Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.11.2020 14:47 | Správy | Domáce správy

Odborári len krútia hlavami, za akých podmienok chcú otvárať školy: Nepredstaviteľné!

Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku si nevie predstaviť, že by každý rodič súhlasil s testovaním dieťaťa tak, aby sa mohli otvoriť školy. Pre agentúru SITA to povedal predseda zväzu Pavel Ondek.

Zároveň dodal, že zväz je za otvorenie škôl pri dodržaní epidemiologických opatrení. Ako pripomenul, školy nie sú len vzdelávacie inštitúcie, ale majú aj nenahraditeľné postavenie pri odovzdávaní hodnôt a noriem. Ondek podotkol, že o podmienkach a opatreniach pri otvorení škôl by mali rokovať v piatok 27. novembra s ministrom školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislavom Gröhlingom (SaS).

Ten vo štvrtok vo svojom statuse na sociálnej sieti potvrdil, že v súvislosti so zadanou úlohou od Ústredného krízového štábu (ÚKŠ) komunikoval už so Združením miest a obcí Slovenska, Úniou miest Slovenska, Asociáciou základných škôl a aj so súkromnými a cirkevnými zriaďovateľmi. „Áno, vnímam všetky okolnosti. Škola nemôže zabezpečovať testovanie sama. Zriaďovateľ bude musieť zabezpečiť personál. Musíme na to tiež získať financie. Musíme hľadieť aj na možnosť dobrovoľnosti a na množstvo ďalších otázok, ktoré všetci máte,“ objasnil v statuse situáciu Gröhling. Podľa neho ministerstvo robí všetko pre to, aby našlo čo najlepšie riešenie, ako dostať žiakov do škôl a súčasne nastaviť aj pravidlá od januára.

Minister ÚKŠ navrhoval, aby sa pri otvorení škôl využíval semafor, teda individuálne zatváranie tried podľa pandemickej situácie. Medzi návrhmi bola aj dobrovoľnosť testovania zamestnancov, žiakov a rodičov. Predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO) po rokovaní Ústredného krízového štábu v stredu 25. novembra oznámil, že ak sa škola chce otvoriť, musí zabezpečiť pravidelné pretestovanie žiakov, učiteľov aj rodičov. Pripraviť by to mal minister školstva spolu so zástupcami samospráv. V prípade, že sa ministrovi podarí vytvoriť plán, stredné školy a druhý stupeň základných škôl by sa mohli otvoriť 7. decembra. Priblížil, že miera testovania žiakov, rodičov a učiteľov na škole by sa odvíjala od epidemiologickej situácie a miery nebezpečia. Rozhodnutie o pretestovaní by mohlo byť podľa Matoviča na zriaďovateľovi školy, ktorý sa na tom zhodne s jej vedením či s radou rodičov.

 

Štát zaplatí náklady na testovanie, ale organizačne to bude mať na starosti zriaďovateľ v súčinnosti so školou. V čase druhej vlny pandémie je od 12. októbra prerušené školské vyučovanie na stredných školách a od 26. októbra na druhom stupni základných škôl. Pre vysoké školy platí, že od 26. októbra do konca zimného semestra je vyučovanie dištančné. Výnimku majú detské jasle, materské školy a prvý stupeň základných škôl. Od 16. novembra sa v malých skupinkách do škôl mohli vrátiť žiaci základných a stredných škôl zo sociálne znevýhodneného prostredia. Rezort tiež obnovil školské vyučovanie aj na stredných špeciálnych školách, odborných učilištiach a praktických školách.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú
David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Rezort financií má farmárom poskytnúť návratnú finančnú výpomoc: Musia splniť podmienky