepšie umiestnil na treťom mieste v decembri 2018 v talianskej Alta Badii. "Podľa mňa je teraz formát tejto súťaže spravodlivejší. Stálo pri mne trocha šťastie, je to neuveriteľné vyrovnané a som nesmierne šťastný, že som uspel už v šiestich rôznych disciplínach. Ukazuje to, že som na dobrej ceste," povedal Francúz vo vysielaní Eurosportu. Na konte má aj víťazstvá v obrovskom slalome (14), alpskej kombinácii (10), slalome (3), super-G (1) a paralelnom slalome - mestských pretekoch (1).

Najrýchlejší v predpoludňajšej kvalifikácii bol Nemec Stefan Luitz (45,77 s), o tri stotiny sekundy za ním zaostal Pinturault, o 0,07 s Schmid. Vo večernej šestnásťčlennej hlavnej súťaži však Luitz prehral vo štvrťfinále s Kristoffersenom a skončil na siedmej priečke. V semifinále Pinturault vyradil Schmida a Kristoffersen zdolal Pertla.

 

V úvodnej finálovej jazde využil Francúz rýchlejšiu modrú dráhu o 16 stotín. Jeho nórsky súper vyštartoval do druhej jazdy promptne, no Pinturault zabral v prostrednej pasáži a tesný náskok si udržal až do cieľa, kde finišoval s 11-stotinovým náskokom. Kristoffersen si vyrovnal svoje maximum v tejto disciplíne, druhú pozíciu obsadil aj v decembri 2017 v Alta Badii.

Tridsaťročný Žampa ako jediný Slovák na štarte dosiahol v súčte dvoch kvalifikačných jázd čas 47,04 sekundy a nezmestil sa ani do bodovanej tridsiatky do celkového poradia SP. Na Luitza mal manko 1,27 s, za posledným postupovým šestnástym miestom Francúza Mathieua Faivrea zaostal o 73 stotín. Tridsiaty Michael Matt z Rakúska, ktorý si pripísal bod do celkového hodnotenia prestížneho seriálu, bol od Žampu rýchlejší o 0,34 s.

"Druhé podujatie SP v sezóne mi nevyšlo podľa predstáv. V prvej jazde ma chyba na štarte stála priveľa času a v druhej som stratu už nedobehol, nakoniec o 0,34 sekundy za top30. Späť na tréning a už sa teším na ďalšie preteky na budúci týždeň," uviedol Žampa na svojom instagramovom profile.

Výsledky paralelného obrovského slalomu SP v Lechu:
1. Alexis Pinturault (Fr.), 2. Henrik Kristoffersen (Nór.), 3. Alexander Schmid (Nem.), 4. Adrian Pertl (Rak.), 5. Semyel Bissig (Švaj.), 6. Gino Caviezel (Švaj.), 7. Stefan Luitz (Nem.), 8. Christian Hirschbühl, 9. Dominik Raschner (obaja Rak.), 10. Filip Zubčič (Chor.) a Mathieu Faivre (Fr.), ... 44. Adam ŽAMPA (SR) nepostúpil z kvalifikácie

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Aktualizované
Je rozhodnuté! NATO podá Ukrajine štedrú pomocnú ruku: Pozrite sa, čo dostanú
Prezidentka Zuzana Čaputová
Foto
Čaputová o obavách odborníkov: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti
Meghan Markle
Meghan sa prepočítala: ODPADNETE, čo spôsobil jej nový kšeft! Smejú sa aj odborníci
Existuje súvislosť medzi menštruáciou a Mesiacom?
Existuje súvislosť medzi menštruáciou a Mesiacom? Vedci pátrali po odpovediach! Prekvapivé zistenia
Na snímke českí policajti náhodne kontrolujú osobné motorové vozidlá na česko-slovenskej hranici.
Obnovia sa kontroly na hraniciach Česka a Slovenska? Rakušan podotkol jednu vec
Ilustračné foto
Ukrajina o havárii ruského bombardéra: Slová o POMSTE! Mal ostreľovať tieto mestá
Close up of seatbelt with damaged webbing in door frame of crashed car.  Broken auto glass on rain soaked roadway and inside car.
Desivá nehoda cestou do školy: Auto s maturantkami sa prevrátilo! Zasahovali záchranári
Félix (22) sa dočká nového a omnoho väčšieho výbehu.
Váš Tip
Dojaté chovateľky aj návštevníci: Medveď Félix z bratislavskej ZOO spravil prvé krôčiky v novom výbehu! Sledujte to
(ilustračné foto)
Akého najvyššieho veku sa dokážeme dožiť? Tak toto číslo by ste neuhádli!
Biely dom (ilustračná fotografia).
Vedeli USA o Izraelskom útoku na Irán? Šéf americkej diplomacie sa odmietol vyjadriť
Český prezident Petr Pavel.
Petrovi Pavlovi pribudlo na tvári krvavé zranenie! Ako sa to stalo? Strohá odpoveď hlavy štátu
Nehoda na bratislavskej D2: Tunel Sitina sa uzatvára! Tvoria sa kolóny