Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.11.2020 15:59 | Správy | Domáce správy

Plán s riešením otvorenia škôl by mal byť na stole už v pondelok: Minister má jasnú ambíciu

Plán s riešením, ako opäť otvoriť školy, chce minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) pripraviť do pondelka 30. novembra, keď ho chce predstaviť aj na ústrednom krízovom štábe (ÚKŠ).

Uviedol to počas live streamu, ktorý pravidelne vo štvrtok vysiela rezort školstva s tým, že na pláne ministerstvo pracuje a postupne sa stretáva a komunikuje aj s jednotlivými zriaďovateľmi škôl.

Minister pripomenul, že od ÚKŠ dostal úlohu, aby vypracoval návrh, ako by sa vedelo testovať, čo sa týka žiakov, učiteľov a zákonných zástupcov žiakov na školách, aby sa mohlo spustiť celé fungovanie vzdelávacieho systému. "Niečo takéto nedokážeme urobiť my na ministerstve, rovnako to nedokážu urobiť ani školy. Formulácia, že školy si otestujú svojich žiakov, nie je veľmi pravdivá, pretože nemôžeme povedať, že školy si otestujú žiakov. Preto sme oslovili jednotlivých zriaďovateľov," povedal minister. Ako dodal, so zástupcami Združenia miest a obcí Slovenska, Únie miest Slovenska, Asociácie základných škôl, súkromných aj cirkevných zriaďovateľov diskutujú o tom, či je vôbec niečo také možné a ako sa bude fungovať v budúcnosti.

"Ak by sme aj teraz nechali školy zatvorené a prišli by sme do 7. januára, tak by sme boli v tej istej situácii a nevedeli by sme sa pohnúť. Našou ambíciou je, aby sme nasledujúce dni aj víkend nastavili jednotlivé opatrenia tak, ako sa bude fungovať v nasledujúcich dňoch, keď sa pôjde do nejakého spôsobu testovania, alebo ako sa bude fungovať aj od januára, keď bude táto situácia pretrvávať," vysvetlil minister. Poukázal tiež na to, že škola nemôže zrealizovať testovanie sama, v tejto súvislosti budú musieť podľa neho pomôcť aj zriaďovatelia.

 

Gröhling tvrdí, že v otázke financií plánuje stretnutie aj s ministerstvom financií. Zaoberať sa podľa neho budú musieť aj otázkou, že niektorí rodičia odmietnu dať otestovať seba alebo deti. Zároveň poznamenal, že nebude možné otestovať všetkých žiakov a ich zákonných zástupcov. "Je to výrazná logistická operácia, ktorú by sme museli spraviť. Pôjdeme určitými fázami a budeme diskutovať so zriaďovateľmi, ako by sme postupne vedeli naštartovať veci a možno aj vyhodnotiť celú situáciu a poučiť sa z nej aj do januára, keď by sme mali nastavené ďalšie, už podrobnejšie pravidlá," povedal minister. V prípade otvorenia stredných škôl sa bude musieť podľa ministra riešiť aj otázka fungovanie stredoškolských internátov.

Podľa ministra stojí za to každý jeden deň, ktorý už žiaci budú môcť byť v škole. Poznamenal, že takto sa učitelia aspoň dozvedia, aké vedomosti majú žiaci a budú sa vedieť pripraviť na január.

Žiaci druhého stupňa základných škôl sa dištančne vzdelávajú od 26. októbra. Rovnako sa z domu vzdelávajú aj žiaci stredných škôl. Vysokoškoláci sa majú vyučovať dištančne do konca zimného semestra. Výnimku majú len žiaci materských škôl a prvého stupňa základných škôl, tí sa môžu vzdelávať v školách prezenčne. Rovnako sa v školách môžu vzdelávať aj žiaci zo sociálne znevýhodneného prostredia v malých skupinách, ktoré sa skladajú z maximálne piatich žiakov a pedagóga.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


 Ženu zatkla polícia po tom, čo dotlačila mŕtvolu svojho strýka do banky, aby získala pôžičku!
VIDEO Otrasný prípad: Žena do banky dotlačila mŕtvolu svojho strýka! Chcela získať pôžičku
Minulý týždeň sedela v porote Fialová, túto nedeľu bude Bardy.
Foto
Kto zasadne do porotcovského kresla Let’s Dance?! Fialovú vystrieda TENTO sexsymbol
Silné búrky v Afganistane a Pakistane si vyžiadali najmenej 137 obetí.
Foto
V krajine vládne PEKLO: Silné búrky majú obrovské množstvo obetí
(ilustračné foto)
Česko má nového milionára! TIETO čísla mu priniesli šťastie: Poriadne si prilepšil
Bývalá česká tenistka Andrea Sestini Hlaváčková nedávno porodila druhú dcéru.
Po pôrode krutá rana: Manžel bývalej českej tenistky má rakovinu!
S Reném tvoria nerozlučnú dvojicu.
Foto
Plačková sa po rokoch vrátila k najťažším dňom: Prezradila nové detaily o NEVERE manžela! Čo by dnes robila inak?
(ilustračné foto)
Krajinu zasiahlo silné zemetrasenie: Zrútili sa náhrobné kamene, hlásia aj zranených
Zuzana sa teší z prvého vnúčaťa.
Foto
Zuzana Vačková opäť zamilovaná: Ukázala NOVÉHO muža! Je to chlap ako HORA
Ilustračné foto
Ministerstvo upozorňuje na tieto TRI krajiny: Turisti sa môžu stať obeťami teroristického útoku!
Izraelskí vojaci riadia tank na hraniciach s pásmom Gazy.
Mučil Izrael zamestnancov OSN? Zarážajúce obvinenia: Toto sa malo diať
Generálna prokuratúra
Kauza Gorila: Prokurátor má rozhodnúť o sťažnostiach proti pôvodnému obvineniu
(ilustračné foto)
Požiar včelárskej dielne: Podpálil ju niekto úmyselne?! Strašné, aká veľká škoda vznikla