Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.11.2020 07:45 | Tip od Vás | Slovensko
FotoVáš Tip

Hladná zver pustoší obľúbené rekreačné miesta v Košiciach: Parkoviská ovládli líšky, park diviaky

Situácia s divou zverou začína byť kritická. Obľúbený rekreačný park Anička v košickej mestskej časti Sever nezvláda nápor diviačej zveri, ktorá plieni areál. Kompetentní chcú nepriaznivý stav zvrátiť, no zatiaľ majú zviazané ruky. Problémy sú však aj v meste.

Na parkoviskách i po centre sa promenádujú líšky. Čo na to vravia odborníci? Niekoľkodňové plienenie diviakov v košickom parku Anička spustošilo celý areál. Hladná zver premenila obľúbené miesto rekreácie na oranisko a situáciou sa už zaoberá aj samospráva.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Starosta mestskej časti Košice-Sever František Ténai za zdroj problému označil nepokosené súkromné pozemky, ktoré susedia s areálom. „Je to orná pôda, kde je viac ako 800 vlastníkov, a tí sa o pozemky nestarajú. Začali sme veľmi intenzívne komunikovať s okresným úradom, ktorého pracovníci prechádzajú pozemkami, a zisťujeme stav inváznych rastlín. Budeme ich vyzývať, aby sa o svoje pozemky starali,“ uviedol starosta. Problém diviačej zveri puškami riešiť nemôžu.

Ako povedal Ténai, už viackrát žiadali o udelenie povolenia na ich odstrel. „Sme však v oblasti, kde je veľký pohyb, a neďaleko je sídlisko. Nevieme to uzavrieť, aby sme mali bezpečný priestor a neohrozili ľudí,“ vysvetlil Ténai s tým, že poľovníci tu robia pravidelne lov na zver. „Vyženieme ich, no o pár dní sa vrátia, lebo tu majú veľmi dobré podmienky. Košičania tu po zotmení nemôžu už ani kočíkovať, ani ,venčiť‘ psov, lebo tento park musíme večer odovzdať diviakom,“ dodal starosta.

Otvoriť galériu
Obdobný problém roky riešia aj na sídlisku Ťahanovce. „Dvaja najväčší vlastníci pozemkov si vykosili náletové dreviny a buriny. Situácia sa zlepšila a diviaky sa nemajú kde ukrývať,“ uviedol starosta tejto časti Miloš Ihnát. Za posledné roky navyše usporiadali aj viacero odstrelov. „Za môjho pôsobenia od roku 2018 tu padlo 35 diviakov,“ uzavrel Ihnát. 

Divá zver v uliciach je novodobým problémom

Andrej Mock, zoológ z Univerzity Pavla J. Šafárika (UPJŠ)

- Prichádzajú už aj srny. Od ľudí som počul, že v noci po Hlavnej ulici chodí líška a nazerá do otvorených reštaurácií. Pre líšky sú v meste zdroje potravy a je to pre ne aj bezpečnejšie prostredie, lebo sa tu nestrieľa. V budúcnosti sa k nim pravdepodobne pridajú aj šakaly, ktoré sa rozšírili do strednej Európy. Ak sa približujú k ľuďom, vidno na nich nezdravý vzhľad alebo neprirodzené správanie, treba si držať odstup. Môžu byť nebezpečné, ak ich človek zraní alebo prekvapí veľmi zblízka. K útoku môže dôjsť hlavne vtedy, ak človek vojde medzi samicu a mladé.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Patrik Struk, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí