Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.11.2020 11:59 | Správy | Peniaze

Schválené: Od budúceho roka príde k zmene sadzby dane na benzín a na naftu

Daňové zvýhodnenie biopalív bude možné na Slovensku od 1. januára 2021 uplatňovať len na pokročilé biopalivá v zmesi s pohonnými látkami.

Tým, že nebudú dostupné v požadovanom objeme, Ministerstvo financií (MF) SR navrhuje stanoviť jednu sadzbu dane na motorový benzín a jednu sadzbu dane na motorovú naftu na úrovni terajšej zvýhodnenej sadzby dane a notifikované daňové zvýhodnenie neuplatňovať. Počíta s tým novela zákona o spotrebnej dani z minerálneho oleja z dielne MF SR, ktorú v piatok parlament schválil hlasmi 97 zo 128 prítomných poslancov.

Novelou zákona sa zavedie jedna sadza dane na motorový benzín kódu kombinovanej nomenklatúry 2710 12 41, 2710 12 45, 2710 12 49 vo výške 514 eur/1000 litrov. V prípade motorovej nafty kódu kombinovanej nomenklatúry 2710 19 43, 2710 19 46, 2710 19 47, 2710 19 48, 2710 20 11, 2710 20 16 a 2710 20 19 má byť vo výške 368 eur/1000 litrov.

Navrhované sadzby spotrebnej dane na motorový benzín a na motorovú naftu sa budú uplatňovať bez ohľadu na objem biopaliva, ktoré je v nich primiešané a MF SR tiež navrhuje neuplatňovať notifikované daňové zvýhodnenie na biopalivá druhej generácie z dôvodu ich nedostatku na trhu.

 

Z dôvodu zjednotenia sadzieb benzínu dôjde podľa ministerstva od 1. januára budúceho roka k zanedbateľnému výpadku daňových príjmov štátu. Množstvo pohonných látok zdaňovaných vyššou sadzbou dane je podľa rezortu financií minimálne, v roku 2019 činilo 0,2 % z celkového objemu benzínu a 1,6 % z objemu nafty. "Priemer rokov 2017 až 2019 je na úrovni 0,2 % pri benzíne a 1,8 % pri nafte," vyčíslilo MF SR.

Návrh zákona tiež upravuje odber a použitie daňovo zvýhodneného minerálneho oleja administratívne menej náročným spôsobom. Okrem toho ruší platné, ale neúčinné ustanovenia upravujúce povinnosť označovať pohonné látky identifikačnou látkou pred ich uvedením do daňového voľného obehu na daňovom území.

Novela zavádza povinnosť prepravovať niektoré minerálne oleje (nafta, benzín a LPG) na daňovom území v daňovom voľnom obehu v rámci podnikania na základe zjednodušeného elektronického administratívneho dokumentu vyhotoveného prostredníctvom elektronického systému.

Plénum schválilo aj pozmeňujúci návrh poslankyne Anny Zemanovej (SaS), na základe ktorého sa doplnila výnimka, že stanovené sadzby sa nevzťahujú na vykurovacie oleje, ktoré sú vyrobené z odpadových olejov. "Dôvodom predloženia tohto pozmeňujúceho návrhu je skutočnosť, že v súčasnosti pôsobia a trhu spoločnosti, ktoré napriek tomu, že recyklujú odpadové oleje, a teda nevytvárajú nový produkt v zmysle znižovania zásob primárnych surovín ropy, sú povinné uhrádzať poplatky Agentúre pre núdzové zásoby ropy a ropných výrobkov," odôvodnila poslankyňa.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Užitie lieku spustilo strašnú reakciu.
Foto
Užila známy liek a začalo sa PEKLO: Príšerná reakcia! Ide o tabletky, ktoré má doma snáď každý
Military combat drone UAV
Tragické okolnosti ukrajinského útoku: Smutné, kto má byť medzi obeťami
Ján Nezmar v drese Ružomberka.
Bývalý hráč Ružomberka má obrovský problém: Korupčný škandál?!
1994. (Zľava) Samuel L. Jackson, John Travolta, Harvey Keitel, Quentin Tarantino
Foto
Najväčšie hviezdy Pulp Fiction po 30 rokoch! Aha, ako zahviezdili na filmovom festivale
Obľúbené sú aj šmykľavky
Žiakom z Hlohovca môžu ostatní len závidieť: Zábavný park na chodbe školy? Také niečo sa len tak nevidí
Ilustračné foto
Británia odmietla rokovania s Európskou úniou: Ohrozí to mobilitu mladých ľudí?
Speváčka Jana Kirschner
Foto
Jana Kirschner už do MHD nevkročí: Revízor na mňa KRIČAL a povedal, že som... Uff, silná káva!
Ostrý boj Kralevich a Chrena o nábytok z čiernej stavby!
Foto
Kralevich vs. starosta Ružinova: Ostrý boj o majetok z čiernej stavby! Nadávala mu do ZLODEJOV, čo jej odkázal?
Military surveillance drone flying over rocky deserts.
Ukrajina zasiahla viaceré ciele v Rusku: Medzi nimi aj viaceré elektrické stanice
Na archívnej snímke vľavo Stephane Da Costa (CSKA) a vpravo Tomáš Zigo (Slovan) počas zápasu KHL
Návrat do reprezentácie: Hráč z KHL ide na MS!
Poľský prezident Andrzej Duda podpísal v stredu 16. augusta 2023 zmenu zákona o referende.
Poľsko hovorí o jadrových zbraniach: Hrozby z Ruska silnejú, sme pripravení! Čo sa chystá?
(ilustračná fotografia).
Nečakaný zvrat! Kto môže za výbuchy na základni v Iraku?