Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.11.2020 17:10 | Správy | Zahraničné správy

Desaťtisíce ľudí zaplavili centrum Bagdadu: Stúpenci buričského duchovného ukázali silu

Desaťtisíce stúpencov irackého šiitského duchovného Muktadu as-Sadra v piatok zaplavili ulice hlavného mesta Bagdad, aby demonštrovali svoju silu v súvislosti s nadchádzajúcimi júnovými parlamentnými voľbami, uviedla agentúra AFP.

Napriek pandémii nového koronavírusu sa moslimovia tlačili na bagdadskom Námestí oslobodenia, aby sa zúčastnili na obedňajších modlitbách, pričom časť z nich zaplavila aj okolité ulice. "Toto je protest proti skorumpovaným (predstaviteľom), utláčateľom, ktorí dohnali Irak na pokraj bankrotu, na pokraj zrútenia," uviedol jeden z účastníkov piatkového protestu.

V kázni, ktorú predniesol as-Sadrov zástupca, vyzýval buričský duchovný líder na "sadristickú parlamentnú väčšinu". Muktadá as-Sadr sa na verejnosti objavuje len zriedka a na proteste sa nezúčastnil. V dôsledku kolapsu cien ropy, ktorý krajinu zasiahol začiatkom roka, a ekonomických dôsledkov pandémie COVID-19 čelí Irak najhrozivejšej fiškálnej kríze za uplynulé desaťročia, dodáva AFP.

Tento týždeň as-Sadr na sociálnej sieti Twitter vyhlásil, že v nadchádzajúcich voľbách očakáva "veľké víťazstvo svojej strany" a že podnikne kroky, aby sa budúci premiér po prvý raz stal členom sadristického hnutia. Sadristi dosiahli parlamentnú väčšinu vo voľbách z mája 2018, keď získali 54 kresiel v 329-člennom parlamente.

 

Iracký premiér Mustafá Kázimí v júli vyhlásil, že parlamentné voľby sa budú konať takmer o rok skôr, ako sa pôvodne mali. Hlasovanie prebehne 6. júna 2021. Vyhlásením predčasných volieb splnil Kázimí prísľub, s ktorým sa v máji ujal svojho úradu. Predčasné voľby boli zároveň kľúčovou požiadavkou účastníkov protivládnych demonštrácií, v dôsledku ktorých z úradu odstúpil Kázimího predchodca v úrade, informuje agentúra AP.

Protivládne demonštrácie v Bagdade a južnejšie položených častiach Iraku, kde prevažuje šiitské obyvateľstvo, prebiehali od 1. októbra 2019. Protestujúci vyčítali vláde pod vedením šiitov rozsiahlu skorumpovanosť a sťažovali sa tiež na zlé verejné služby a vysokú nezamestnanosť. Počas protestov prišlo o život vyše 500 ľudí.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Opitý vodič sa zranil pri náraze vozidla do stĺpa v Prešove.
Foto
Opitý vodič to napálil rovno do stĺpa! Nenormálne, koľko nafúkal: FOTO z nehody
Podnikateľ bojuje s rakovinou lymfatických uzlín.
Chorého Fedora Flašíka previezli do cudziny: Zachránia ho na klinike prominentov?!
(ilustračné foto)
Slováci, pozerajte na oblohu! Uvidíte tam niečo nezvyčajné
Bratislavské módne dni.
Foto
FOTOGALÉRIA z Bratislavských módnych dní: Nahodená Šimkovičová prišla s dcérou a aha, kto ukázal ZADOK!
Spišský hrad, Slovensko.
Komplikácie s obnovou Spišského hradu: Rekonštrukcia natrafila na ďalší problém
(ilustračné foto)
Idem si po alebo pre vodu? Správna možnosť je len jedna! Vždy sa používa táto predložka
ilustračné foto
Irán pod zúrivou paľbou Izraela: Zasiahli výbuchy aj jadrové zariadenia?!
(ilustračné foto)
Pozor! Čierny kašeľ úraduje v tomto kraji: Čísla stúpajú, buďte opatrní
Foto
Pôvabná dcéra Pavla Nedvěda sa pochválila: Otec a mama opäť spolu!
Vyhlásenie šéfredaktorov denníkov Plus JEDEN DEŇ, Nový Čas a týždenníka PLUS 7 DNÍ
Dara Rolins niesla záplavy veľmi ťažko.
Dara Rolins v centre šialených záplav v Dubaji: Taký EXTRÉM ešte nezažila
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Krvavý útok na Ukrajine: Rusi udreli smrtiacou silou! FOTO zo zasiahnutého mesta