Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.11.2020 17:44 | Správy | Domáce správy

Kontroverzné praktiky v nemocniciach: Mamičkám po pôrode berú deti s COVID-19, Krajčí zasiahol!

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) v piatok vyzval zdravotnícke zariadenia, aby matkám neodoberali ich novonarodené deti s ochorením COVID-19. Podľa jeho slov je takéto správanie neprípustné.

Na problém poukázala poslankyňa Národnej rady SR a podpredsedníčka výboru pre ľudské práva a národnostné menšiny Vladimíra Marcinková (Za ľudí), ktorá o nápravu žiadala v otvorenom liste adresovanom Krajčímu.

Poslankyňa tak urobila na základe podnetov, ktoré jej boli doručené od rodičiek z viacerých slovenských nemocníc. Mnohé matky tak podľa nej ostali bez možnosti dojčiť, praktizovať bonding či vôbec vidieť svoje dieťa. "Odobratie dieťaťa od matky po pôrode je v hrubom rozpore s odporúčaniami medzinárodných zdravotníckych organizácií a tiež s nadnárodnými ľudskoprávnymi dokumentmi, ktoré sú pre Slovensko záväzné," uviedla s tým, že takáto separácia môže vážne narušiť prirodzený popôrodný vývoj dieťaťa, zotavovanie sa matky a spôsobiť ďalšie nepriaznivé fyzické aj psychické stopy.

"Viem o tomto probléme a určitým spôsobom ma to mrzí, že matky sú takýmto spôsobom postavené v takej vážnej životnej situácii pred takéto rozhodnutia," uviedol Krajčí s tým, že nepovažuje za dobré, keď sa nevytvoria pre matky a ich deti pozitívne na ochorenie COVID-19 také podmienky, na aké majú nárok.

 

Marcinková v liste tiež žiada o to, aby Ministerstvo zdravotníctva SR zvážilo rozdelenie oddelení tak, aby sa spolu nestretávali pred pôrodom matky, ktoré sú a nie sú pozitívne na ochorenie COVID-19. "Uvedomujem si, že v týchto náročných časoch zdravotníci aj na úkor svojich osobných potrieb pomáhajú všetkými silami zvládnuť pandémiu a liečiť ľudí, ale nemôžeme ani v tých najťažších podmienkach stratiť citlivosť k rodičkám a ich čerstvo narodeným deťom," dodala.

Krajčí uviedol, že si nie je vedomý toho, na základe akého usmernenia takto zdravotnícke zariadenia postupujú. "Každý jeden pacient má dostať starostlivosť, na akú má nárok, a nemôžeme v prípade ochorenia COVID-19 takýmto spôsobom degradovať jeho nároky," dodal šéf rezortu zdravotníctva s tým, že opakovane vyzval, aby k takémuto kroku nedochádzalo, aj keď si podľa vlastných slov uvedomuje, že je to logisticky náročné.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Európsky parlament v Štrasburgu
V Európskom parlamente sa toto stalo historicky prvýkrát: Týka sa to žien
Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.
Maďarsko spravilo kontroverzný krok: Týka sa to sexuálnych menšín
Ulicami Londýna sa preháňali splašené armádne kone.
Foto
FOTO Strach, krv a zmätok! Splašené kone spôsobili v Londýne horor: Ľudí museli odviezť do nemocnice
Princezná bojuje s rakovinou.
Kate sa počas boja s rakovinou dozvedela niečo nečakané: O TOMTO ani len nesnívala!
predseda vlády SR Robert Fico
Premiér: Farmári môžu dostať bezúročnú pôžičku 100-tisíc eur
Tunisia. Djerba island. Guellala village
Mrazivý objav: Pri pobreží obľúbenej dovolenkovej krajiny našli mŕtve telá
Peter Pellegrini
Aktualizované
Zmeny vo fungovaní Fondu na podporu umenia: Hlas chce prísť v koalícii s návrhmi
(ilustračná foto)
Počasie sa zbláznilo, bude SNEŽIŤ: V týchto krajoch platí výstraha!
Do Slava na motorke narazilo auto, prežil zázrakom.
FotoVáš Tip
Desivá nehoda na Považí: Slavov prvý výjazd na motorke skončil takmer tragicky! Čo mu zachránilo život?
Ondrej Lunter.
V Banskobystrickom kraji končia dve ambulancie: Hrozí urgentný nedostatok lekárov!
(ilustračné foto)
Inšpekcia zobrala súkromníkovi 3 tigrov! Znepokojivé, čo je za tým
Ministerka kultúry Martina Šimkovičová.
Šimkovičová o detailoch STVR: Čo deklaruje nový názov a takto vznikne rada!